Obavijesti

Sport

Komentari 2

'Bobastični' Benedikt: Hrvat je osvojio 1. mjesto u zemlji boba

'Bobastični' Benedikt: Hrvat je osvojio 1. mjesto u zemlji boba
18

Benedikt Nikpalj (26) briljirao je na testiranju švicarskih bobista uoči početka nove sezone. Zadranin koji je prošao i MMA i američki nogomet želi se vratiti pod hrvatski stijeg za Peking 2022.

VIDEO

Prošle je godine, nakon što je Hrvatsku predstavljao na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongnchangu, prihvatio poziv švicarskog pilota Piusa Meyerhansa i odlučio nastupati za tu zemlju kako bi razvijao neosporan talent i ljubav za bobom.

A uoči početka nove sezone oduševio je sve u zemlji u kojoj je taj sport ponikao. Zadranin Benedikt Nikpalj (26) ostvario je najbolji rezultat na testiranju i pobijedio, među ostalima, i trećega najbržeg Britanca svih vremena Joela Fearona (30), koji je 100 metara istrčao za 9,96 sekundi.

Pokretanje videa...

00:37

Nikpalj je imao treći rezultat prema bodovima iza Fearona i Michaela Kuonena, ali je sveukupno prvi jer je 11 odnosno pet kilograma teži od te dvojice.

- Bili su tu najbolji švicarski gurači i posada koja je bila četvrta na Zimskim olimpijskim igrama. Fearon me pobijedio u sprintu od 60 metara, ali ja sam bio bolji u ostalim natjecanjima - rekao nam je Nikpalj nakon testiranja u nacionalnom olimpijskom centru u Magglingenu.

A na programu je bio i sunožni peteroskok s mjesta, kao i guranje saonica od 20 i 50 kilograma na dva različita načina.

- Sudjelovalo je najboljih 50-ak gurača, a ostali nisu dobili pozivnicu. Švicarska ima 22 bob tima, ali samo šest ima pravo nastupa na velikim natjecanjima. Svi su zadovoljni sa mnom, upao sam u posadu za Svjetsko prvenstvo - kaže Nikpalj, koji radi s pilotom Cedricom Folladorom.

Nakon rada s Meyerhansom, koji ga je doveo u Švicarsku, s Folladorom je na Svjetskom prvenstvu juniora osvojio šesto mjesto.

- Za prvu sezonu bilo je jako dobro. Cijene me kao gurača, kao osobu, ide prema boljem. Štoperica ne laže, s najboljim guračem uvijek si zadovoljan. Razlika je ogromna u odnosu na Hrvatsku. Ljudi te ovdje prepoznaju, zaustavljaju, traže fotografiju i autogram. Nisam mogao vjerovati. A kod nas je totalno drugačija priča - rekao je Nikpalj.

Iako je u vrijeme sezone bio u Švicarskoj i boravio u Sankt Moritzu, živio je u Zagrebu. Bilo mu je teško život u potpunosti preseliti u Alpe.

- Nije lako biti stranac u Švicarskoj, ovdje si sam navrh brda. Omogućili su mi da živim gore, ali trebaš imati i društveni život, što je teško u olimpijskom centru. U Zagrebu sam živio i pripremao sam se u Atletskom klubu Dinamo Zrinjevac kod trenera Damjana Sedića kojem jako zahvaljujem. Dolazim pomoći hrvatskoj privredi trošeći zarađeno - nasmijao se Benedikt.

Počeo je u mješovitim borilačkim sportovima, bio dvostruki prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji, a onda mu se život potpuno okrenuo. Godinu dana bio je u sjemeništu franjevaca na zagrebačkom Ksaveru, iz kojega je izašao jer se nije mogao baviti sportom. Zavolio je bob i američki nogomet, u kojemu je igrao za Zagreb Patriotse, okušao se i u njemačkom GFL-u, no sad se fokusirao samo na bob.

- Godine idu, a od nečega moraš živjeti. U tom sportu u Europi nema troškova, ali ni zarade. Tim se možeš baviti samo od ljubavi.

Kroz švicarski dres sjecat će iskustvo u ovom kompleksnom sportu, ali na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. vidi se samo u jednom dresu...

- U Švicarskoj imam radnu vizu s kojom mogu nastupiti na svim natjecanjima osim Zimskim olimpijskim igrama, za koje mi treba putovnica. Planiram se vratiti u Hrvatsku, ipak je to moja zemlja. S iskustvom i znanjem napredujem kao sportaš i učim što se tiče materijala i svega - zaključio je ovaj multitalentirani Zadranin.

  • 104 kilograma ima Nikpalj. Idealna je težina u bobu, kaže, između 100 i 110 kilograma
  • 157 kilometara na sat rekordna je brzina boba četverca na stazi u kanadskom Whistleru
  • 40 eura prosječna je cijena kombinezona koji se koristi za bob, sanjkanje i skeleton
  • 100.000 eura stoje saonice za profesionalni bob koje se potom prilagođavaju
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka