Obavijesti

Sport

Komentari 6

Finale juniora na košarkaškom Euru: Treća sreća za Hrvate?

Finale juniora na košarkaškom Euru: Treća sreća za Hrvate?
1

Hrvatska je dva puta ovoga ljeta izgubila od Turske i ovo je idealna prilika za uzvrat. Što je važnost utakmice veća to Hrvatska bolje igra i ovdje s pravom ulazi kao favorit

VIDEO

Hrvatska je ponovo pokazala kakav pobjednički mentalitet ima ova generacija. Dok su se u skupinama mučili i gubili redom od Latvije, Turske i Španjolske, čim je došao red na prave utakmice igrači izbornika Nazora pokazali su svoje pravo lice. 

Nakon razbijanja Rusa u četvrtfinalu činilo se da se Hrvatska ispuhala jer su polufinalni susret s Latvijom otvorili jako slabo. Zabijanja u reket na visoke Latvijce nisu imala smisla i osim Marinellija nitko nije imao hrabrosti napraviti nešto više u napadu. Rezultat je stoga bio -9 na poluvremenu i finale je djelovalo dosta daleko većini, no ne i Nazoru:

- Na poluvremenu smo otišli u svlačionicu i rekao sam dečkima da mi to možemo. Rekao sam da imamo još punih 20 minuta za to pokazati i poslušali su me. Ušli smo u drugo poluvrijeme puni samopouzdanja i pregazili smo ih. Drago mi je zbog mojih igrača jer su ostavili srce na terenu.

Zaista je Hrvatska izgledala impresivno u drugom dijelu. Marinelli je nastavio vrhunski dirigirati našom igrom, Bošnjak je bio sjajan kako u napadu tako i u skoku, Mazalin je kao najmlađi najviše vukao i izvukao nebrojeno puno prekršaja,Gabrić je zabijao trice kada je bilo najpotrebnije, a Karlo Žganec je još jednom pokazao zašto je kapetan ove generacije. Novi double-double učinak i vrhunska igra u obrani na dominantnim latvijskim centrima doveli su do toga da je Hrvatska ne samo imala egal u skoku, nego je u tom elementu apsolutno pregazila (53-33) skakački najbolju reprezentaciju na cijelom turniru.

Sjajnom igrom je Hrvatska tako izborila finale turnira gdje ju čeka dobro poznata Turska. Igrali su s njima dvaput ovo ljeto i oba puta su poraženi. Prvo u prijateljskom susretu s jednim poenom razlike, a onda i u skupini gdje je Turska slavila sa 84:76. No prema riječima Domagoja Bošnjaka Hrvatska je u tom susretu potpuno podbacila i odigrala najgoru utakmicu na turniru. Obrana nije postojala, a u napadu je bilo čak 16 izgubljenih lopti. Teško je vjerovati da se tako nešto može ponoviti i danas i to je primarni razlog zašto izbornik Nazor kaže:

- Svejedno nam je tko nam je protivnik u finalu. Moramo ući u susret hladne glave. To je finale, otvorena utakmica u kojoj krećemo od nule. Po meni mi smo već napravili ogroman rezultat i moji košarkaši su za mene već prvaci Europe.

Turska je jučer većim dijelom polufinalnog ogleda sa Španjolskom izgledala kao momčad koja nema šanse za ulazak u finale. Iznenađujuće se turski strateg Gunay odlučio na klupi ostaviti svoje odlične defenzivne centre Guvena i Kosuta što su Španjolci odlično koristili i trpali nemilice iz reketa. Imali su tako Španjolci veliku prednost na ulasku u posljednju četvrtinu kada je krenuo show Turske.

U igru su ušli Sipahi, Ozmizrak i Kanter i Turska je počela dominirati pod košem, a obrana je donosila lagane kontranapade. Uskoro su zaključili ogromnu seriju 24:3 i Španjolskoj nije bilo povratka.

- Ni kada smo gubili s 12 poena razlike nismo pomišljali na predaju. Borili smo se i uspjeli preokrenuti na kraju. Sada nam ostaje još samo jedna stepenica i bitno je da igramo kao i dosada svoju igru a onda nam nije bitno tko je s druge strane - kazao je junak polufinala, Kanter.

Ponovo se pokazala ključnom vrhunska organizacija igre Turske te se čak nije primijetila loša igra Sipahija koji je ostao na šutu iz igre 1/9, no njegovo prisustvo na parketu ostale čini boljima. Danas će imati okršaj s drugim sjajnim playem Marinellijem i o njihovom duelu puno će toga ovisiti. Obojica su napadački izvanredni ali kiksaju u obrani i ovo bi mogla biti brza i lepršava utakmica, kakva inače nije karakteristična za finala.

Utakmica počinje u 19.45 sati.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše