To je to što me zanima!

Oskarovac Joel Coen: 'Filmske scene prvo zamislim u glavi'

Oskarovski par, Joel Coen i Frances McDormand, na festivalu je govorio o svojim karijerama, iskustvu rada te o suradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma
Vidi originalni članak

Radoznao sam koliko su sudionici znatiželjni o procesu stvaranja filma i sretan sam što ću podijeliti svoje iskustvo s njima. Za mene je masterclass jednostavno razgovor. Zapravo, ja ću odgovarati na pitanja sudionika. To je gotovo sve što mogu učiniti, rekao je oskarovac Joel Coen (67) koji je uz suprugu, višestruku oskarovku Frances McDormand (65) vodio redateljsku i glumačku radionicu na Lopudu.

Upravo su masterclassovi najveća vrijednost festivala Ponta Lopuda, kojeg obožavaju uzvanici, predavači, moderatori i sudionici jer je to festival bez glamura, crvenog tepiha i natjecateljskog dijela.

PROŠETALA STRADUNOM Oskarovka Frances McDormand oduševljena Hrvatskom: Nakon Lopuda posjetila i Dubrovnik

Joel i njegov brat Ethan Coen (64) su redateljski dvojac koji inspiraciju za svoje projekte pronalazi u različitim izvorima poput filmova, književnosti i slikarstva.

- Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi - ističe Joel.

U njihovim filmovima glavna ženska uloga pripada Frances McDormand. Ona je jedna od najznačajnijih živućih glumica, koja svojim karakternim ulogama i brojnim izvanrednim glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava i kritiku i publiku. Uloge u filmovima kao što su ''Fargo'', ''Tri plakata izvan grada'', ''Zemlja nomada'', ''Spaliti nakon čitanja'' i brojne druge, podižu standarde onog što smatramo glumačkom vještinom.

Frances je na festivalu govorila o svojoj karijeri, iskustvu rada te o suradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma. McDormand je prošle godine postala prva glumica koja je osvojila nagradu i za glumu i za produkciju u istoj godini za film ''Zemlja nomada'', a članica je prestižnog Triple Crown of Acting kluba, titule koja se dodjeljuje umjetnicima koji su osvojili nagrade Oscar, Emmy i Tony u kategorijama glume.

Posljednjih 10 godina, Frances ne daje intervjue, kako kaže, slava je ne zanima. Kad ju i prepoznaju na ulici, ne želi se s obožavateljima fotografirati, niti im dijeliti autograme.

- Radije ih zagrlim i s njima porazgovaram. Postala sam glumica, ne zato da bih se fotografirala, niti da bih bila slavna, nego zato jer želim s ljudima podijeliti nešto ljudsko - izjavila je ranije McDormand.

NEOBIČNA OSOBA Bizaran život Oskarovke: Nekad je kopala po smeću, a biološku majku naziva 'bijelim smećem'

Frances je zasadila drugu palmu Ponta Lopud Festivala, čime je ostavila trajni trag na otoku Lopudu, kao što je to učinio i prošlogodišnji glavni master Pawel Pawlikovski. Sadnjom sadnica palmi želi se duboko ukorijeniti čvrsta veza između svih sudionika, predavača, moderatora i mastera, a isto tako i trajna veza između otoka i Ponta Lopud festivala. Ovogodišnji polaznici uvijek će imati svoju lopudsku palmu kao podsjetnik na masterclass s Frances McDormand i Joelom Coenom, koji će sigurno doprinijeti u njihovim budućim projektima, a nekog od polaznika sigurno dovesti i do značajnijih filmskih nagrada.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare