Obavijesti

Sport

Komentari 8

Igrao u 'Dream teamu' protiv Dražena - a tada je imao sidu!

Igrao u 'Dream teamu' protiv Dražena - a tada je imao sidu!

Magic Johnson jedan je od najvećih košarkaša svih vremena i gotovo neupitno najbolji razigravač svih vremena iako ima 206 centimetara. Svoju blistavu karijeru prekinuo je zbog HIV-a

VIDEO

Hrvatska obala svakog je ljeta mamac za brojne slavne, radilo se o sportašima ili pak poznatim ljudima iz ostalih djelatnosti, a ništa drukčije nije ni ove godine usprkos pandemiji korona virusa.

U Split je tako stigao Earvin Magic Johnson, legendarni razigravač Los Angeles Lakersa prošlog stoljeća i jedan od najboljih košarkaša svih vremena! 

Magic Johnson stigao u Split: Nalazi se na jahti od 86 metara!
Magic Johnson stigao u Split: Nalazi se na jahti od 86 metara!

Johnson je u Split stigao na mega jahti Aquili dugoj 85,6 metara i vrijednoj oko 150 milijuna američkih dolara. Aquila je sagrađena 2010. godine, a prvotno se zvala Cakewalk. Na 86 metara broda stane tek 12 gostiju, a ima osam kabina i čak 28 članova posade! S jahtom se privezao na splitsku Zapadnu obalu, ispred 'Maduro bara', gdje se i inače vežu jahte ove veličine koje pristižu u Split, a oduševljeni djelatnici brzo su ga prepoznali i zamolili ga za fotografiju.

Jahta vrijedna 150 mil. dolara, a tjedni najam - 950 tisuća eura
Jahta vrijedna 150 mil. dolara, a tjedni najam - 950 tisuća eura

Prvi izbor na draftu

Johnson je već na ulasku u NBA ligu bio smatran fantastičnim igračem. To je potvrdila i činjenica da je izabran kao prvi na NBA draftu 1978. godine, a iako je visok čak 206 centimetara što bi bila visina za bilo koju od pozicija tri, četiri, pa čak i pet (nisko krilo, krilni centar, centar), trener je Johnsona bacio na - jedinicu, odnosno razigravača.

Lakersi su tu sezonu dominirali nošeni briljantnim partijama Johnsona i jednog od najboljih igrača svih vremena Kareema Abdula-Jabbara sve dok se potonji nije ozlijedio usred finala. U šestoj utakmici finala Johnsona je s 'jedinice' prebacio na 'peticu', a ovaj je kao centar zabio 42 poena i uhvatio 15 skokova. Osvojio je NBA finale te postao prvi igrač u povijesti košarke koji je u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi postao MVP finala. Kakav igrač...

24sata

Kroz osamdesete je osvojio čak pet naslova NBA lige, a njegovi Lakersi bili su poznati po krvoločnim bitkama sa Celticsima Larryja Birda. 

Iznenadni prekid karijere

U ranim tridesetima mnoge košarkaške legende tek krenu igrati svoju najbolju košarku. Takva je situacija bila s Michaelom Jordanom koji je počeo osvajati tada, nije daleko od istine ni s LeBronom Jamesom koji je počeo igrati puno inteligentniju i elegantniju košarku posljednjih sezona

Ipak, s Johnsonom nije bio slučaj. Rođen je 1959. godine, a 1991. košarci je rekao - zbogom. Sedmi studenog 1991. godine na presici je obznanio kako je pozitivan na HIV te kako se odmah povlači iz košarke. Potom su uslijedile brojne glasine kako je Johnson homoseksualac s obzirom na to da je postojala stigma kako se samo homoseksualne osobe mogu zaraziti tim virusom.

Johnson je to opovrgnuo, a javnost ga je proglasila herojem zbog svoje otvorenosti oko zaraze. Iako nije igrao, svejedno je nominiran na nadolazeću All-Star utakmicu, a potom je i odabran u reprezentaciju za Olimpijske igre 1992. godine - takozvani Dream Team.

U toj je reprezentaciji naišao i na Hrvatsku s Draženom Petrovićem. I svladao je u finalu. Zabio je tad 11 poena sa šest asistencija. Igrajući sa sidom!

Nakon tih Olimpijskih igara Johnson se htio vratiti u NBA ligu, ali to je izazvalo kontroverze kao i protivljenje mnogih igrača koji su se bojali za svoje zdravlje.

Par desetljeća kasnije Johnson je jasno rekao:

- Da sam tada znao sve što znam danas, nikad se ne bih umirovio.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima