To je to što me zanima!

Žrtva seksualnog zlostavljanja svećenika: 'Ovo je demon, a sve je počelo sa sedam godina'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Šutio je godinama, tek prije tri godine priznao supruzi, pa baki. Otišao je na policiju, sve im ispričao, a odluka Državnog odvjetništva u studenom 2021. ga je dotukla
Vidi originalni članak

Nakon šokantnog priznanja o svećenicima riječke nadbiskupije koji su godinama seksualno iskorištavali djecu jedna je žrtva svoju traumu ispričala za RTL.

Njega i dječake od 6 do 13 godina zlostavljao je svećenik Milan Špehar koji je sada u Italiji bez kazne jer su svi zločini pali u zastaru

- Evo, znači ovo je demon i razlog zašto želim pokazati svim mamama, roditeljima i djeci da znaju, tko je i što je, čovjek koji je upropastio mlade živote, znači Milan Špehar mora dobit određenu kaznu za ovo - govori žrtva zlostavljanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Danas ima 38 godina, a sve je počelo u drugom razredu osnovne škole kada je u ratu izgubio oca, popustio u školi pa se lokalni svećenik, tada obiteljski prijatelj ponudio za instrukcije.

- Poslije tih instrukcija bi mi dao za nagradu da se igramo, kao hrvanje i onda tko izgubi mora skidati robu i tako je, da jedno je vodilo drugom - prepričava žrtva.

Sjeća se kako je prvi put imao sedam godina, a sve se događalo u župnoj kući.

- Prisilio, naredio, ne znam kako da kažem, da… ma ne znam ni kako reći! Da ja njemu, obavim njegov posao - prepričava.

NADBISKUPIJA O ŠPEHARU Rekonstrukcija zlostavljanja: Tko je ostavio fascikl s iskazima i zašto nisu sve ranije prijavili?

Zlostavljao ga je od drugog do sedmog razreda osnovne škole, najmanje jednom mjesečno.

- Što se tiče drugih ljudi, to je jedan put da je jedan dečko bio s nama zajedno. Gol! Sva trojica - govori žrtva te dodaje kako je svećenik tada imao 39 godina i zaprijetio mu da mora čuvati tajnu. 

'On je zaštićen, a ja idem kroz život kako mogu i kako znam'

- Sram, sram, strah, kao dijete ne znaš što ti se dešava - govori.

Nakon pet godina, odlučio je reći dosta, a kako kaže, misli da mu je to uništilo život.

Šutio je godinama, tek prije tri godine priznao supruzi, pa baki. Otišao je na policiju, sve im ispričao, a odluka Državnog odvjetništva u studenom 2021. ga je dotukla.

KOMENTIRA: TOMISLAV KLAUŠKI Država je talac Crkve: Naglasak bi trebao biti na žrtvama, a ne svećenicima - pokajnicima

- Optužnica je odbačena jer je to zastara! Tako da ništa, on je zaštićen, a ja idem kroz život kako mogu i kako znam, a on uživa! Živi u samostanu, uživa, kuhaju mu, peru mu, na toplom je i nikome ništa - kazala je žrtva zlostavljanja Milana Špehara.

- Najbolje reći nek ide u zatvor, ali to mu neće pomoć, on mora ostati vani, da ga se vidi svaki dan i da svi ljudi koji prođu, da ga pogledaju i da kažu to je taj - govori žrtva.

'Ne dozvoljavam svojoj djeci da idu u crkvu'

Da je žrtva svećenika pedofila znaju mu prijatelji, šira obitelj, kolege s posla.

- Ne dozvoljavam ni svojoj djeci da idu u crkvu - rekao je.

Na upit kako živi s tom traumom, kaže "ne mogu se sam sa sobom posložit".

KLJUČNA PITANJA MUČNOG SLUČAJA Godinama su šutjeli: Zašto bivši nadbiskup nije reagirao i kako je moguće da je sve u zastari?

Rekao je i kako nakon njegove ispovijesti volio bi da se javi još žrtava jer to treba iskorijeniti. 

Bilo mu je teško, ali svojom pričom želi pokušati zaustaviti zlostavljanje djece kakvo je i sam trpio pa za njih ima poruku.

- Najbližnjima nek se obrate, neka kažu, meni ne štima nešto, odnos ne valja, nemojte trpjeti, ja sam svoj život upropastio jer nisam rekao - zaključuje žrtva zlostavljanja.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • gojko ercegovac 28.05.2023.

    Popovi lopovi A sve su znali

  • eva60 27.05.2023.

    Što kaže Pernar

  • Mauzer1943 27.05.2023.

    A zašto idete u tu crkvu? Napravite prosvjed ili neka crkva bude prazna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare