To je to što me zanima!

Ljupka Gojić Mikić živjela je u Japanu devet godina, evo kako je doživjela potrese ondje...

Ljupka kaže kako u Japanu nije čula zastrašujuću tutnjavu koja je prethodila potresima u Hrvatskoj i nije se bojala, čak ni kad ju je potres zatekao u Tokiju na 17. katu nebodera
Vidi originalni članak

U razdoblju od 2008. do 2017. godine dizajnerica i manekenka Ljupka Gojić Mikić (38) živjela je sa suprugom i dvije kćeri u Hirošimi. U tom je periodu, priča nam, doživjela nekoliko slabijih potresa, jedan od 6,3 te još jedan jači.

POGLEDAJTE VIDEO: Malena Tea i Gabrijel samo žele da im bude toplo

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No kaže kako se ondje nikad nije uplašila kao prilikom potresa u Banovini.

- Mislim da se Japan uopće ne može usporediti s Hrvatskom jer su to ljudi generacijski naučeni na potrese i imaju drugačiji tip gradnje zgrada. Primjerice, najduže traje lijevanje temelja. Ne znam koje materijale koriste ni što, no vidim da posebnu pažnju posvećuju tome jer jedanput kad stignu do razine zemlje, zgrada brzo nikne. Nadalje, oni još u vrtiću uče kako se ponašati tijekom potresa - ističe Ljupka.

IZGLEDAJU DOSTA ORGANIZIRANO BBB: Od danas možete donijeti građevinski materijal za obnovu kuća na parking Borongaj

Djeca su joj ondje pohađala vrtić i školu, a ona priča kako im je morala svaki dan pripremiti ruksak s osnovnim potrepštinama u slučaju potresa.

- Svaka obitelj ondje ima spreman ruksak za potres. Pričala mi je kći kako su u školi, kad je bio potres, svi mirno čučnuli pod klupe i čekali da prođe, a onda izašli iz zgrade na čistinu. Osobno me jedanput uhvatio potres blizu vrtića moje druge kćeri i vidjela sam kako tete nakon što je prestalo tresti mirno izvode djecu koja su izlazila držeći se za ruke dvoje po dvoje. Nije bilo panike, vrištanja ni drame. Dapače, jedanput sam bila na 17. katu nebodera u Tokiju kad je bio potres. Ljuljalo se, ali nije bilo dramatično - prisjetila se.

SVE O POTRESU Potres koji je srušio Banovinu

Ističe japansku smirenost i smatra da je ona rezultat edukacije od najmanjih nogu, znanja koje su starije generacije prenosile mlađima te sigurne gradnje zgrada što je i njoj ulijevalo povjerenje pa se nije bojala.

- Ni inače nisam paničar, tako da sam ondje u tim situacijama potražila zaklon, zaštitila glavu i čekala da prođe. Ondje se zgrade ljuljaju, i to je također različito od potresa kod nas. Imate dojam kao da ste na brodu, a ovdje vas trese. Također, ondje nikad nisam čula onu tutnjavu koja je ovdje prethodila potresima - zaključila je Ljupka.

ŠALJU PODRŠKU Šibenski prvašići videom zovu: Pomozimo obiteljima iz potresa

Idi na 24sata

Komentari 37

  • plameni jazavac 04.01.2021.

    ko je bio ministar graditeljstva kad se obnavljala petrinja ona neka stara

  • cicinakitu 04.01.2021.

    Imaju li japanci kojeg nezaposlenog premijera da ga uposlimo?

  • KikiG 04.01.2021.

    Ljupka, draga osoba! Kroz ono sto se predstavlja kroz medije i sl. Druga je priča na IG-u gdje i kad je, možda i curice upitaju za nešto, E tu je već nos veliki do neba. Diva! Naravno stvari se mijenjaju, kao svaki blizanci, kad dodje do slastičarne. Tu je Ljupka, najljupkija. I svi i sve dobija na značaju! Nemam problem sa ‘najskladnijem, najuspješnijem itd Itd” parom Ali kad se Ljupka pozove kao dežurni seizmolog tu mi se stomak okreće!! Neki će se sjetiti pok.Jadranke Stojakovic i njenog iskustva potresa u Japanu..

Komentiraj...
Vidi sve komentare