To je to što me zanima!

Čeferin predsjednik Uefe do 2027., Šuker ostao bez funkcije jer ga HNS nije kandidirao

Osim predsjednika, zastupnici su birali i nove članove Izvršnog odbora Uefe u kojem Hrvatska neće imati predstavnika u sljedećem četverogodišnjem razdobolju. Šukeru je istekao mandat
Vidi originalni članak

Jednoglasnom odlukom zastupnika na redovitom godišnjem kongresu Europskog nogometnog saveza u Lisabonu, Slovenac Aleksander Čeferin dobio je novi četverogodišnji mandat za dužnost predsjednika Uefe, koju obnaša od 2016., kad je zamijenio suspendiranog Francuza Michela Platinija.

POGLEDAJTE VIDEO: Uefa vraća novac navijačima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Zahvaljujem vam od srca na vašoj jednoglasnoj podršci - rekao je 55-godišnji slovenski odvjetnik u kratkom obraćanju nazočnima nakon provedenog glasovanja koje je bilo formalnog karaktera s obzirom na to da dosadašnji čelnik Uefe nije imao protukandidata.

- To mi puno znači. Velika je to čast, ali prije svega velika odgovornost prema vama i nogometu. Mogu vam obećati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da ne razočaram ni vas ni nogomet - dodao je Čeferin, koji će dužnost predsjednika obnašati do godišnjeg kongresa 2027.

Spriječio projekt Superlige

Otkako je na čelu Uefe, najveći izazov s kojim se suočio bila je prijetnja pristupanja najvećih europskih klubova projektu Superlige, zatvorenog natjecanja za najbogatije.

Iako je u nekoliko dana uspio spriječiti njeno pokretanje, Čeferin je u svom govoru, koji je prethodio njegovom reizboru, upozorio na prijetnju koju projekt Superlige još uvijek predstavlja za trenutačni nogometni sustav u Europi.

Tri kluba, Real Madrid, Barcelona i Juventus pokrenuli su postupak pred Sudom Europske unije (CJEU) osuđujući navodnu zlouporabu dominantnog položaja od strane Uefe. Odluka se očekuje u nadolazećim tjednima, no glavni odvjetnik CJEU-a, čije zaključke suci često prate, sredinom prosinca je dao svoje prvo mišljenje koje je bilo pozitivno za Uefu.

Čeferin sada praktično ima odriješene ruke za nastavak svoja dva glavna projekta u ovom trenutku: za reformu financijskog fair playa s planiranim uvođenjem neke vrste gornje granice koju klubovi smiju trošiti na plaće, naknade za transfere igrača i provizije koje se plaćaju zastupnicima igrača te za reformu Lige prvaka koja će od sezone 2024./2025. biti povećana s 32 na 36 klubova, a prva faza natjecanja će biti organizirana u obliku mini-prvenstva.

NAPALA JU SUPRUGA VICTORIA Ana Obregon o navodnoj aferi s Beckhamom: 'Skinuli smo se u donje rublje, ali seksa nije bilo' ODUZELI GA INDONEZIJI Fifa u velikom problemu! Traže domaćina Svjetskom prvenstvu

Šuker ostao bez funkcije

Televizijska prava za ovo natjecanje već su dodijeljena za rekordnu svotu od 15 milijardi eura tijekom prvog trogodišnjeg razdoblja (2024. - 2027.).

Osim predsjednika, zastupnici su birali i nove članove Izvršnog odbora Uefe u kojem Hrvatska neće imati predstavnika u sljedećem četverogodišnjem razdobolju. Naime, s današnjim danom je istekao mandat nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davoru Šukeru, a HNS nije istaknuo kandidata za poziciju u tom tijelu.

OPTUŽNICA JE PODIGNUTA Barcelonu čeka ogromna kazna zbog 'slučaja Negreira'? Čeferin: Situacija je krajnje ozbiljna... SKUPŠTINA U WESTINU HNS se pohvalio rekordnom zaradom i otkrio na što će trošiti novac. Uefa istaknula problem

Idi na 24sata

Komentari 2

  • TECHNO VIKING 05.04.2023.

    svi ga otkantali...

  • Desnooddesno 05.04.2023.

    Što će sada?

Komentiraj...
Vidi sve komentare