To je to što me zanima!

Finale juniora na košarkaškom Euru: Treća sreća za Hrvate?

Hrvatska je dva puta ovoga ljeta izgubila od Turske i ovo je idealna prilika za uzvrat. Što je važnost utakmice veća to Hrvatska bolje igra i ovdje s pravom ulazi kao favorit
Vidi originalni članak

Hrvatska je ponovo pokazala kakav pobjednički mentalitet ima ova generacija. Dok su se u skupinama mučili i gubili redom od Latvije, Turske i Španjolske, čim je došao red na prave utakmice igrači izbornika Nazora pokazali su svoje pravo lice. 

Nakon razbijanja Rusa u četvrtfinalu činilo se da se Hrvatska ispuhala jer su polufinalni susret s Latvijom otvorili jako slabo. Zabijanja u reket na visoke Latvijce nisu imala smisla i osim Marinellija nitko nije imao hrabrosti napraviti nešto više u napadu. Rezultat je stoga bio -9 na poluvremenu i finale je djelovalo dosta daleko većini, no ne i Nazoru:

- Na poluvremenu smo otišli u svlačionicu i rekao sam dečkima da mi to možemo. Rekao sam da imamo još punih 20 minuta za to pokazati i poslušali su me. Ušli smo u drugo poluvrijeme puni samopouzdanja i pregazili smo ih. Drago mi je zbog mojih igrača jer su ostavili srce na terenu.

Zaista je Hrvatska izgledala impresivno u drugom dijelu. Marinelli je nastavio vrhunski dirigirati našom igrom, Bošnjak je bio sjajan kako u napadu tako i u skoku, Mazalin je kao najmlađi najviše vukao i izvukao nebrojeno puno prekršaja,Gabrić je zabijao trice kada je bilo najpotrebnije, a Karlo Žganec je još jednom pokazao zašto je kapetan ove generacije. Novi double-double učinak i vrhunska igra u obrani na dominantnim latvijskim centrima doveli su do toga da je Hrvatska ne samo imala egal u skoku, nego je u tom elementu apsolutno pregazila (53-33) skakački najbolju reprezentaciju na cijelom turniru.

Sjajnom igrom je Hrvatska tako izborila finale turnira gdje ju čeka dobro poznata Turska. Igrali su s njima dvaput ovo ljeto i oba puta su poraženi. Prvo u prijateljskom susretu s jednim poenom razlike, a onda i u skupini gdje je Turska slavila sa 84:76. No prema riječima Domagoja Bošnjaka Hrvatska je u tom susretu potpuno podbacila i odigrala najgoru utakmicu na turniru. Obrana nije postojala, a u napadu je bilo čak 16 izgubljenih lopti. Teško je vjerovati da se tako nešto može ponoviti i danas i to je primarni razlog zašto izbornik Nazor kaže:

- Svejedno nam je tko nam je protivnik u finalu. Moramo ući u susret hladne glave. To je finale, otvorena utakmica u kojoj krećemo od nule. Po meni mi smo već napravili ogroman rezultat i moji košarkaši su za mene već prvaci Europe.

Turska je jučer većim dijelom polufinalnog ogleda sa Španjolskom izgledala kao momčad koja nema šanse za ulazak u finale. Iznenađujuće se turski strateg Gunay odlučio na klupi ostaviti svoje odlične defenzivne centre Guvena i Kosuta što su Španjolci odlično koristili i trpali nemilice iz reketa. Imali su tako Španjolci veliku prednost na ulasku u posljednju četvrtinu kada je krenuo show Turske.

U igru su ušli Sipahi, Ozmizrak i Kanter i Turska je počela dominirati pod košem, a obrana je donosila lagane kontranapade. Uskoro su zaključili ogromnu seriju 24:3 i Španjolskoj nije bilo povratka.

- Ni kada smo gubili s 12 poena razlike nismo pomišljali na predaju. Borili smo se i uspjeli preokrenuti na kraju. Sada nam ostaje još samo jedna stepenica i bitno je da igramo kao i dosada svoju igru a onda nam nije bitno tko je s druge strane - kazao je junak polufinala, Kanter.

Ponovo se pokazala ključnom vrhunska organizacija igre Turske te se čak nije primijetila loša igra Sipahija koji je ostao na šutu iz igre 1/9, no njegovo prisustvo na parketu ostale čini boljima. Danas će imati okršaj s drugim sjajnim playem Marinellijem i o njihovom duelu puno će toga ovisiti. Obojica su napadački izvanredni ali kiksaju u obrani i ovo bi mogla biti brza i lepršava utakmica, kakva inače nije karakteristična za finala.

Utakmica počinje u 19.45 sati.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Idi na 24sata

Komentari 6

  • stela222 28.07.2013.

    jel zna tko gdje ima prijenos?

  • 1965 28.07.2013.

    idemo Nazore, momci gazite te Turke :)

  • Faaip de Oiad 28.07.2013.

    nego jer gleda tko rukomet, golman brani ko budala a ovi ansi u napadu enmaju pojma ada o treneru en pricam, a kajs e tice kosarice, tesko ce bit, posebno ako onaj arapovic misli igrat ko protiv latvije, tasj decko je uzasan

Komentiraj...
Vidi sve komentare