To je to što me zanima!

Jo Nesbø o novom trileru: Bit će to večer pohlepe ili straha...

Norvežanin je odlučio napisati suvremenu verziju krvave drame Williama Shakespearea iz 1606. godine povodom 400. obljetnice smrti velikog engleskog pisca
Vidi originalni članak

Moj novi roman 'Macbeth' se odvija u 1970-ima, u gradu kojeg muče nezaposlenost, bande koje se bave drogom, vladina korupcija i industrijsko zagađenje, ispričao je pisac trilera Jo Nesbø (57). Norvežanin dolazi sljedećeg tjedna u Hrvatsku kako bi promovirao svoju najnoviju knjigu, a prvu promociju će imati 9. svibnja u 10 sati u zagrebačkom kazalištu Gavella voditi glumica Bojana Gregorić Vejzović (46). 

Dan kasnije će se družiti s fanovima u Kulturnom centru Mesnička u Zagreb te će se potom zaputiti u Split gdje će uživati u penjanju po Marjanu. Naime, Nesbø često ističe kako je strastveni penjač te da mu se jako sviđa hrvatski krajolik. 

Pisac nakon toga odlazi u Zadar gdje istog dana ima promociju u 18 sati, a fanovi u tom gradu su pokazali najveći interes za susret s piscem. Posljednjeg dana svog boravka u Hrvatskoj, Norvežanin se vraća u Split gdje će 11. svibnja sudjelovati na Mediteranskom festivalu knjige. 

Nesbø je otkrio kako je u novom romanu 'Macbeth' glavni junak Duncan koji veoma drži do morala i predstavlja svjetlo nade za stanovnike grada opterećenog brojnim problemima. On preuuzima posao policijskog povjerenika te kreće u borbu protiv bandi i korupcije u policiji. Duncanu u  svojoj misiji 'čišćenja grada' pomažu Macbeth, vođa policijske grupe za djelovanje i Duff, ambiciozni policajac i Macbethov prijatelj iz mladosti. 

- Tajne počinju izlaziti na površinu kada Duncan na poziciju šefa Odjela za organizirani kriminal postavi Macbetha, a ne Duffa. Vođa organizacije za trgovinu droge tada kontaktira Macbetha i nudi mu položaj policijskog povjerenika ako ubije Duncana te svoju zaštitu - ispričao je Nesbø. Ključni dio radnje će se dogoditi u kasinu gdje će uz Duncana biti brojni ugledni političari te policijski čelnici. 

- Bit će to večer kada će moći staviti svoj ulog na crvenu ili crnu boju. Večer pohlepe ili straha. Nadam se da ćete uživati u čitanju - zaključio je pisac. Nesbø je odlučio napisati suvremenu verziju krvave drame Williama Shakespearea iz 1606. godine povodom 400. obljetnice smrti velikog engleskog pisca. Spisatelj je s Hrvatskom povezan od 1990-ih kada je za ovdje boravio tijekom Domovinskog rata kao novinar, pa je je iz tog njegovog iskustva dijelom proizašla radnja jednog od njegovih prvih romana koja je smještena u Zagreb. 

Riječ je o knjizi 'Spasitelj' koja govori o profesionalnom ubojici kojeg hvata norveška policija, a ispada da je to dijete ratnik iz Domovinskog rata. Dječak koji je na Trpinjskoj cesti u Vukovaru uništavao tenkove stekao je nadimak Mali Spasitelj, a zadržao ga je i za novu 'karijeru', onu profesionalnog ubojice.

- U Zagrebu sam razgovarao s izbjeglicama, hrvatskim borcima, pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga - rekao je pisac. Prije četiri godine, kad je predstavljao knjigu u Zagrebu, tražio je da između promocije knjige i susreta s brojnim fanovima ima vremena za slobodno penjanje.

- S prijateljima sam savladao Kalnik, a godinu kasnije penjao sam se na Paklenici - ispričao je i dodao kako je tada s kćeri ljetovao u Zadru čijom ljepotom je također bio oduševljen. Prije nego što je postao pisac, Nesbø je bio nogometaš norveškoga prvoligaša Moldea. Nosnovi o nastavku profesionalne nogometne karijere u Tottenhamu razbili su se u piščevoj osamnaestoj godini, kada je teško ozlijedio križne ligamente koljena.

Potom je, nakon tri godine provedene u vojsci, krenuo na studij ekonomije i osnovao bend Di Derre. Iako je bend uskoro u Norveškoj postao vrlo popularan, Nesbø je paralelno radio kao burzovni mešetar i financijski analitičar. Na ideju za svoj prvi roman 'Šišmiš' došao je kad ga je jedna izdavačka kuća pozvala da napiše knjigu o turneji s bendom.

NORVEŠKI KRALJ KRIMIĆA Jo Nesbø: Veseli se hrvatskoj publici i penjanju po Marjanu

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mrTrobec 04.05.2018.

    Neka se čuva na Marjanu da ga netko ne zakolje

Komentiraj...
Vidi sve komentare