To je to što me zanima!

Igrao u 'Dream teamu' protiv Dražena - a tada je imao sidu!

Magic Johnson jedan je od najvećih košarkaša svih vremena i gotovo neupitno najbolji razigravač svih vremena iako ima 206 centimetara. Svoju blistavu karijeru prekinuo je zbog HIV-a
Vidi originalni članak

Hrvatska obala svakog je ljeta mamac za brojne slavne, radilo se o sportašima ili pak poznatim ljudima iz ostalih djelatnosti, a ništa drukčije nije ni ove godine usprkos pandemiji korona virusa.

U Split je tako stigao Earvin Magic Johnson, legendarni razigravač Los Angeles Lakersa prošlog stoljeća i jedan od najboljih košarkaša svih vremena! 

KOŠARKAŠKA LEGENDA Magic Johnson stigao u Split: Nalazi se na jahti od 86 metara!

Johnson je u Split stigao na mega jahti Aquili dugoj 85,6 metara i vrijednoj oko 150 milijuna američkih dolara. Aquila je sagrađena 2010. godine, a prvotno se zvala Cakewalk. Na 86 metara broda stane tek 12 gostiju, a ima osam kabina i čak 28 članova posade! S jahtom se privezao na splitsku Zapadnu obalu, ispred 'Maduro bara', gdje se i inače vežu jahte ove veličine koje pristižu u Split, a oduševljeni djelatnici brzo su ga prepoznali i zamolili ga za fotografiju.

MAGIC U SPLITU Jahta vrijedna 150 mil. dolara, a tjedni najam - 950 tisuća eura

Prvi izbor na draftu

Johnson je već na ulasku u NBA ligu bio smatran fantastičnim igračem. To je potvrdila i činjenica da je izabran kao prvi na NBA draftu 1978. godine, a iako je visok čak 206 centimetara što bi bila visina za bilo koju od pozicija tri, četiri, pa čak i pet (nisko krilo, krilni centar, centar), trener je Johnsona bacio na - jedinicu, odnosno razigravača.

Lakersi su tu sezonu dominirali nošeni briljantnim partijama Johnsona i jednog od najboljih igrača svih vremena Kareema Abdula-Jabbara sve dok se potonji nije ozlijedio usred finala. U šestoj utakmici finala Johnsona je s 'jedinice' prebacio na 'peticu', a ovaj je kao centar zabio 42 poena i uhvatio 15 skokova. Osvojio je NBA finale te postao prvi igrač u povijesti košarke koji je u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi postao MVP finala. Kakav igrač...

Kroz osamdesete je osvojio čak pet naslova NBA lige, a njegovi Lakersi bili su poznati po krvoločnim bitkama sa Celticsima Larryja Birda. 

Iznenadni prekid karijere

U ranim tridesetima mnoge košarkaške legende tek krenu igrati svoju najbolju košarku. Takva je situacija bila s Michaelom Jordanom koji je počeo osvajati tada, nije daleko od istine ni s LeBronom Jamesom koji je počeo igrati puno inteligentniju i elegantniju košarku posljednjih sezona

Ipak, s Johnsonom nije bio slučaj. Rođen je 1959. godine, a 1991. košarci je rekao - zbogom. Sedmi studenog 1991. godine na presici je obznanio kako je pozitivan na HIV te kako se odmah povlači iz košarke. Potom su uslijedile brojne glasine kako je Johnson homoseksualac s obzirom na to da je postojala stigma kako se samo homoseksualne osobe mogu zaraziti tim virusom.

Johnson je to opovrgnuo, a javnost ga je proglasila herojem zbog svoje otvorenosti oko zaraze. Iako nije igrao, svejedno je nominiran na nadolazeću All-Star utakmicu, a potom je i odabran u reprezentaciju za Olimpijske igre 1992. godine - takozvani Dream Team.

U toj je reprezentaciji naišao i na Hrvatsku s Draženom Petrovićem. I svladao je u finalu. Zabio je tad 11 poena sa šest asistencija. Igrajući sa sidom!

Nakon tih Olimpijskih igara Johnson se htio vratiti u NBA ligu, ali to je izazvalo kontroverze kao i protivljenje mnogih igrača koji su se bojali za svoje zdravlje.

Par desetljeća kasnije Johnson je jasno rekao:

- Da sam tada znao sve što znam danas, nikad se ne bih umirovio.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • orton 02.08.2020.

    johnson je bio legenda .njegova no look dodavanja nece nitko iskopirati. jednom zabio koš iz svog reketa

  • dadomatos 02.08.2020.

    Ipak je to Magic Johnson,ali uz njega naš Toni Kukoć je igrao od plejmerkera pa do centra

  • obama terorist 02.08.2020.

    Lako je za to,nedaj ti boze korone 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare