To je to što me zanima!

Hrvat u LASK-u: Dobit će priliku i naš 16-godišnjak

Andrej Panadić (39), novi je trener austrijskoga Bundesligaša LASK-a iz Linza. Priprema momčad za novu sezonu, u kojoj računa i na Hrvate
Vidi originalni članak

Nakon euforične lanjske sezone, koju su nogometaši iz Linza završili na šestom mjestu nakon što su se vratili u elitno društvo, slijedi druga sezona među najboljima. Najčešće su takve posebno teške i krizne kad je zadržavanje prvoligaškog statusa u pitanju. Zna to i Panadić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, te igrač Dinama, Chemnitza, HSV-a i Sturma.
- Druga je sezona nakon povratka u prvu ligu uvijek najteža. Često tada kod igrača uslijedi opuštanje, a to onda najčešće biva kažnjeno – kaže hrvatski trener.
Na pitanje smatra li vlastito neiskustvo problemom, Panadić odgovara niječno.
- Igrao sam nogomet dvadeset godina i nikad mi nisu cvale ruže. Trenerski sam radio kao voditelj nogometne akademije i kao privatni trener. Također sam puno proučavao druge trenere, a kao igrač sam se često puta sam pokušavao uživljavati u trenersku ulogu.
Panadić je na klupi LASK-a naslijedio Karla Daxbachera, koji je prešao u bečku Austriju. Ostala su mu dvojica pomoćnika ranijeg trenera (Christian Stumpf i Wolfgang Wimmer), no za kondicijskog je trenera Panadić izričito zahtijevao Hrvata Tihomira Sadibašića, kojega je na kraju i dobio.
- Htio sam ga bezuvjetno. Osnovno što nisam želio jest da mi igrače nabijaju snagu trčanjem po šumi – kazao je Panadić pohvalno se izrazivši o modernim metodama priprema svog sunarodnjaka.
Panadić je također morao odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li forsirati obranaški stil nogometa, obzirom da je igrao stopera.
- Nogomet se igra u oba pravca. Dok ste u posjedu lopte, onda ne možete primiti gol. No, dok loptu nemate u posjedu, onda se žestoko morate braniti. Ako to rade u Chelseaju ili Barceloni, onda tako moraju raditi i oni malo lošiji. Mi smo ovdje na treninzima pokušavali forsirati bržu igru. Zasad nam ne ide loše.
Hrvate na terenu Panadić će također forsirati. Igra će se u prvom redu oslanjati na 39-godišnjeg veterana Ivicu Vastića, Panadićeva vršnjaka, koji je i najzaslužniji za trenerov dolazak u Linz.
Najveće iznenađenje u momčadi LASK-a mogao bi ispasti jedan još 16-godišnji Hrvat. Riječ je o Anti Budimiru (rođen 22. srpnja 1991. godine), kojega je Panadić doveo iz velikogoričkog Radnika. Mladog su centarfora, visokog 190 centimetara, ove sezone u svoje redove zvali Hansa iz Rostocka i Liverpool.
- Budimir trenira s nama i vrlo se dobro snalazi. Moguće je da će ostati u kadru prve momčadi i da ću ga redovito koristiti. Mislim da nije prerano. Tehnički i taktički igrač o nogometu ionako mora sve znati do 19. godine. Naravno da je uvođenje mladog igrača uvijek rizično, no mislim da se hrabrost na kraju mora isplatiti!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare