Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Leti, leti Hrvat! Zamernik (19) je jedini hrvatski skijaš skakač

Urban je prihvatio hrvatski poziv s 15 godina. Obećana su mu brda i doline', no ništa od rečenog nije ispunjeno. Razočarani Zamernik zajedno s ocem razmišlja i o tužbi

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
13 komentara

Imali smo do prije koju godinu desetak dječaka i djevojčica koji su trenirali skijaške skokove. Nažalost, morali smo zaustaviti rad s njima jer nemamo više novca, rekao je Darko Štimac, predsjednik pododbora za skijaške skokove u Hrvatskoj.

Na proljeće bi se nešto trebalo promijeniti. Planira se obnova triju skakaonica u Delnicama. Takav je barem plan.

- Financijski smo zatvorili konstrukciju. Na proljeće opet krećemo u akciju.

Nismo pronašli sponzora za urbana i zato mu nemamo što ni dati, Darko Štimac o novcu

Dotad će se klinci morati strpjeti. Ionako nemaju gdje otići jer u hrvatskoj postoji samo jedan klub, Goranin u Delnicama.

- Ma, dolaze oni u klub, trče, kondicijski se pripremaju, a provode i vježbe skočnosti.

Otprilike u tom statusu je i jedini aktivni, ali aktivni pod navodnicima, hrvatski skijaš skakač. Zapravo, riječ je o Slovencu Urbanu Zamerniku (19) koji je 2006. prešao pod hrvatsku zastavu. No i on se kao klinci iz Delnica samo priprema. Još nijednom ove sezone nije skočio, pitanje je i hoće li uopće. Kad je dolazio u hrvatsku reprezentaciju, obećavali su mu “brda i doline”. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša prvi mu je pružio ruku, ali od novca nije dobio gotovo ništa.

- U Hrvatsku sam došao na nagovor ljudi iz Hrvatske. Bio sam tada jako dobar, među 15 najboljih juniora u Sloveniji. U Hrvatskoj su željeli konačno napraviti reprezentaciju skijaša skakača i mene su vidjeli kao savršeno rješenje jer bih sa svojom stručnom ekipom pomogao u razvoju skijaških skokova u Hrvatskoj. Ali nakon pet godina skakanja za Hrvatsku mogu reći da sam razočaran. Karijera mi propada, a nikoga za to nije briga. Da se roditelji ne brinu o meni, već bih odavno završio karijeru - rekao je Urban Zamernik kojemu za cijelu sezonu treba 200.000 eura, a ne dobije ni mrvice. Novac uglavnom daje obitelj, no ni to neće vječno trajati.

Prepušteni smo sami sebi, sve plaćamo sami i mogu reći da smo prevareni, Antun Zamernik, Urbanov otac

- Mislim da ćemo morati tužiti Matešu i ljude koji vode skijaške skokove u Hrvatskoj. Poslao sam im bezbroj e-mailova da nam pošalju novac, da nemamo za treniranje... A oni meni odgovaraju kako se na muci poznaju junaci. To je nevjerojatno. Čak i kad nađemo sponzore, dio novca nam uzmu u Savezu - istaknuo je Urbanov otac Antun.

Urban je za Hrvatsku nastupao na kontinentalnim natjecanjima. Osvojio je nešto malo bodova, a triput je bio i na juniorskom SP-u. Najbolji rezultat mu je 58. mjesto. 

- Treniram koliko imam novca, teško je napredovati bez ulaganja. Tražimo menadžera koji bi se brinuo za posao oko sponzora.

Turneja ‘Četiri skakaonice’ održala se 60. put, a šanse da mladog Zamernika jednom dočekamo kao natjecatelja su minimalne.

- Da sam u Hrvatskoj dobio obećano, sigurno bih skakao u Svjetskom kupu. Ne želim odustati od karijere jer jako volim ovaj sport. Žao mi je i klinaca u Hrvatskoj jer ima talenata, pogotovo cura koje bi već sigurno skakale u Svjetskom kupu za žene.

Naši partneri pišu
Message