To je to što me zanima!

Dalić: Ispitujete Kramarića o poziciji i pravi se čudo ni iz čega. Ovdje igraš gdje izbornik kaže

Gvardiol ne smije skinuti masku. Dobio je udarac na jednom treningu i bilo je nezgodno. Stao je na 15 sekundi, obrisao krv i nastavio. Kod njega je to brzinski, rekao je Dalić
Vidi originalni članak

Postojale su sumnje nakon Maroka, ali utakmica protiv Kanade (4-1)pokazala je da se ne moramo bojati. Hrvatska je satkana od samo takve klase! Dva gola čudesnog Andreja Kramarića priča su dana, a vodili smo se ruskim poučkom. Neka protivnik samo povede pa ćemo ga samljeti.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Oduševio je Mateo Kovačić koji je konačno otpustio kočnice i igrao onako kako se očekuje od njega. Marko Livaja donio nam je novu dimenziju u napadu, a riječi ne treba trošiti na Andreja Kramarića. Kakav majstor.

 

Tri boda, ali posebno sjajna igra, veliki je polet našoj reprezentaciji koju za tri dana očekuje utakmica protiv blijede Belgije. Pobjeda nam sigurno donosi prolazak dalje, kao i remi, a u nekim kombinacijama čak i poraz. No, nema tu kalkuliranja, naučili smo da se to uvijek obije o glavu pa ne sumnjamo kako će 'vatreni' ići na pobjedu.

Izbornik Zlatko Dalić ima tri dana da rekuperira igrače i pripremi ih za Belgijce, a kakvi su dojmovi jutro nakon velike pobjede, otkrio je na press konferenciji.

Mislite li da Belgija ima problem s intenzitetom u svojim utakmicama?

- Ja mislim da je Belgija veliki tim, sjajna reprezentacija koja je pet godina bila prva na ljestvici. Možda intenzitet nije bio na nivou kao što treba biti u prve dvije utakmice, ali to nas ne smije zavarati. Pripremit ćemo se za Belgiju koja je vrhunska reprezentacija, poznaju nas jako dobro i mi njih, bit će to sjajna utakmica i odlučujuća utakmica. Poznajem ih jako dobro, iskusni su, mogu nam napraviti puno problema. Ako imaš De Bruynea i Lukakua, onda si sjajan. Je, iznenađenje je za mene što su izgubili od Maroka. Pogotovo prva utakmica protiv Kanade. Loše su krenuli u utakmicu, ali velike reprezentacije pobjeđuju i kada ne igraju dobro. Protiv Maroka su dominirali, ali kada su krenuli na sve ili ništa, primili su drugi gol. Nisu na svojim standardnim izvedbama i očekujem da će biti puno bolji protiv nas. 

Bili su veliki ulozi uoči Kanade, je li period uoči utakmice jedan od najstresnijih u vašoj izborničkoj karijeri? 

- Kad bih ja sada nabrajao stresne trenutke,gdje bih došao. Svaka je stresna, svaka je jesi ili nisi, to smo mi. S kim god da igramo, meni je stres, jesi ili nisi. Mi smo pobijedili, igrali sjajno, ali to je malo koračić. Ništa nismo napravili, ne zanosimo se. Malo smo se proveselili, ali već danas se pripremamo za Belgiju. Zaista sjajna utakmica, mi smo trčali 122 km, to je fascinantno. Oni su trčali manje od nas, a slove kao trkački najmoćnija ekipa. Imali su protiv Belgije 123 km. Natrčali smo ih i nadigrali. Jako dobra utakmica, dugo nismo bili dobri u svim segmentima igre. 

Kramarić nije valjao nakon Maroka, sada je heroj. Puno se pričalo o njegovoj poziciji. Govorili ste da ste raščistili s njim sve, a što to točno?

- Je li sad rekao da mu ne valja pozicija? Tu dramu napravite vi mediji. Vi ga pitate o poziciji i napravite čudo ni iz čega. Mi smo to riješili prije dvije godine. On se primirio, šuti, radi i to mu se vraća. Nije ovo Hoffenheim već hrvatska reprezentacija. Metar desno, metar lijevo, špica. Igraš gdje ti izbornik kaže. Nema kod nas takve pozicije.

BRUTALNO JE VRIJEĐALI Javila se Borjanova supruga: Nisam očekivala da će mi se ime oriti na Svjetskom prvenstvu...

Kako biste usporedili ovu Belgiju i onu iz Rusije 2018.?

- Cijenim Belgiju, sličan je tim kao i prije. Ali stariji su prije nego četiri i pol godine, istrošeniji su. Razlika što se kod pojavilo nekoliko mladih igrača, ali Belgija ima zaista iskusnu reprezentaciju i dobru koja može igrati na visokom nivou. Ne bih se upuštao u komentare što je bolje, prije četiri godine i sad, veliki respekt za njih.

Kovačić je konačno odigrao onako kako se očekuje od njega. Je li uspio zamijeniti Rakitića?

- Teško je nadomjestiti Ivana Rakitića, ali nama treba Kovačić kakav je bio protiv Kanade. Kad okomito krene s loptom možda je jedan od najbržih veznjaka svijeta. Držao je ritam utakmice. Mi smo u pripremi utakmice rekli da je važno probiti prvi blok. Mateo je tu bio neprikosnoven. Cijela je ekipa bila sjajna, Andrej i Mateo za nijansu najbolji.

Je li vam poslao poruku kanadski izbornik i ispričao se?

- To sam jučer rekao. Ja sam dvaput u karijeri to doživio, od izbornika Argentine i sada. Ne sjećam se da sam otišao s terena i odbio čestitati. To je osnova kultura, ali neću se baviti time. Koliko sam vidio, gospodin je dobar trener, ima ambiciju i radi dobro. Mlad je i naučit će. 

Kada će Gvardiol skinuti masku? Kako igra, bolje možda i da ne skida.

- Ne smije skinuti masku. Dobio je udarac na jednom treningu i bilo je nezgodno. Stao je na 15 sekundi, obrisao krv i nastavio. Kod njega je to brzinski. Je li mu smeta? Ne smeta njemu baš ništa. 

Kanada je pobijeđena s visokom razlikom, ali rekli ste da je Belgija kvalitetna. Gdje ima najviše rezerve i gdje možete najviše napredovati?

- Mi moramo Kanadu zaboraviti. Ako ne potvrdimo protiv Belgije, ništa nismo napravili. To je presudna utakmica, najvažnije je da se odmorimo. Da imamo isti pristup, energiju i želju. Imamo rezervi, još više prodora i centaršuteva. Ima prostora u okomitosti, Perišić je bio jako opasan, imao je drugačiju ulogu nego protiv Maroka. Ono što će biti važno da imamo trku i agresiju, da u defenzivnom dijelu ne činimo sitne greškice. Belgija će to kazniti. Nisu brzi kao Kanada i Maroko, ali imat će napad u kontinuitetu. Ne smijemo ih puštati da nas kazne iz naših grešaka i da imamo crne rupe. Jučer smo to imali u prvih 10 minuta. Mora biti puna koncentracija, imaju kvalitetne igrače.

RIJEČ STRUČNJAKA Kek za 24sata: Ta kombinacija Hrvatske jako mi se sviđa, a o jednoj stvari ne smijete misliti POKAZAO KAKVA JE KLASA Kramarić objavio fotografiju nakon maestralne partije: Sa suprugom i sinom ispred križa

Mnogi favoriti su se poskliznuli, koliko ste imali vremena gledati druge utakmice. Tko je opravdao ulogu favorita?

- Pratimo sve utakmice, sve sam gledao. Prvi dojam je da je Brazil sjajan, moćan, ima puno dobrih igrača i jako su kvalitetni. Španjolska gaji svoju igru, Nijemci su im odgovorili agresijom. Francuzima fali nekoliko igrača, ali tko god fali, imaju još bolje. Vidjet ćemo tko će proći drugi krug, mnogi su otpisali Argentinu i Njemačku, ali su se vratili. Dobre su utakmicu, problem je vrijeme i rani termin.

Livaja je kasno došao u fokus reprezentaciju. Kako vidite njegovu ulogu u reprezentaciju?

- Došao je s ozljedom pa ga nije bilo šest dana. Nije bio najspremniji. Pokazao je u Hajduku kvalitetu, da ima potez i da može zabiti iz svake pozicije. Zabio je, ima sjajnu šansu. Neupitna je njegova kvaliteta, on nam može puno pomoći. Zabio je važan gol Austriji, sada. Imamo i Petkovića, čekam ga još, može puno bolje. Očekujem puno od njega. Budimir čeka svoju šansu. 

Jako ste emotivno doživjeli susret s navijačima jutro uoči utakmice.

 -Znate kolika je sinergija navijača i igrača, to je velika naša snaga. Osjećali smo nakon prve utakmice da nas nema, nema podrške. Razumljivo je to, daleko je i skupo. Igrači su osjetili tu podršku i energiju navijača, trebao nam je vjetar u leđa. Zahvalio sam se svima. Oni ne štede ni vrijeme, novac ni zdravlje. Drago mi je što smo sve razveselili, navijače iz Kanade, Hrvatske. 

Za kraj je pitanje bilo: Tko vam se najviše sviđa, Njemačka, Španjolska ili Japan, koga biste htjeli u osmini finala?

- Japan - rekao je iskreno izbornik. 

 

Idi na 24sata

Komentari 115

  • krvavameri 28.11.2022.

    Baba ima pravo, nek je dobija 4 gola :)

  • SL2019 28.11.2022.

    Srbima uvijek netko drugi kriv, kad gube . Brazil tuku i nogama i rukama , ko šiša rezultat!!!! I poslije se hvale kako su tukli brazilce! Njima je bitno da se oni tuku!!!! A vucic kad god nesto brblja uvijek mu u Hrvatska u ustima !!!! Ljudi imaju veöikih problema!!!

  • PlaviKAJ 28.11.2022.

    Kakva tekma Kovačića i Kramarića!!! Za povijest! Samo tako dalje i smješi nam se veliki uspjeh. 🇭🇷

Komentiraj...
Vidi sve komentare