To je to što me zanima!

Preminula je prva pobjednica Eurosonga, Švicarka Lys Assia

Švicarska pjevačica preminula je u bolnici u Zollikerbergu, nedaleko od Züricha. Assia je pobijedila s pjesmom 'Refrain' 1956., na prvom natjecanju za pjesmu Eurovizije
Vidi originalni članak

Švicarska pjevačica Lys Assia, prva pobjednica Velike nagrade Eurovizije 1956., preminula je u subotu u 94. godini života, objavljeno je na službenoj stranici tog međunarodnog glazbenog natjecanja. Pjevačica je, prema tadašnjem pravilu, izvodila dvije pjesme. Osim 'Refrain' na francuskom, pjevala je i Das alte Karussell' na njemačkom. 

Assia je odnijela pobjedu s pjesmom 'Refrain" i još uvijek je jedina Švicarka koja je  pobijedila na Euroviziji, iako je Švicarska uzela naslov i 1988., ali ovaj puta zahvaljujući Kanađanki Celine Dion i njezinoj pjesmi 'Ne partez pas sans moi'.

Assia je sudjelovala na tom natjecanju i 1957. i 1958. ne ostvarivši pobjedu, ali je ipak 1958. s pjesmom 'Giorgio' bila visoko plasirana na drugom mjestu.

Pravog imena Rosa Mina Scharer, Assia je rođena u Rapperswilu 3. ožujka 1924., a već kao dijete počela se baviti plesom. Nakon 1940. posvetila se pjevanju. Iako joj je karijeru obilježio Eurosong, Lys je nastupala i pred kraljicom Elizabetom II., egipatskim kraljem Farukom i Evom Peron. 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • alexkler 25.03.2018.

    Počivala u miru,prelijepa pjesma Refrain.Često je bila gošća Eurosonga i lijepu starost proživjela

  • teaa 25.03.2018.

    Bas je prekrasna bila i divan glas... i nazivila se bome..

Komentiraj...
Vidi sve komentare