To je to što me zanima!

Živi Zid: 'Protjerivanje ruskog diplomata je pretjerana odluka'

Čelnik stranke Ivan Vilibor Sinčić upozorio je kako ta odluka izravno šteti nacionalnim i gospodarskim interesima u trenutku kada se finaliziraju dogovori u Agrokoru s ruskim vjerovnicima
Vidi originalni članak

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak odluku Vlade o protjerivanju ruskog diplomata iz Hrvatske nepromišljenom, neusklađenom i pretjeranom, a hrvatsku vanjsku politiku sluganskom.

"Plenković nastavlja s dosadašnjom hrvatskom vanjskom politikom sluganstva, odnosno politikom 'veži konja gdje ti gazda kaže'", rekao je Sinčić na konferenciji za novinare komentirajući diplomatski sukob s Rusijom.

TREĆI TAJNIK MORA OTIĆI Protjerali smo im diplomata: Kako Putin planira uzvratiti?

Sinčić smatra da premijer Andrej Plenković takvom politikom samo "skuplja briselske bodove" u nadi da će jednog dana, kada se vrati u Bruxelles, imati što duži popis zasluga.

"Radi se o političkoj odluci bez ikakve projekcije što će ona značiti, bez analize mogućih pravnih i gospodarskih posljedica", rekao je Sinčić ocijenivši odluku o protjerivanju ruskog diplomata nepromišljenom, neusklađenom s potezima predsjednice Hrvatske i pretjeranom, jer još nisu objavljeni rezultati neovisne istrage o napadu na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj.

HSS O AFERI: 'Progon ruskog diplomata je sulud i štetan za Hrvatsku...'

Stručnjak Živog zida Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta pojašnjava kako postoje međunarodnopravni instrumenti utvrđivanja odgovornosti u slučaju upotrebe kemijskog oružja i neovisna međunarodna organizacija koja provodi istragu, Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), a istragu je pokrenulo i Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Ako neovisno međunarodno tijelo i britansko pravosuđe utvrde da Rusija stoji iza toga, onda se zalažemo za mjere protiv Rusije, ali bez toga odluka o protjerivanju diplomata u trenutku kada se finaliziraju dogovori u Agrokoru s ruskim vjerovnicima izravno šteti hrvatskim nacionalnim i gospodarskim interesima", ustvrdio je Vuletić poručivši kako Hrvatska ne mora sudjelovati u "antiruskoj histeriji" prije rezultata neovisne istrage.

TENZIJE S RUSIJOM Maštruko: 'Hrvatska je mogla i bez protjerivanja diplomata...'

Sinčić se osvrnuo i na odluku Hrvatske o kupnji borbenih zrakoplova kazavši da se Živi zid protivi toj kupnji jer u državi ima niz drugih problema koji se ne rješavaju jer nema novaca.  Ako se kupuju izraelski zrakoplovi, upozorava, radi se o "starom željezu".

"Kupuje li Hrvatska avione iz Izraela zato da bi tvrtka s kojom je povezan ministar obrane Damir Krstičević mogla dobiti poslove održavanja tih zrakoplova, radi li se ovdje o sukobu interesa", upitao je Sinčić.

PREMIJER O AFERI ŠPIJUN 'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata

Idi na 24sata

Komentari 146

  • 12kamelia 28.03.2018.

    nije problem ruski diplomat, već oni koji ga izbacuju iz Hrvatske, slušaju ludog Trumpa, Merkel i druge, umjesto da misle svojom glavom, badava im sva pamet ovoga svijeta, ako je ne koriste. Kako izgleda, nose glavu na trupu, samo za frizuru, jadni mi, kada imamo tako "pametnog", bahatog, samovoljnog i neprijateljskim raspoloženog premijera.

  • efteling 27.03.2018.

    Lavrov izjavio da iza scene su se mnogi izvinjavali i trazili razumevanje od Rusije....i meni odmah proleti kroz glavu...A Hrvatska?Pa....Hrvatska je poznata da vodi dnevnu politiku,jer nema strateski plan razvoja..nema ni politicare vec samo strebere koji se nadaju boljoj plati u EU...ili NATO-u.i onda ce to proglasiti velikim napredkom Hrvatske politike...a sad sto Hrvati sami mislili o tome i nije vazno...ionako ih niko nista ne pita...gresim jednom u 4 godine...i nikako da se Hrvati osvete svojoj eliti za 4 godine laganja...

  • mazingazk1 27.03.2018.

    Ajde dečki čvrsto..nažalost put pred vama je jako težak..imate moj glas

Komentiraj...
Vidi sve komentare