To je to što me zanima!

Doping u vis: Čičerovoj su uzeli broncu s Olimpijskih igara '08.

Nalaz Čičerove iz Pekinga 2008. godine bio je pozitivan na zabranjenu supstancu turbinabol, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) te je oduzeo medalju Ruskinji
Vidi originalni članak

Ruska skakačica u vis Ana Čičerova (34) i službeno je ostala bez brončane medalje koju je osvojila na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Dodatnom analizom uzoraka pronašli su joj tragove steroida u organizmu.

- Nalaz Čičerove iz Pekinga 2008. godine bio je pozitivan na zabranjenu supstancu turbinabol - objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Brončano odličje iz Pekinga umjesto Čičerove, koja je 2012. u Londonu osvojila zlato, dobit će druga Ruskinja Jelena Slesarenko, zlatna iz Atene 2004. godine. Na Igrama u Pekingu zlato je osvojila Belgijanka Tia Hellebaut, a srebro naša Blanka Vlašić. 

Zašto testiraju stare uzorke?

Ako se pitate zašto sad testiraju stare uzorke olimpijaca, stvar je zapravo vrlo jednostavna. Antidopinška komisija Međunarodnog olimpijskog odbora čuva uzorke deset godina, analizira ih novih metodama i uspoređuje dobivene rezultate. 

Metode otprije deset i više godina nisu mogle otkriti ono što mogu ove današnje i zato sve više olimpijaca ostaje bez svojih odličja. To se pogotovo odnosi na Rusiju u kojoj je čak i državni vrh osumnjičen da je sudjelovao u sistematskom dopingiranju sportaša i zataškavanju slučajeva zbog čega ih nije bilo u Rio de Janeiru.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • POTPEC 16.10.2016.

    Iz godine u godinu će se pojavljivati sve više dopingiranih sportaša jer se tako pogoduje onim drugima. U sportu više nije bitno FER_PLEJ nego kako uvatit koji je sportaš bio nekada dopingiran. Za koju godinu i našu Sandru će maknuti s postolja i ko zna koliko još nekomu nepodobnih sportaša. Šta sve još farmaceuti neče upotrebiti kako bi svoje proizvode prodavali, a istovrimeno nikog neće obavjestiti šta uzima. A svi zaboravljamo da se taj hormon rasta upotrebljava i kod uzgoja stoke, tako da smo svi pod nekim dopingom i nekim sredstvom koji nuismo smjeli upotrebljavati, ali neznanje nam to ne opravdava. KRIVI SMO.

  • mesuney 06.10.2016.

    Jel tko provjeravao onu belgijanku, ta je u pekingu skakala kao nikada prije a bome ni poslje

  • cudak 06.10.2016.

    ovim rusima izgleda dopingiranje novi nacionalni sport, popularniji i od hokeja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare