Obavijesti

Sport

Komentari 13

I brzoklizači na ZOI?! 'Nemamo novca za kvalifikacije, pokrenuli smo crowdfunding kampanju...'

I brzoklizači na ZOI?! 'Nemamo novca za kvalifikacije, pokrenuli smo crowdfunding kampanju...'
2

Troškovi natjecanja poskupjeli su zbog korone i savez nam ne može financirati kvalifikacijske turnire. Nedostaje nam još 22.000 eura, poručilo je petero naših brzoklizača

VIDEO

Hrvatska prvi put u povijesti ima priliku nastupiti u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama! Prema dosadašnjim rezultatima, hrvatski su brzoklizači samo korak do tog sna. Veliko srce i trud naših reprezentativaca, koji su proveli u inozemstvu proteklu sezonu i ljetne pripreme, financirajući sami veći dio troškova, sada trebaju potporu i pomoć za financiranjem daljnjih troškova.

Tako su se naši brzoklizači obratili za pomoć preko crowdfunding kampanje kako bi skupili novac koji im nedostaje da mogu nastupiti na kvalifikacijskim turnirima i ostvariti svoj san. Cilj je prikupiti 22.000 eura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatska reprezentacija u brzom klizanju 01:38

Ha, morate priznati da uglavnom niste ni znali da se netko u Hrvatskoj (ozbiljno) bavi brzim klizanjem. A njihov odlazak na ZOI bio bi filmska priča kao svojevremeno naše bob posade predvođene Ivanom Šolom.

- Kvalifikacije počinju za dva tjedna, a rezultati iz posljednje dvije sezone svjedoče da su hrvatski brzoklizači nadomak svom glavnom cilju. Pred njima su četiri natjecanja Svjetskoga kupa, koja su ujedno i kvalifikacijska natjecanja za plasman na ZOI u Pekingu - priča nam Dubravko Martinić, član vodstva jedinog našeg kluba za brzo klizanje, Meteor.

Svih petero reprezentativaca članovi su toga kluba, a među njima je i Dubravkov sin Ivan.

- Pripremaju se u Belgiji jer kod nas nema uvjeta, a dio troškova pokrio je savez, dio mi, roditelji.

Nekoliko tjedana prije početka kvalifikacijskog ciklusa uvedeni su dodatni uvjeti za sudjelovanje na natjecanjima što je znatno povisilo ukupne troškove, a našim reprezentativcima natjecanja učinilo nedostižnima. Ranije dodijeljena sredstva za tu namjenu, nažalost, nedostatna su za planirani odlazak pet članova i trenera hrvatske reprezentacije.

Na kvalifikacijama se pojedinci natječu za osvajanje mjesta za svoju reprezentaciju, a ne za osobni plasman. Upravo zbog toga, sudjelovanje više članova reprezentacije višestruko povećava šanse da na ZOI imamo i predstavnike Hrvatske.

- Uspjeli smo osigurati dio novca da možemo otputovati na natjecanja 21. listopada u Pekingu i 28. listopada u Nagoyi, a kroz kampanju želimo prikupiti ostatak potrebnih sredstava jer nas čekaju još natjecanja u Debrecenu 18. studenoga i nizozemskom Dordrechtu 25. studenoga. Kampanja traje do 15. prosinca - priča nam Martinić.

Pa koliki su troškovi po sportašu?

- Zbog iznenadno visokih troškova već samog putovanja u Aziju, specijalnih letova zbog pandemije, troškovi za sva četiri natjecanja iznose oko 7500 eura po osobi, što je za petero klizača i trenera 45.000 eura. Klizački savez može podmiriti trošak za jednog klizača i jednu klizačicu plus trenera, a za troškove ostala tri reprezentativca moramo se sami snaći.

Proteklu sezonu i ljetne pripreme za kvalifikacije reprezentativci su proveli u inozemstvu, financirajući sami veći dio troškova. Vlastitim sredstvima u potpunosti kupuju svu svoju profesionalnu opremu, a klizačke se cipele rade po otisku stopala i jedan par košta 2000 eura. Usprkos intenzivnim, zahtjevnim i učestalim treninzima, istovremeno su uspješno ispunjavali i svoje fakultetske obveze.

- I pravila su specifična jer možete ostati bez plasmana ne vlastitom greškom. Recimo, ako vas netko trkne u zavoju i padnete, taj klizač bit će diskvalificiran, ali vi nećete dobiti drugu šansu, otpali ste i vi. Zato je daleko veća šansa da se netko iz Hrvatske plasira na ZOI ako pošaljemo pet najboljih reprezentativaca - objašnjava Martinić.

A Katarina Burić, Valentina Aščić, Maja Ivandić, Ivan Martinić i Martin Kolenc nadaju se da će skupiti dovoljno da mogu ostvariti svoj san. Pomoći im možete preko ovoga linka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram