Obavijesti

Sport

Komentari 0

Kreće play-off za Euro: Tko ga igra, gdje gledati, koji je novac u igri, kako utječe na Hrvatsku?

Kreće play-off za Euro: Tko ga igra, gdje gledati, koji je novac u igri, kako utječe na Hrvatsku?

Dvanaest reprezentacija u lovu je na posljednja tri mjesta na završnom turniru u Njemačkoj. Polufinala su na rasporedu u četvrtak, finala u utorak

VIDEO

Osim prijateljskih utakmica, koje ovaj i idući tjedan igra 21 od 24 sudionice Europskog prvenstva, 12 reprezentacija još je u igri za završni turnir u Njemačkoj. One će u tri mini-turnira odrediti još tri putnika na smotru Starog kontinenta.

POGLEDAJTE VIDEO: Dresovi Hrvatske za Euro

Pokretanje videa...

Novi dresovi 'vatrenih' za Euro 2024. 01:29

Kako funkcionira play-off?

Uefa od prošlog Eura koristi sustav u kojem nagrađuje najbolje plasirane selekcije iz Lige nacija koje se nisu kvalificirale kroz skupinu. Dakle, dodatne kvalifikacije igra 12 reprezentacija podijeljenih u tri skupine po četiri, po principu polufinala i finala na jednu utakmicu, gdje je domaćin polufinala bolje rangirana reprezentacija iz Lige nacija, a domaćin finala određen je ždrijebom. Termini su 21. i 26. ožujka, a samo pobjednik ide na Euro.

Svih 12 reprezentacija unaprijed zna u koje će skupine završnog turnira ako se plasiraju. Kao dio posljednjeg, četvrtog bubnja pobjednik play-offa A ide u društvo Nizozemske, Austrije i Francuske u skupini D, pobjednik play-offa B ide kod Belgije, Slovačke i Rumunjske u skupinu E, a pobjednik play-offa C u društvo Portugala, Turske i Češke u skupinu F.

End of Year Review 2023

Kako se popunio play-off za Euro?

Uefa nije uzimala u obzir rezultate iz ovih kvalifikacija, nego samo konačni plasman u zadnjoj Ligi nacija. Po četiri najbolje reprezentacije iz Lige A, Lige B i Lige C koje se nisu plasirale izravno idu u baraž.

Uefa je zaštitila pobjednike skupina Lige nacija iz Lige B i Lige C i odredila da oni ne mogu igrati play-off u ligi iznad svoje, dok prvo slobodno mjesto u ždrijebu mora zauzeti najbolja selekcija iz Lige D (ovaj put oni nemaju zaseban ždrijeb), a to je Estonija. Ostala slobodna mjesta popunjavaju se prema plasmanu u Ligi nacija. Parovi i domaćinstva finala potvrđeni su ždrijebom.

EM Euro 2024 adidas ball game ball of the European Championship in Germany with the name Fussballliebe with EM trophy and mascot Albart and Scrabble letters home EM studio symbol image background

Kako izgledaju parovi play-offa?

Play-off A

  • polufinala: Wales - Finska, Poljska - Estonija
  • domaćin finala: Wales ili Finska

Play-off B

  • polufinala: BiH - Ukrajina, Izrael - Island
  • domaćin finala: BiH ili Ukrajina

Play-off C

  • polufinala: Gruzija - Luksemburg, Grčka - Kazahstan
  • domaćin finala: Gruzija ili Luksemburg

Koliko vrijedi plasman na Euro?

Pobjednici play-offa će, kao i reprezentacije koje su se već plasirale, a time i Hrvatska, dobiti 9,25 milijuna eura. Pobjeda vrijedi milijun, remi pola milijuna eura, osmina finala još milijun i pol, četvrtfinale dva i pol milijuna eura, polufinale četiri milijuna eura, finalist još pet milijuna, a europski prvak još osam milijuna eura. Ukupan fond iznosi 331 milijun eura, a europski prvak, u slučaju sve tri pobjede u skupini, maksimalno može osvojiti 28,25 milijuna eura.

Kako play-off utječe na Hrvatsku?

"Vatreni" znaju sva tri protivnika u skupini (za razliku od prošlog Eura, kad su kroz play-off doznali da im stiže Škotska), ali ishod dodatnih kvalifikacija bitan je i za hrvatske ambicije na Europameisterschaftu. Prođe li skupinu, križat će se s jednom od skupina u koje dolaze pobjednici play-offa. Kao pobjednik grupe ide na trećega iz skupine A, D, E ili F, kao drugoplasirana na drugoga iz skupine A, a kao trećeplasirana na pobjednika skupine E ili F.

Gdje gledati utakmice?

  • Gruzija - Luksemburg (18 sati, Sportklub 7)
  • Bosna i Hercegovina - Ukrajina (20.45, Sportklub 7)
  • Izrael - Island (20.45, Sportklub 8)
  • Wales - Finska (20.45, Sportklub 9) 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.
Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom