To je to što me zanima!

Predstavljanje knjige Johana Harstada: 'U 90-ima je bilo bitno koju majicu benda nosiš'

Knjiga prati život kazališnog redatelja Maxa Hansena koji pati od nesanice i čežnje za domom na turneji Sjedinjenim Državama, likovnu umjetnicu Mischu i Maxova strica Ovea
Vidi originalni članak

U sklopu Festivala svjetske književnosti, norveški pisac Johan Harstad predstavio je u četvrtak svoj roman o ljubavi, odrastanju i nostalgiji 'Max, Mischa i ofenziva Tet' prožet elementima pop i američke kulture te ratnih zbivanja diljem svijeta.

TRAJE DO 8. RUJNA Festival svjetske književnosti otvorio velikan Péter Nádas: Predstavio je svoj novi roman

- Ovo je roman koji ide korak dalje te priča koja je smještena u gradu iz kojeg potječem, a to je jedan vrlo poseban i bezvezan grad no svejedno sam ga htio proslaviti i shvatiti ga ozbiljno - rekao je autor romana na predstavljanju knjige u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Roman 'Max, Mischa i ofenziva Tet' prati život kazališnog redatelja Maxa Hansena koji pati od nesanice i čežnje za domom na turneji Sjedinjenim Državama, fascinantnu likovnu umjetnicu Mischu i Maxova strica Ovea, čiji san o karijeri džez-glazbenika završava u rovovima Vijetnamskog rata. Sjedinjene Američke Države snažna su inspiracija i sveprisutan motiv u Harstadovom djelu, a kako kaže, u Norveškoj postoji podijeljen pogled na Ameriku koju je također htio prikazati u knjizi.

- Iako dobro poznajemo Ameriku imamo i otpor prema njoj, posebno politička ljevica u Norveškoj te je iz tog razloga gotovo bilo zabranjeno zaljubiti se u Ameriku, pogotovo ako ste ljevičar - istaknuo je Harstad.

NAKON DUGO GODINA Kraljica romantičnih komedija opet na malim ekranima: Meg Ryan snimila je novi film

Unatoč autorovu porijeklu iz sredine koja je odbijala Ameriku, pisac joj se i dalje osjećao bliskim, a s glavnim protagonistom Maxom dijeli upravo zaljubljenost u to područje. Pisac je na predstavljanju istaknuo važnost pop kulture u njegovoj knjizi za koju kaže kako je u današnje vrijeme važna na jedan način no na drugi nije.

- Bendovi i filmovi su u mojoj mladosti bili važni pokretači razgovora i povodi sklapanja prijateljstva te iz svoje perspektive opisujem ljude koji su odrastali u devedesetima kad je jedino bilo bitno kojeg benda majicu nosiš i koji bend slušaš - rekao je.

- Tako sam želio da likovi u romanu imaju drugačiji posao od mene i da ne budu isključivo pretenciozni umjetnici već da se bave nečim realnim - nastavio je.

Osim tema odrastanja, pop kulture, selidbe i čežnje za domom, Harstad se u romanu dotiče i rata u Vijetnamu kojim se istraživački bavi od djetinjstva te kaže kako je htio sve te priče povezati zajedno.

PAZIO NA SVAKI DETALJ Roman je sam preuredio stari Trabant: 'On sada juri na struju'

- Odrastao sam uz posljedice tog rata, vijetnamsku djecu tog rata, u Norveškoj koja je politički bila promijenjena nakon njega te uz američku kulturu koja se kao njegova posljedica također promijenila - rekao je autor istaknuvši kako su posljedice tog rata toliko velike da ih je gotovo nemoguće izbjeći.

Osim rata u Vijetnamu, roman 'Max, Mischa i ofenziva Tet' priča i o prošlim ratnim zbivanjima na našim područjima, s naglaskom na područje Sarajeva i Vukovara, a razlog tome je, prema autoru, njegov osjećaj bliskosti i povezanosti s našim krajevima kao dijelovima europskog kontinenta te zaključno za svoj roman govori kako je on drama koja povezuje tragedije iz raznih dijelova svijeta.

Johan Harstad, norveški pisac, grafički dizajner, dramatičar i bubnjar, rođen je u Stavangeru u Norveškoj. Dobitnik je prestižne norveške književne nagrade Brage 2008. godine, a knjige su mu dosad objavljivane u petnaest zemalja. Roman 'Max, Mischa i ofenziva Tet proglašen' je knjigom desetljeća u Norveškoj. Razgovor s Harstadom moderirala je i vodila spisateljica i književna kritičarka Ena Katarina Haler.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare