To je to što me zanima!

Kreće play-off za Euro: Tko ga igra, gdje gledati, koji je novac u igri, kako utječe na Hrvatsku?

Dvanaest reprezentacija u lovu je na posljednja tri mjesta na završnom turniru u Njemačkoj. Polufinala su na rasporedu u četvrtak, finala u utorak
Vidi originalni članak

Osim prijateljskih utakmica, koje ovaj i idući tjedan igra 21 od 24 sudionice Europskog prvenstva, 12 reprezentacija još je u igri za završni turnir u Njemačkoj. One će u tri mini-turnira odrediti još tri putnika na smotru Starog kontinenta.

POGLEDAJTE VIDEO: Dresovi Hrvatske za Euro

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako funkcionira play-off?

Uefa od prošlog Eura koristi sustav u kojem nagrađuje najbolje plasirane selekcije iz Lige nacija koje se nisu kvalificirale kroz skupinu. Dakle, dodatne kvalifikacije igra 12 reprezentacija podijeljenih u tri skupine po četiri, po principu polufinala i finala na jednu utakmicu, gdje je domaćin polufinala bolje rangirana reprezentacija iz Lige nacija, a domaćin finala određen je ždrijebom. Termini su 21. i 26. ožujka, a samo pobjednik ide na Euro.

Svih 12 reprezentacija unaprijed zna u koje će skupine završnog turnira ako se plasiraju. Kao dio posljednjeg, četvrtog bubnja pobjednik play-offa A ide u društvo Nizozemske, Austrije i Francuske u skupini D, pobjednik play-offa B ide kod Belgije, Slovačke i Rumunjske u skupinu E, a pobjednik play-offa C u društvo Portugala, Turske i Češke u skupinu F.

Kako se popunio play-off za Euro?

Uefa nije uzimala u obzir rezultate iz ovih kvalifikacija, nego samo konačni plasman u zadnjoj Ligi nacija. Po četiri najbolje reprezentacije iz Lige A, Lige B i Lige C koje se nisu plasirale izravno idu u baraž.

Uefa je zaštitila pobjednike skupina Lige nacija iz Lige B i Lige C i odredila da oni ne mogu igrati play-off u ligi iznad svoje, dok prvo slobodno mjesto u ždrijebu mora zauzeti najbolja selekcija iz Lige D (ovaj put oni nemaju zaseban ždrijeb), a to je Estonija. Ostala slobodna mjesta popunjavaju se prema plasmanu u Ligi nacija. Parovi i domaćinstva finala potvrđeni su ždrijebom.

Kako izgledaju parovi play-offa?

Play-off A

  • polufinala: Wales - Finska, Poljska - Estonija
  • domaćin finala: Wales ili Finska

Play-off B

  • polufinala: BiH - Ukrajina, Izrael - Island
  • domaćin finala: BiH ili Ukrajina

Play-off C

  • polufinala: Gruzija - Luksemburg, Grčka - Kazahstan
  • domaćin finala: Gruzija ili Luksemburg

Koliko vrijedi plasman na Euro?

Pobjednici play-offa će, kao i reprezentacije koje su se već plasirale, a time i Hrvatska, dobiti 9,25 milijuna eura. Pobjeda vrijedi milijun, remi pola milijuna eura, osmina finala još milijun i pol, četvrtfinale dva i pol milijuna eura, polufinale četiri milijuna eura, finalist još pet milijuna, a europski prvak još osam milijuna eura. Ukupan fond iznosi 331 milijun eura, a europski prvak, u slučaju sve tri pobjede u skupini, maksimalno može osvojiti 28,25 milijuna eura.

Kako play-off utječe na Hrvatsku?

"Vatreni" znaju sva tri protivnika u skupini (za razliku od prošlog Eura, kad su kroz play-off doznali da im stiže Škotska), ali ishod dodatnih kvalifikacija bitan je i za hrvatske ambicije na Europameisterschaftu. Prođe li skupinu, križat će se s jednom od skupina u koje dolaze pobjednici play-offa. Kao pobjednik grupe ide na trećega iz skupine A, D, E ili F, kao drugoplasirana na drugoga iz skupine A, a kao trećeplasirana na pobjednika skupine E ili F.

Gdje gledati utakmice?

  • Gruzija - Luksemburg (18 sati, Sportklub 7)
  • Bosna i Hercegovina - Ukrajina (20.45, Sportklub 7)
  • Izrael - Island (20.45, Sportklub 8)
  • Wales - Finska (20.45, Sportklub 9) 
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare