Obavijesti

News

Komentari 1

'Zaustavit će se rast cijena i past će promet nekretnina'

'Zaustavit će se rast cijena i past će promet nekretnina'
1

Očekujemo značajan pad prometa na tržištu nekretnina tijekom drugog i trećeg tromjesečja jer će osim smanjene potražnje dio tržišnih sudionika odgoditi kupoprodaju nekretnina po trenutnim cijenama, kažu u RBA

VIDEO

Podaci Hrvatske narodne banke o kretanju indeksa cijena stambenih nekretnina, pokazuju njihov rast u prošloj godini od devet posto u odnosu na 2018., što je najviša stopa rasta od 2007. godine, no analitičari očekuju značajan pad prometa i zaustavljanje daljnjeg rasta cijena.

Prošlogodišnji 9-postotni rast podržan je višim cijenama novih i postojećih objekata (8,3 odnosno 9,1 posto).

Regionalno, rast cijena bio je najizraženiji u Gradu Zagrebu (13,2 posto) dok su na Jadranu te na ostalim područjima zabilježene niže stope rasta, 6,9 odnosno 3,8 posto.

Unatoč snažnom rastu cijena stambenih nekretnina u 2019. godini, u prosjeku na razini cijele Hrvatske one su i dalje na nižim razinama u odnosu na 2008. godinu i to za 2,4 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) očekuju zaustavljanje rasta cijena i pad prometa stambenih nekretnina.

Nekretnine su preskupe, a štednja u bankama se ne isplati
Nekretnine su preskupe, a štednja u bankama se ne isplati

Kako navode, prvo tromjesečje 2020. zasigurno je donijelo daljnji rast cijena, zbog očekivanja snažne gospodarske kontrakcije i posljedičnog rasta nezaposlenosti daljnji rast cijena odnosno potražnje za stambenim nekretninama bit će zaustavljen prisutnom neizvjesnošću i averzijom prema riziku.

"Očekujemo značajan pad prometa na tržištu stambenih nekretnina tijekom drugog i trećeg tromjesečja budući da će osim smanjene potražnje dio tržišnih sudionika odgoditi kupoprodaju nekretnina po trenutnim cijenama", kažu iz RBA.

Rast cijena nekretnina dvostruko brži od razine EU-a

Iz RBA-a navode i da su ubrzavanjem stopa rasta u prošloj godini u Hrvatskoj cijene stambenih nekretnina u prosjeku više nego dvostruko brže rasle na godišnjoj razini u odnosu na prosjek EU-a, koji je iznosio 4,2 posto. 

Promotrimo li zemlje u okruženju, jedino je u Italiji zabilježen nastavak pada cijena stambenih nekretnina treću godinu zaredom, za 0,1 posto, dok ostale zemlje i dalje bilježe rast. 

Tako je primjerice u Češkoj zabilježen rast od 9,2 posto, Mađarskoj (14,8) Sloveniji (6,9) te Slovačkoj (9,1).

U zadnjem kvartalu 2019. u Zagrebu rast cijena od 14,7 posto 

Kada je pak riječ o posljednjem lanjskom tromjesečju, indeks cijena stambenih nekretnina zabilježio je rast u odnosu na treći kvartal 2019. od 2,9 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na zadnji kvartal 2018. godine, rast iznosio 10 posto. 

Godišnji rast cijena od prošlogodišnjeg rujna do prosinca podržan je višim cijenama novih i postojećih stambenih objekata u svim dijelovima Hrvatske. Štoviše, navode iz RBA, kod svih kategorija zabilježeno je ubrzanje godišnje stope rasta.

Najznačajniji rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Gradu Zagrebu od 14,7 posto dok su Jadran sa šest posto i ostali dijelovi Hrvatske, sa 7,5 posto, zabilježili nešto skromnije stope rasta, kaže se u analizi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1