To je to što me zanima!

Zbog Todorića imamo manje novca za naše buduće mirovine

Fondovi ulažu u obveznice i dionice i cilj im je povećati buduće mirovine, ali kriza u Agrokoru je zasad srušila vrijednost njihove imovine, što smanjuje iznos koji mogu isplatiti budućim umirovljenicima
Vidi originalni članak

Šokiralo me kad sam dobila izvješće AZ mirovinskog fonda jer mi je ukupni iznos u odnosu na prošli mjesec manji oko 2000 kuna. Objasnili su mi da je to zbog Agrokora i stanja na tržištu dionica. Pa baš hvala premijeru da ima sve pod kontrolom i da se brine za nas koji nećemo imati niti saborske niti povlaštene mirovine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naša čitateljica koja nam je poslala ovaj komentar nije jedina. Svi radnici koji mjesečno izdvajaju pet posto plaće u neki od obvezna četiri mirovinska fonda, mogu očekivati više manje slična izvješća. Drugi čitatelj nam je poslao izvješće koje pokazuje da je u PBZ Croatia osiguranju od početka veljače izgubio oko 1500 kuna.

Fondovi ulažu u obveznice i dionice i cilj im je povećati buduće mirovine, ali kriza u Agrokoru je zasad srušila vrijednost njihove imovine, što smanjuje iznos koji mogu isplatiti budućim umirovljenicima. Mirovinski fondovi su ulagali od Agrokorovih kompanija ponajviše u Ledo. Navodno su kupovali prije četiri godine dionice po 8000 kuna za komad, a u petak su vrijedile oko 3100 kuna.

Po broju dionica koje su imali, najveći gubitnik je AZ mirovinski fond sa 189 milijuna kuna, slijedi Raiffeisen s 92 milijuna, a zatim PBZ CO s oko 80 milijuna. Četvrti fond, Erste, više nema dionica Leda.

U drugim Agrokorovim tvrtkama i nema mirovinskih fondova, ali kako je kriza u Agrokoku srušila vrijednost svih dionica na burzi, tako je pala i njihova vrijednost. Koliko su fondovi od početka godine izgubili na tržištu, nema pouzdanih podataka, ali se navodno radi o oko dvije milijarde kuna. Sve se može nadoknaditi, ako i kad dionice jednom opet porastu. Dobro je što mirovinski fondovi smiju u samo manjem dijelu kupovati dionice upravo kako ne bi ugrozili buduće mirovine. Roman Rinkovac iz brokerske kuće Credos objašnjava da je kriza u Agrokoru trenutačno srušila vrijednost dionica, ali da fondovi ulažu dugoročno. Možda se vrijednost tvrtki i vrati.

- Prvo su počele padati obveznice Agrokora, a onda je uslijedio pad dionica. Svaki fond menadžer ima upute kako se ponašati, a neki mirovinski fondovi su prodali dionice, neki su zadržali. Svoje odluke trebaju objasniti vlasnicima. Kod nas općenito vlada euforija ili panika na tržištu - komentira Rinkovac.     

Idi na 24sata

Komentari 362

  • 16.04.2017.

    Ja se samo nadam da za 30-ak godina neće postojati novac i da će svaki "uzoran" građanin moći imati dostojne uvjete za život, crazy me haha

  • ljubica ljubičica_1 15.04.2017.

    A koje zato kriv ?Neko je !

  • 15.04.2017.

    .... i zato hvala ti hadeze!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare