To je to što me zanima!

I brzoklizači na ZOI?! 'Nemamo novca za kvalifikacije, pokrenuli smo crowdfunding kampanju...'

Troškovi natjecanja poskupjeli su zbog korone i savez nam ne može financirati kvalifikacijske turnire. Nedostaje nam još 22.000 eura, poručilo je petero naših brzoklizača
Vidi originalni članak

Hrvatska prvi put u povijesti ima priliku nastupiti u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama! Prema dosadašnjim rezultatima, hrvatski su brzoklizači samo korak do tog sna. Veliko srce i trud naših reprezentativaca, koji su proveli u inozemstvu proteklu sezonu i ljetne pripreme, financirajući sami veći dio troškova, sada trebaju potporu i pomoć za financiranjem daljnjih troškova.

Tako su se naši brzoklizači obratili za pomoć preko crowdfunding kampanje kako bi skupili novac koji im nedostaje da mogu nastupiti na kvalifikacijskim turnirima i ostvariti svoj san. Cilj je prikupiti 22.000 eura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ha, morate priznati da uglavnom niste ni znali da se netko u Hrvatskoj (ozbiljno) bavi brzim klizanjem. A njihov odlazak na ZOI bio bi filmska priča kao svojevremeno naše bob posade predvođene Ivanom Šolom.

- Kvalifikacije počinju za dva tjedna, a rezultati iz posljednje dvije sezone svjedoče da su hrvatski brzoklizači nadomak svom glavnom cilju. Pred njima su četiri natjecanja Svjetskoga kupa, koja su ujedno i kvalifikacijska natjecanja za plasman na ZOI u Pekingu - priča nam Dubravko Martinić, član vodstva jedinog našeg kluba za brzo klizanje, Meteor.

Svih petero reprezentativaca članovi su toga kluba, a među njima je i Dubravkov sin Ivan.

- Pripremaju se u Belgiji jer kod nas nema uvjeta, a dio troškova pokrio je savez, dio mi, roditelji.

Nekoliko tjedana prije početka kvalifikacijskog ciklusa uvedeni su dodatni uvjeti za sudjelovanje na natjecanjima što je znatno povisilo ukupne troškove, a našim reprezentativcima natjecanja učinilo nedostižnima. Ranije dodijeljena sredstva za tu namjenu, nažalost, nedostatna su za planirani odlazak pet članova i trenera hrvatske reprezentacije.

Na kvalifikacijama se pojedinci natječu za osvajanje mjesta za svoju reprezentaciju, a ne za osobni plasman. Upravo zbog toga, sudjelovanje više članova reprezentacije višestruko povećava šanse da na ZOI imamo i predstavnike Hrvatske.

- Uspjeli smo osigurati dio novca da možemo otputovati na natjecanja 21. listopada u Pekingu i 28. listopada u Nagoyi, a kroz kampanju želimo prikupiti ostatak potrebnih sredstava jer nas čekaju još natjecanja u Debrecenu 18. studenoga i nizozemskom Dordrechtu 25. studenoga. Kampanja traje do 15. prosinca - priča nam Martinić.

Pa koliki su troškovi po sportašu?

- Zbog iznenadno visokih troškova već samog putovanja u Aziju, specijalnih letova zbog pandemije, troškovi za sva četiri natjecanja iznose oko 7500 eura po osobi, što je za petero klizača i trenera 45.000 eura. Klizački savez može podmiriti trošak za jednog klizača i jednu klizačicu plus trenera, a za troškove ostala tri reprezentativca moramo se sami snaći.

Proteklu sezonu i ljetne pripreme za kvalifikacije reprezentativci su proveli u inozemstvu, financirajući sami veći dio troškova. Vlastitim sredstvima u potpunosti kupuju svu svoju profesionalnu opremu, a klizačke se cipele rade po otisku stopala i jedan par košta 2000 eura. Usprkos intenzivnim, zahtjevnim i učestalim treninzima, istovremeno su uspješno ispunjavali i svoje fakultetske obveze.

- I pravila su specifična jer možete ostati bez plasmana ne vlastitom greškom. Recimo, ako vas netko trkne u zavoju i padnete, taj klizač bit će diskvalificiran, ali vi nećete dobiti drugu šansu, otpali ste i vi. Zato je daleko veća šansa da se netko iz Hrvatske plasira na ZOI ako pošaljemo pet najboljih reprezentativaca - objašnjava Martinić.

A Katarina Burić, Valentina Aščić, Maja Ivandić, Ivan Martinić i Martin Kolenc nadaju se da će skupiti dovoljno da mogu ostvariti svoj san. Pomoći im možete preko ovoga linka.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • zujoo 16.10.2021.

    ovo podsjeća na ledene staze, iako se radilo o drugom sportu, sretno! sramota da država ne ulaže više u sport!

  • MatijaKezele 16.10.2021.

    Podrška dečkima 👏

  • 16.10.2021.

    Sve pet..ljudi se bave sportom , vole to i rade na sebi ali ide mi vise na neku stvar da placamo odlazak i boravak 2 tjedna na OI sportasima koji tamo budu 50. Ili 100.....tako smo slali onu ekipu boba koji su tamo popunjavali broj natjecatelja i bili zadnji a kostali skupa sa pripremama su nas toliko novaca da boli glava..

Komentiraj...
Vidi sve komentare