Obavijesti

News

Komentari 0

Festival svjetske književnosti otvorio velikan Péter Nádas: Predstavio je svoj novi roman

Festival svjetske književnosti otvorio velikan Péter Nádas: Predstavio je svoj novi roman
6

Festival se održava u prostorima Knjižare Fraktura, Zagrebačkog kazališta mladih i Galerije Kranjčar te će se posjetitelji družiti s autoricama i autorima iz više od petnaest zemalja svijeta...

VIDEO

Počeo je 11. Festival svjetske književnosti tribinom "Razotkrivanje" u ZKM-u s mađarskim piscem Péterom Nádasem, koje je moderirao glavni urednik Frakture Seid Serdarević. 

Zagreb: Otvaranje Festivala svjetske književnosti 2023. / "Razotkrivanje"

Autor kojega ne treba posebno predstavljati, Nádas se rodio 14. listopada 1942. u Budimpešti, a zadnjih 50 godina živi u provinciji. Autor je brojnih zapaženih romana, zbirki novela i kratkih priča, drama i eseja. Osim spisateljskim radom, bavio se i novinarstvom, te radio kao fotograf i urednik. Za svoja je djela nagrađen brojnim nagradama -Nagradom Milán Füst 1978., nizozemskom Nagradom Društva Mikes Kelemen 1980., Nagradom za mađarsku umjetnost 1989., Austrijskom državnom nagradom za europsku književnost 1991., Nagradom Kossuth 1992., Leipziškom nagradom 1995., francuskom Nagradom za najbolju stranu knjigu 1998. (za Knjigu sjećanja), Nagradom Vilenica 1998., Autorskom nagradom Soroseve zaklade 2001. te 2003. Nagradom Franz Kafka Republike Češke i nagradom Zaklade Prima Primissima. 2013. bio je nominiran za Nobelovu nagradu za književnost.

Predstavljanje romana Strahotne priče

Autor je na Festivalu predstavio roman Strahotne priče. Roman govori o čudesnim stanovnicima sela na obali Dunava: posrnuloj ženi opscena i pogana jezika Teréz, maloumnoj djevojci-nadničarki Rózi, pekarskom pomoćniku opsjednutom đavolom, siromašnom i usamljenom učitelju Hamzi… čije postupke pokreću sile zla, ali i neočekivana dobra.

U svijetu koji podsjeća na Célineov i Čehovljev, autor je izmiješao duhove i demone, svjetovno i božansko, te maestralnim stilom - koji vodi labirintom ljudske svijesti - pokazao još jednom zašto spada u vrh europske književnosti.

Šest dana druženja s autorima i jedna predstava

Festival traje od 3. do 8. rujna 2023. u prostorima Knjižare Fraktura, Zagrebačkog kazališta mladih i Galerije Kranjčar te će se posjetitelji družiti s autoricama i autorima iz više od petnaest zemalja svijeta, laureatkinjama i laureatima prestižnih nagrada kao što su Prix Goncourt, International Booker Prize, Premio Strega i brojne druge. 

Zagreb: Otvaranje Festivala svjetske književnosti 2023. / "Razotkrivanje"

Upoznat će Georgija Gospodinova, trenutačno najslavnijeg bugarskog pisca, dobitnika nagrade Booker International 2023., čiji je roman Vremensko utočište briljantan književni vremeplov. Družit će se s Vanessom Montfort, španjolskom autoricom koja u hit-naslovu Žena bez imena razotkriva žensku stranu povijesti, ali i vibrantni Madrid s početka 20. stoljeća. Saznat će i kako je pisati biografiju jednog od najvećih svjetskih diktatora u razgovoru s talijanskim piscem Antoniom Scuratijem, autorom sage o Benitu Mussoliniju, a s izraelskom književnicom Hilom Blum, autoricom knjige Kako voljeti svoju kćer, zaviriti u jedinstveni odnos majke i kćeri.

U ponedjeljak, 4. rujna, u Zagrebačkom kazalištu mladih igrat će se „Urotnici“ autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, predstava nastala prema motivima KROKODIL-ove edicije Zajednička čitaonica. Redatelj predstave je Boris Liješević, a tekst izvode glumci beogradskog kazališta Atelje 212 - Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu