To je to što me zanima!

Nakon teške bolesti: Preminuo je legendarni Dragan Nikolić

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca proslavio se filmovima 'Otpisani' i 'Povratak otpisanih', a tijekom života snimio je više od stotinu filmova i TV serija
Vidi originalni članak

Legendarni glumac Dragan Nikolić preminuo je jutros u Beogradu u 73. godini nakon duge borbe s teškom i opakom bolesti, javljaju srpski mediji.

Dragan Nikolić rođen je u Beogradu 20. kolovoza 1943. godine. Nakon što je diplomirao na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu, započeo je glumačku karijeru 1964. manjom ulogom u filmu 'Pravo stanje stvari'. 

U tom filmu je, naime, u odjavnoj špici potpisan punim imenom - Dragoslav Nikolić. 'Dragan' je postao zbog greške na kraju TV serije 'Dovoljno je šutjeti' iz 1965. godine, čija ga je ekipa slučajno potpisala nadimkom, koje mu je, na kraju, postalo i 'umjetničko' ime. 

Prvu značajnu ulogu ostvario je u filmu 'Kad budem mrtav i beo' 1967. godine, gdje je glumio radnika upitnog morala s tragičnom sudbinom. Takve i slične uloge provlačile su mu se kroz cijelu karijeru. 

Iduće godine nagradio ga je grad Beograd za ulogu nasilnika Gare u filmu 'Život je lep'.

Bio je jedan od  najpoznatijih i najboljih srpskih glumaca. Skoro da nema nekog od legendarnih filmova srpske i jugoslovenske produkcije u kojima nije glumio, a ostat će upamćen i po odličnim predstavama u kojima je igrao u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212.

Sedamdesetih i osamdesetih je ostvario niz glumačkih ostvarenja, a najpoznatija uloga bila mu je ona Prleta u 'Otpisanima'. Tada je postao i voditelj zabavnih emisija na televiziji.

Suprugu Milenu Dravić upoznao je 1972. godine, kad su zajedno vodili show 'Obraz uz obraz', a ona je do posljednjeg dana bila uz njega.

 

Idi na 24sata

Komentari 314

  • ivozozo 12.03.2016.

    same srbende na komentarima,zabole me za četnika kao i njegovog prijatelja batu i on će ubrzo,koje legende srpsko ispiranje mozga ostalim narodima,koji BG u beogradu u pet godina pginuo jedan švaba i to greškom a oni bili nepokoreni grad,ajd odhebi sa mitologiom,te filmove ne svari ni pas sa maslom

  • 779danai4ure 12.03.2016.

    iden baš vidit tko je gleda filmove ;u 90 % ću pogodit hahahahahaaaaaa ko je 'filmofil' i znan da je pratija nekidan i dodjelu oscara ,hmmmm

  • 779danai4ure 12.03.2016.

    meni je najbolji bija u malom mistu od našeg miljenka smoje

Komentiraj...
Vidi sve komentare