Obavijesti

News

Komentari 337

'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata

'Persona non grata': Hrvatska će izbaciti ruskog diplomata
2

Nije htio otkriti imena diplomata koje će Hrvatska izbaciti. Kaže da će se time baviti Ministarstvo vanjskih poslova. Što se tiče eventualnih protumjera, to nije na meni da komentiram, rekao je

VIDEO

Nakon jutrošnjeg sastanka državnog vrha na kojem je bila riječ o nekoliko tema, među kojima i stav Hrvatske prema Rusiji zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna na teritoriju Velike Britanije, premijer Andrej Plenković održava konferenciju za novinare.

Na početku je izrazio sućut Ruskoj federaciji zbog katastrofalnog požara

POGLEDAJTE VIDEO: 

Izjava premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Monday, 26 March 2018

- Na sastanku Europskog vijeća razgovarali smo i napadu nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. Čelnici država i vlada EU su snažno osudili taj napad. Kazali smo kako dijelimo procjenu Vlade UK da postoje velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Rusije - kazao je premijer i dodao kako će Hrvatska tijekom dana proglasiti jednog akreditiranog diplomata kao personu non grata zbog napada.

- Donijeli smo zajedničku odluku da se solidiramo s Kraljevinom Velike Britanije i 14 drugih zemalja te ćemo jednu od osoba proglasiti persona non grata. Pokazujemo da ne prihvaćamo takvu vrstu napada - kazao je Plenković.

Nije htio otkriti imena diplomata koje će Hrvatska izbaciti. Kaže da će se time baviti Ministarstvo vanjskih poslova. 

- Što se tiče eventualnih protumjera, to nije na meni da komentiram - rekao je.

- Informacije koje je Hrvatska dobila o ovoj temi, ostaju između Velike Britanije i Republike Hrvatske. Ono što se dogodilo na teritoriju jedne od stalnih članica Vijeća sigurnosti, je događaj koji ne može ostati bez jasne političke poruke. Ono što rade članice EU danas, rade iz tog kuta i iz te logike - pojasnio je premijer.

- Što se tiče pregovora u Agrokoru mislim da su pozitivni pomaci, jako dobri, da ih treba pozdraviti, konsolidirati. Mislim da ovo nema veze jedno s drugim - rekao je.

Nakon Rusije premijer se prebacio na tematiku Istanbulske konvencije.

- Kroz interpretativnu izjavu pojasnili smo što Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja ove konvencije. Tom izjavom RH izražava svoje tumačenje i preciziranje pojedinih odredbi međunarodnih ugovora. Vidim da postoje mnogi koji pretendiraju biti politički akteri pa kaže da su interpretativne izjave bezvrijedne. To pokazuje veliko nepoznavanje akata i međunarodnog prava - kazao je Plenković.

- Neću dopustiti da ova tema bude iskorištena za druge političke ciljeve pojedinih političkih aktera i skupina. Nastojat ću da se u sljedeća dva tjedna rasprava o Konvenciji vrati na meritum same konvencije - rekao je Plenković.

Na pitanje postoje li politički ciljevi da ga se sruši s mjesta premijera, Plenković je kazao kako se veliki dio poruka s prosvjeda odnosio upravo na to.

Treća tema bio je Pelješki most. Najavio je kako se očekuje da se u iduća tri tjedna potpiše ugovor između Hrvatskih cesta i kineskih investitora. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 337
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa