To je to što me zanima!

Dobre vijesti iz Afrike, 'vatreni' milimetar do drugog šešira! Tek ludi scenarij to može promijeniti

'Vatreni' bi i prije utakmice protiv Slovenije mogli matematički osigurati drugu jakosnu skupinu na ždrijebu Svjetskog prvenstva ako ne pobijede i Švedska i Senegal
Vidi originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija mirno iščekuje prve utakmice u godini Svjetskoga prvenstva u Kataru, u zemlji domaćinu Mundijala protivnici će nam 26. ožujka biti Slovenci, a tri dana poslije Bugari.

Iako su prijateljske, te utakmice važne su i zbog statusa koji će "vatreni" imati  u ždrijebu skupina SP-a 3. travnja, a utakmice u zadnjem Fifinu reprezntativnom terminu u Južnoj Americi i Africi idu im u prilog.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska na Svjetskom prvenstvu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nakon što je Kolumbija dvama porazima ispala iz kombinacija da se ugura ispred Hrvatske (15. na Fifinoj ljestvici) i završi u drugoj jakosnoj skupini, Senegal (18.) se jako približio osvojivši Afrički kup nacija protiv Egipta u nedjelju u Kamerunu. Ipak, ostvario je to na penale pa će osvojiti manje bodova i time suziti kombinacije da prestigne "vatrene".

Kako je precizno izračunao profesor Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskoj će u dvije utakmice protiv Slovenije i Bugarske trebati jedan remi da i matematički budu sigurni neovisno o utakmicama Švedske (17. na ljestvici) i Senegala.

Samo ako Hrvatska izgubi obje utakmice, u što je doista teško vjerovati, mogu nas prestići i Šveđani i Senegalci i to tako da pobijede obje svoje utakmice.

To bi za Švedsku značilo da će izbaciti Češku u polufinalu play-offa u Solni 24. ožujka, dva dana prije utakmice Hrvatska - Slovenija, pa pobijediti i Rusiji ili Poljsku u finalu u gostima 29. ožujka. Senegal, pak, ima još dvije utakmice play-offa za odlazak za SP upravo protiv Egipta, u gostima 24. ožujka pa kod kuće 28. ožujka.

Jedan remi i unutra smo

Hrvatska trenutačno ima 1621 bod i nalazi se na pretposljednjem mjestu koje jamči drugi šešir. Urugvaj je na 1614, Švedska s dvije pobjede može doći na 1610, a Senegal na 1608. "Vatreni" će samo u slučaju jednog remija i poraza biti na 1611 i automatski nedostižni za lovce iz Europe i Afrike.

Da kvalifikacije završavaju danas, a u dodatnim kvalifikacijama u Katar prođu bolje rangirane reprezentacije na Fifinoj ljestvici, jakosne skupine izgledale bi ovako (podebljane reprezentacije kvalificirane):

  • nositelji: Katar (domaćin), Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska, Italija, Španjolska
  • 2. skupina: Danska, Nizozemska, Njemačka, Meksiko, SAD, Švicarska, Hrvatska, Urugvaj
  • 3. skupina: Švedska, Senegal, Wales, Iran, Peru, Japan, Srbija, Maroko
  • 4. skupina: Južna Koreja, Nigerija, Kanada, Tunis, Kamerun, Ekvador, Saudijska Arabija, Panama
Idi na 24sata

Komentari 36

  • antonio35 07.02.2022.

    Katar, HRVATSKA, Maroko, Saudijska Arabija 💪🏻😅🤪

  • 07.02.2022.

    od svih svjetskih na koje se plasirala nigerija,samo dva puta nisu izvukli argentinu u skupini..slucajnost ili?

  • mban21 07.02.2022.

    I koga briga kog će izvući i dobiti njihov posa i njihov kruh ja ne živim od toga a nisam ni budala da se veselim tuđoj sreći

Komentiraj...
Vidi sve komentare