To je to što me zanima!

'Bobastični' Benedikt: Hrvat je osvojio 1. mjesto u zemlji boba

Benedikt Nikpalj (26) briljirao je na testiranju švicarskih bobista uoči početka nove sezone. Zadranin koji je prošao i MMA i američki nogomet želi se vratiti pod hrvatski stijeg za Peking 2022.
Vidi originalni članak

Prošle je godine, nakon što je Hrvatsku predstavljao na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongnchangu, prihvatio poziv švicarskog pilota Piusa Meyerhansa i odlučio nastupati za tu zemlju kako bi razvijao neosporan talent i ljubav za bobom.

A uoči početka nove sezone oduševio je sve u zemlji u kojoj je taj sport ponikao. Zadranin Benedikt Nikpalj (26) ostvario je najbolji rezultat na testiranju i pobijedio, među ostalima, i trećega najbržeg Britanca svih vremena Joela Fearona (30), koji je 100 metara istrčao za 9,96 sekundi.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nikpalj je imao treći rezultat prema bodovima iza Fearona i Michaela Kuonena, ali je sveukupno prvi jer je 11 odnosno pet kilograma teži od te dvojice.

- Bili su tu najbolji švicarski gurači i posada koja je bila četvrta na Zimskim olimpijskim igrama. Fearon me pobijedio u sprintu od 60 metara, ali ja sam bio bolji u ostalim natjecanjima - rekao nam je Nikpalj nakon testiranja u nacionalnom olimpijskom centru u Magglingenu.

A na programu je bio i sunožni peteroskok s mjesta, kao i guranje saonica od 20 i 50 kilograma na dva različita načina.

- Sudjelovalo je najboljih 50-ak gurača, a ostali nisu dobili pozivnicu. Švicarska ima 22 bob tima, ali samo šest ima pravo nastupa na velikim natjecanjima. Svi su zadovoljni sa mnom, upao sam u posadu za Svjetsko prvenstvo - kaže Nikpalj, koji radi s pilotom Cedricom Folladorom.

Nakon rada s Meyerhansom, koji ga je doveo u Švicarsku, s Folladorom je na Svjetskom prvenstvu juniora osvojio šesto mjesto.

- Za prvu sezonu bilo je jako dobro. Cijene me kao gurača, kao osobu, ide prema boljem. Štoperica ne laže, s najboljim guračem uvijek si zadovoljan. Razlika je ogromna u odnosu na Hrvatsku. Ljudi te ovdje prepoznaju, zaustavljaju, traže fotografiju i autogram. Nisam mogao vjerovati. A kod nas je totalno drugačija priča - rekao je Nikpalj.

Iako je u vrijeme sezone bio u Švicarskoj i boravio u Sankt Moritzu, živio je u Zagrebu. Bilo mu je teško život u potpunosti preseliti u Alpe.

- Nije lako biti stranac u Švicarskoj, ovdje si sam navrh brda. Omogućili su mi da živim gore, ali trebaš imati i društveni život, što je teško u olimpijskom centru. U Zagrebu sam živio i pripremao sam se u Atletskom klubu Dinamo Zrinjevac kod trenera Damjana Sedića kojem jako zahvaljujem. Dolazim pomoći hrvatskoj privredi trošeći zarađeno - nasmijao se Benedikt.

Počeo je u mješovitim borilačkim sportovima, bio dvostruki prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji, a onda mu se život potpuno okrenuo. Godinu dana bio je u sjemeništu franjevaca na zagrebačkom Ksaveru, iz kojega je izašao jer se nije mogao baviti sportom. Zavolio je bob i američki nogomet, u kojemu je igrao za Zagreb Patriotse, okušao se i u njemačkom GFL-u, no sad se fokusirao samo na bob.

- Godine idu, a od nečega moraš živjeti. U tom sportu u Europi nema troškova, ali ni zarade. Tim se možeš baviti samo od ljubavi.

Kroz švicarski dres sjecat će iskustvo u ovom kompleksnom sportu, ali na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. vidi se samo u jednom dresu...

- U Švicarskoj imam radnu vizu s kojom mogu nastupiti na svim natjecanjima osim Zimskim olimpijskim igrama, za koje mi treba putovnica. Planiram se vratiti u Hrvatsku, ipak je to moja zemlja. S iskustvom i znanjem napredujem kao sportaš i učim što se tiče materijala i svega - zaključio je ovaj multitalentirani Zadranin.

  • 104 kilograma ima Nikpalj. Idealna je težina u bobu, kaže, između 100 i 110 kilograma
  • 157 kilometara na sat rekordna je brzina boba četverca na stazi u kanadskom Whistleru
  • 40 eura prosječna je cijena kombinezona koji se koristi za bob, sanjkanje i skeleton
  • 100.000 eura stoje saonice za profesionalni bob koje se potom prilagođavaju

Idi na 24sata

Komentari 2

  • superman1978 07.10.2019.

    Svaka cast! Respect!!!

  • Kuco11 07.10.2019.

    Bravo bene svaka cast !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare