Sport

Komentari 36

Dobre vijesti iz Afrike, 'vatreni' milimetar do drugog šešira! Tek ludi scenarij to može promijeniti

Dobre vijesti iz Afrike, 'vatreni' milimetar do drugog šešira! Tek ludi scenarij to može promijeniti

'Vatreni' bi i prije utakmice protiv Slovenije mogli matematički osigurati drugu jakosnu skupinu na ždrijebu Svjetskog prvenstva ako ne pobijede i Švedska i Senegal

Hrvatska nogometna reprezentacija mirno iščekuje prve utakmice u godini Svjetskoga prvenstva u Kataru, u zemlji domaćinu Mundijala protivnici će nam 26. ožujka biti Slovenci, a tri dana poslije Bugari.

Iako su prijateljske, te utakmice važne su i zbog statusa koji će "vatreni" imati  u ždrijebu skupina SP-a 3. travnja, a utakmice u zadnjem Fifinu reprezntativnom terminu u Južnoj Americi i Africi idu im u prilog.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska na Svjetskom prvenstvu

Nakon što je Kolumbija dvama porazima ispala iz kombinacija da se ugura ispred Hrvatske (15. na Fifinoj ljestvici) i završi u drugoj jakosnoj skupini, Senegal (18.) se jako približio osvojivši Afrički kup nacija protiv Egipta u nedjelju u Kamerunu. Ipak, ostvario je to na penale pa će osvojiti manje bodova i time suziti kombinacije da prestigne "vatrene".

Kako je precizno izračunao profesor Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskoj će u dvije utakmice protiv Slovenije i Bugarske trebati jedan remi da i matematički budu sigurni neovisno o utakmicama Švedske (17. na ljestvici) i Senegala.

Samo ako Hrvatska izgubi obje utakmice, u što je doista teško vjerovati, mogu nas prestići i Šveđani i Senegalci i to tako da pobijede obje svoje utakmice.

To bi za Švedsku značilo da će izbaciti Češku u polufinalu play-offa u Solni 24. ožujka, dva dana prije utakmice Hrvatska - Slovenija, pa pobijediti i Rusiji ili Poljsku u finalu u gostima 29. ožujka. Senegal, pak, ima još dvije utakmice play-offa za odlazak za SP upravo protiv Egipta, u gostima 24. ožujka pa kod kuće 28. ožujka.

Jedan remi i unutra smo

Hrvatska trenutačno ima 1621 bod i nalazi se na pretposljednjem mjestu koje jamči drugi šešir. Urugvaj je na 1614, Švedska s dvije pobjede može doći na 1610, a Senegal na 1608. "Vatreni" će samo u slučaju jednog remija i poraza biti na 1611 i automatski nedostižni za lovce iz Europe i Afrike.

Da kvalifikacije završavaju danas, a u dodatnim kvalifikacijama u Katar prođu bolje rangirane reprezentacije na Fifinoj ljestvici, jakosne skupine izgledale bi ovako (podebljane reprezentacije kvalificirane):

Najčitaniji članci