To je to što me zanima!

Zelenski: Ukrajina bi uskoro mogla postati kandidat za EU

Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače. Upitnik, koji služi kao početna točka EU-u za pokretanje pregovora o pristupanju
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je izaslaniku Europske unije službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU-u i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi k tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim tjednima.

Upitnik, koji služi kao početna točka EU-u za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta Kijevu, 8. travnja.

IZ MINUTE U MINUTU Uzbune za zračni napad diljem Ukrajine, šef ureda Zelenskog: 'Započela je druga faza rata'

Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače.

Proces pristupanja Europskoj uniji složen je i traje dugo, pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora.

Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da "to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje tjedana".

ŽESTOKA BORBA Zelenski: 'Prekidamo pregovore ako Rusi eliminiraju ukrajinske branitelje u Mariupolju'

Zelenskij je predao ispunjeni dokument izaslaniku EU-a u Ukrajini, pokazuje snimka sastanka koju je objavila njegova vlada.

"Čvrsto vjerujemo da će se ovaj postupak (dodjela statusa kandidata) odviti u narednim tjednima i da će biti pozitivan za povijest našeg naroda, s obzirom na cijenu koju su platili na putu prema neovisnosti i demokraciji", rekao je Zelenskij na sastanku.

IZ MINUTE U MINUTU Krvava posljednja bitka vodi se u Mariupolju, Čečeni slave pred čeličanom: 'Ulazimo u Azovstal'

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije u ponedjeljak kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata u lipnju na sastanku Europskog vijeća na kojemu se okupljaju čelnici zemalja članica EU-a.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Suštinu u prvi plan 19.04.2022.

    Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u ožujku. Ni mjesec dana kasnije, 8.4., već dobila od EK ovaj Upitnik (4.600 pitanja o raznim aspektima funkcioniranja države, uključivo i o položaju manjina). Ispunila ga za 10 dana. U ratu. Mirnodopske 2003. HR je za njegovo ispunjavanje iskoristila cijelo raspoloživo razdoblje - 3 mjeseca (EK traži kvalitetne odgovore I još sama radi niz procjena i postavlja dodatna pitanja prije dodjele statusa kandidata). HR je dobila pozitivno mišljenje u 2003. a status zemlje-kandidata tek godinu dana kasnije, 2004..Još godinu kasnije, u list 2005., HR je dodijeljen datum početka pregovora (istog dana i Turskoj!).O 33 poglavlja HR pregovarala 7 godina, do 2012. (između ostalog se traže I riješena pitanja granica sa susjedima).Tada održan i referendum o članstvu u EU. Članica smo od srp 2013. Slučaj BiH: ovakav upitnik dobili 2016.,10 mjeseci nakon zahtjeva za članstvo. Ispunili ga za 3 mjeseca. EK poslala dodatna pitanja. BiH odgovorila nakon 9 mjeseci, u ož 2019. Krajem svibnja 2019. EK dala pozitivno mišljenje na proceduru, ali joj nije dodijelila status kandidata. U pros 2019. usvojila stajalište o 14 područja reformi koje BiH mora prethodno provesti. Rat ne ostavlja uvjete za referendum, zasjedanje parlamenta, usuglašavanje stajališta stranaka, donošenje odluka, zakona, akata o reformama i njihovu provedbu pred prijem u EU. Koji dio postupka bi Z. ili Ursula preskočili? 'Ko je lud, a 'ko zbunjen? Ili za Ukrajinu treba mijenjati i poslovicu?

  • Usora1 19.04.2022.

    moze moze, k'o i turska. ukr ili ono sto ce od nje ostati je dogovjecni americki vazal koja ce, zahvaljujuci ovakvim "klaviristima", sluziti za dogorocni konflikt sa rusima.

  • BROKRO 19.04.2022.

    Ako se Rat ne rijesi do Zime cijela Europa ce pokleknuti zajedno sa Ukrainom , jednostavno nece vise biti Industriskih zemalja u EU a ko se razumije u Ekonomiju zna cijeli proces zasto

Komentiraj...
Vidi sve komentare