Obavijesti

Show

Komentari 1

Jo Nesbø o novom trileru: Bit će to večer pohlepe ili straha...

Jo Nesbø o novom trileru: Bit će to večer pohlepe ili straha...
9

Norvežanin je odlučio napisati suvremenu verziju krvave drame Williama Shakespearea iz 1606. godine povodom 400. obljetnice smrti velikog engleskog pisca

VIDEO

Moj novi roman 'Macbeth' se odvija u 1970-ima, u gradu kojeg muče nezaposlenost, bande koje se bave drogom, vladina korupcija i industrijsko zagađenje, ispričao je pisac trilera Jo Nesbø (57). Norvežanin dolazi sljedećeg tjedna u Hrvatsku kako bi promovirao svoju najnoviju knjigu, a prvu promociju će imati 9. svibnja u 10 sati u zagrebačkom kazalištu Gavella voditi glumica Bojana Gregorić Vejzović (46). 

Dan kasnije će se družiti s fanovima u Kulturnom centru Mesnička u Zagreb te će se potom zaputiti u Split gdje će uživati u penjanju po Marjanu. Naime, Nesbø često ističe kako je strastveni penjač te da mu se jako sviđa hrvatski krajolik. 

Pisac nakon toga odlazi u Zadar gdje istog dana ima promociju u 18 sati, a fanovi u tom gradu su pokazali najveći interes za susret s piscem. Posljednjeg dana svog boravka u Hrvatskoj, Norvežanin se vraća u Split gdje će 11. svibnja sudjelovati na Mediteranskom festivalu knjige. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pixsell

Nesbø je otkrio kako je u novom romanu 'Macbeth' glavni junak Duncan koji veoma drži do morala i predstavlja svjetlo nade za stanovnike grada opterećenog brojnim problemima. On preuuzima posao policijskog povjerenika te kreće u borbu protiv bandi i korupcije u policiji. Duncanu u  svojoj misiji 'čišćenja grada' pomažu Macbeth, vođa policijske grupe za djelovanje i Duff, ambiciozni policajac i Macbethov prijatelj iz mladosti. 

- Tajne počinju izlaziti na površinu kada Duncan na poziciju šefa Odjela za organizirani kriminal postavi Macbetha, a ne Duffa. Vođa organizacije za trgovinu droge tada kontaktira Macbetha i nudi mu položaj policijskog povjerenika ako ubije Duncana te svoju zaštitu - ispričao je Nesbø. Ključni dio radnje će se dogoditi u kasinu gdje će uz Duncana biti brojni ugledni političari te policijski čelnici. 

- Bit će to večer kada će moći staviti svoj ulog na crvenu ili crnu boju. Večer pohlepe ili straha. Nadam se da ćete uživati u čitanju - zaključio je pisac. Nesbø je odlučio napisati suvremenu verziju krvave drame Williama Shakespearea iz 1606. godine povodom 400. obljetnice smrti velikog engleskog pisca. Spisatelj je s Hrvatskom povezan od 1990-ih kada je za ovdje boravio tijekom Domovinskog rata kao novinar, pa je je iz tog njegovog iskustva dijelom proizašla radnja jednog od njegovih prvih romana koja je smještena u Zagreb. 

Jo Nesbø

Riječ je o knjizi 'Spasitelj' koja govori o profesionalnom ubojici kojeg hvata norveška policija, a ispada da je to dijete ratnik iz Domovinskog rata. Dječak koji je na Trpinjskoj cesti u Vukovaru uništavao tenkove stekao je nadimak Mali Spasitelj, a zadržao ga je i za novu 'karijeru', onu profesionalnog ubojice.

- U Zagrebu sam razgovarao s izbjeglicama, hrvatskim borcima, pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga - rekao je pisac. Prije četiri godine, kad je predstavljao knjigu u Zagrebu, tražio je da između promocije knjige i susreta s brojnim fanovima ima vremena za slobodno penjanje.

- S prijateljima sam savladao Kalnik, a godinu kasnije penjao sam se na Paklenici - ispričao je i dodao kako je tada s kćeri ljetovao u Zadru čijom ljepotom je također bio oduševljen. Prije nego što je postao pisac, Nesbø je bio nogometaš norveškoga prvoligaša Moldea. Nosnovi o nastavku profesionalne nogometne karijere u Tottenhamu razbili su se u piščevoj osamnaestoj godini, kada je teško ozlijedio križne ligamente koljena.

Dalibor Urukalović/Pixsell

Potom je, nakon tri godine provedene u vojsci, krenuo na studij ekonomije i osnovao bend Di Derre. Iako je bend uskoro u Norveškoj postao vrlo popularan, Nesbø je paralelno radio kao burzovni mešetar i financijski analitičar. Na ideju za svoj prvi roman 'Šišmiš' došao je kad ga je jedna izdavačka kuća pozvala da napiše knjigu o turneji s bendom.

Jo Nesbø: Veseli se hrvatskoj publici i penjanju po Marjanu
Jo Nesbø: Veseli se hrvatskoj publici i penjanju po Marjanu
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu