To je to što me zanima!

Leti, leti Hrvat! Zamernik (19) je jedini hrvatski skijaš skakač

Urban je prihvatio hrvatski poziv s 15 godina. Obećana su mu brda i doline', no ništa od rečenog nije ispunjeno. Razočarani Zamernik zajedno s ocem razmišlja i o tužbi
Vidi originalni članak

Imali smo do prije koju godinu desetak dječaka i djevojčica koji su trenirali skijaške skokove. Nažalost, morali smo zaustaviti rad s njima jer nemamo više novca, rekao je Darko Štimac, predsjednik pododbora za skijaške skokove u Hrvatskoj.

Na proljeće bi se nešto trebalo promijeniti. Planira se obnova triju skakaonica u Delnicama. Takav je barem plan.

- Financijski smo zatvorili konstrukciju. Na proljeće opet krećemo u akciju.

Nismo pronašli sponzora za urbana i zato mu nemamo što ni dati, Darko Štimac o novcu

Dotad će se klinci morati strpjeti. Ionako nemaju gdje otići jer u hrvatskoj postoji samo jedan klub, Goranin u Delnicama.

- Ma, dolaze oni u klub, trče, kondicijski se pripremaju, a provode i vježbe skočnosti.

Otprilike u tom statusu je i jedini aktivni, ali aktivni pod navodnicima, hrvatski skijaš skakač. Zapravo, riječ je o Slovencu Urbanu Zamerniku (19) koji je 2006. prešao pod hrvatsku zastavu. No i on se kao klinci iz Delnica samo priprema. Još nijednom ove sezone nije skočio, pitanje je i hoće li uopće. Kad je dolazio u hrvatsku reprezentaciju, obećavali su mu “brda i doline”. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša prvi mu je pružio ruku, ali od novca nije dobio gotovo ništa.

- U Hrvatsku sam došao na nagovor ljudi iz Hrvatske. Bio sam tada jako dobar, među 15 najboljih juniora u Sloveniji. U Hrvatskoj su željeli konačno napraviti reprezentaciju skijaša skakača i mene su vidjeli kao savršeno rješenje jer bih sa svojom stručnom ekipom pomogao u razvoju skijaških skokova u Hrvatskoj. Ali nakon pet godina skakanja za Hrvatsku mogu reći da sam razočaran. Karijera mi propada, a nikoga za to nije briga. Da se roditelji ne brinu o meni, već bih odavno završio karijeru - rekao je Urban Zamernik kojemu za cijelu sezonu treba 200.000 eura, a ne dobije ni mrvice. Novac uglavnom daje obitelj, no ni to neće vječno trajati.

Prepušteni smo sami sebi, sve plaćamo sami i mogu reći da smo prevareni, Antun Zamernik, Urbanov otac

- Mislim da ćemo morati tužiti Matešu i ljude koji vode skijaške skokove u Hrvatskoj. Poslao sam im bezbroj e-mailova da nam pošalju novac, da nemamo za treniranje... A oni meni odgovaraju kako se na muci poznaju junaci. To je nevjerojatno. Čak i kad nađemo sponzore, dio novca nam uzmu u Savezu - istaknuo je Urbanov otac Antun.

Urban je za Hrvatsku nastupao na kontinentalnim natjecanjima. Osvojio je nešto malo bodova, a triput je bio i na juniorskom SP-u. Najbolji rezultat mu je 58. mjesto. 

- Treniram koliko imam novca, teško je napredovati bez ulaganja. Tražimo menadžera koji bi se brinuo za posao oko sponzora.

Turneja ‘Četiri skakaonice’ održala se 60. put, a šanse da mladog Zamernika jednom dočekamo kao natjecatelja su minimalne.

- Da sam u Hrvatskoj dobio obećano, sigurno bih skakao u Svjetskom kupu. Ne želim odustati od karijere jer jako volim ovaj sport. Žao mi je i klinaca u Hrvatskoj jer ima talenata, pogotovo cura koje bi već sigurno skakale u Svjetskom kupu za žene.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • simba_m 10.01.2012.

    Urbane ne brini, kad ostvariš neki rezultat svi ovi koji su ti obećavali će biti prvi koji će se slikat s tobom i skupljat zasluge. Slična priča je bila i s Ivicom i Janicom.

  • mužjak 09.01.2012.

    Jesu li IVICA i JANICA KOSTELIĆ dobivali novce?Pa vidi ih sad...prodavali sponzorske skije da bi imali za treniranje!!!..teško je,al snađi se druže! :)

  • Peruzzi 09.01.2012.

    Šta sad ovdje kritizirate jadnoga dečka, pa nije on pitao da ga mi uzmemo mi smo sami ga zvali i prevarili.. I nije mi jasno kad netko kaže da skijaški skokovi nisu sport za nas, kao ni skijanje.. Pa niti jedan sport onda nije za nas, jer smo premala država da bismo imali neku dobru repku u nečemu, ali realno.. A imamo ih.. Eto jučer je netko na TV-u rekao da su rezultati naše muške rukometne repke od 2003. do danas jednostavno nerealni jer smo premala država za imat takve rezultate, ali ipak ih imamo!! To dovoljno dokazuje da možemo biti dobri u bilo čemu pa i u skijaškim skokovima..:-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare