To je to što me zanima!

Miškovićeva Rijeka već je bila jača i od ozljeda i od protivnika

Mitrović out, Solano out, Galešić out, Halilović van forme, čekaju se nova pojačanja, a sezona je pred vratima i u HNL-u i u Europi. Tadić ima puno problema, ali i - puno aduta
Vidi originalni članak

Rijeka ima jaku momčad, ali neki od najjačih i najvažnijih igrača su ili ozlijeđeni ili van forme, a sezona počinje za pet dana. Što je još važnije: svi ozlijeđeni su stoperi ili bekovi, a za deset dana se igra i prva - europska utakmica!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naravno, kad te udari peh onda udari i desetkuje jednu liniju momčadi, a u Europi imaš samo jedan popravni i to samo ako baš žestoko ne uništiš stvar već u prvoj tekmi.

Sve je počelo ozljedom kolumbijskog desnog bočnog Andresa Solana već u uvodnim taktovima ljetnih priprema. Druga je to ozbiljnija Solanova ozljeda u manje od pola godine otkad je u klubu. Out će biti od 2-3 do 5-6 mjeseci, ovisno o tome hoće li se koljeno liječiti konvencionalnom metodom ili operacijom.

KRONIKE S RUJEVICE Dresovi spektakularni, navijači vrhunski... Momčad se još traži

Dečko je prošao školu Atletico Madrida i odmah pokazao da je pojačanje, ali najprije je zbog ozljede nasušno nedostajao Goranu Tomiću pa sada i njegovim nasljednicima Draganu Tadiću i Faustu Budicinu, a jedina je prirodna opcija na desnoj strani obrane ako se igra s četiri igrača u zadnjem redu.

Mitrović došao i - ozlijedio se

Onda se u prvoj prijateljskoj utakmici ozlijedio i sjajni mladi stoper Niko Galešić. Dijete kluba, Tadić ga je u kadru imao i kao šef riječke juniorske momčadi pa onda i kao glavni trener H.Dragovoljca.

Jedan sudar glavama s protivničkim igračem i - potres mozga zbog kojeg se pauzira mjesec dana prije povratka treningu. Pa onda još hvatanje forme nanovo... Galešić je van stroja još 3-4 tjedna. A zlata bi bio vrijedan, posebno u igri s tri stopera.

I na kraju, pojačanje/povratnik čiji je angažman žestoko odjeknuo u cijeloj Hrvatskoj, stoperski majstor Matej Mitrović ozlijedio se u prvih pola sata prijateljske utakmice koju je odigrao po povratku.

Jedno uklizavanje u laganoj pripremnoj tekmi s Triglavom, ozljeda zadnje lože, operacija u Finskoj... Mjesecima će biti van stroja.

Pa Tadić na desnom beku 'improvizira' sa Ivanom Smolčićem ili Denisom Bušnjom i Princeom Ampemom ako se igra s tri stopera, a s tri stopera je rizično igrati jer su zapravo ostala samo tri: Krešić, Pavlović i Smolčić.

Bespotrebno je i lamentirati o tome koliko je zadnja linija slabija bez Mitrovića i Solana, to su - silno neugodni izostanci, veliki udarci za ono što su Tadić & co. planirali i pripremali.

Halilović tek hvata formu

Da stvar bude 'bolja' i vrijeme za ulazak u formu (nadajmo se: bez problema s ozljedama) trebat će i mega-pojačanju, Alenu Haliloviću. Njegov je dolazak u Rijeku odjeknuo ne samo u Hrvatskoj nego i regiji i Europi.

U pitanju je nogometni dragulj kojeg je kao srednjoškolca iz Dinama kupila Barcelona, a dio karijere bio je i u Milanu. Radi se o jednom od najvećih talenata koje je Hrvatska uopće imala, ali koji je prerano otišao u jedan od najvećih planetarnih klubova pa se putem pogubio i sada, s 26 godina, karijeru odlučio oživjeti tamo gdje su je oživjeli mnogi: u Rijeci.

Halilović nije ozlijeđen, a radi se o takvom majstoru da i u pola sata ili jednom poluvremenu može napraviti razliku i u HNL-u i u Europi. Na leđa je, kako i dolikuje, dobio 'desetku', ali Tadić, Budicin, Đalović i ostatak struke sigurno će ga itekako oprezno i postupno uvoditi u sve jači ritam.

Halilović je čudesno dobar nogometaš, a nakon peha s Mitrovićem i Solanom riječka struka puše, ne na hladno nego i na smrznuto. Naravno, da su Halilović i Mitrović u inozemstvu napravili ono što su planirali i za što sigurno imaju talenta, danas ne bi bili u Rijeci nego npr. Barceloni ili Interu i sličnim Euro-gigantima.

Isto vrijedi i za Vučkića, isto je vrijedilo za Drmića, Murića i mnoge klasne igrače koji su na Kvarner došli da pokažu koliki su majstori. Došli i - uspjeli. Pa će tako i Halilović i Mitrović, samo treba vremena.

Tadić: Nema 'plakanja'!

Pozitiva? Ne da je ima nego su pozitiva i optimizam jedini mogući pristup!

  1. Rijeka i bez ozlijeđenih ima i dobru momčad i tradiciju i mentalitet i ambiciju koju ne treba susprezati
  2. Palikuča će do kraja prijelaznog roka (31. kolovoza) sigurno dovesti istinska pojačanja na deficitarnim pozicijama
  3. ne treba kmečati nego dati šansu mladima: I.Smolčić može na desnog beka, Obregon i Frigan zaslužuju šansu na 'devetki' na koju može i kapetan Vučkić, Bušnja može pokriti desni bok, Lepinjica može na stopera
  4. svi će se ozlijeđeni oporaviti, a oni koji dugo nisu igrali ući u optimalnu formu
  5. riječka je publika odmah dala do znanja kako će svojom podrškom istrpjeti i sazrijevanje mladih i ulazak u formu iskusnijih, dakle: i struka i igrači imaju vremena da u miru stvaraju Rijeku na riječki pogon u ovoj ludoj, nikad doživljenoj sezoni koju će Svjetsko prvenstvo presjeći u - prosincu

ODGOĐENO Rijeka tražila i dobila: Jadranski derbi neće se igrati 24. srpnja

U subotu 1. kolo HNL-a u Šibeniku, drugi četvrtak prva utakmica 2. pretkola sa švedskim Djurgardenom na Rujevici zbog koje je na Rijekin zahtjev odgođen Jadranski derbi u Splitu.

Kako kaže Tadić: 'Nema plakanja. Momčad se stvara u hodu, a na nama je da uvijek izvučemo maksimum iz kadra koji u datom trenutku imamo na raspolaganju. Znam da će biti još pojačanja i odlazaka, ali sada sam fokusiran jedino na ekipu koju imam na treninzima, njima vjerujem i oni tu podršku zaslužuju. Samo neka budu svjesni da igraju za veliki klub, za Rijeku, i tako igraju i tako se ponašaju'.

To je - to. Sutra s Mitrovićem i Halilovićem, danas bez njih... Kako god bilo ovo je Rijeka, Miškovićeva Rijeka i neka s takvim stavom istrčava na hrvatske i europske travnjake.

Nema bespotrebnih imperativa, nema straha od navijačke odmazde, atmosfera u klubu i na tribinama maksimalno pozitivna. Zapravo, s kojom ozljedom više ili manje, Rijeka je doslovno - idealan klub za premošćivanje teškoća kakve su ih 'napale' uoči početka sezone!

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 12.07.2022.

    kaže autor članka : "Halilović je čudesno dobar nogometaš," Bilo bi dobro da nam objasni po kojim kriterijima je Halilović "čudesno dobar nogometaš". Otišao van i nestao. U sedam godina potucanja po raznim klubovima napravio NIŠTA. I što je u tome "čudesno dobro". Ja sam mislio da su čudesno dobri nogometaši poput Mesija, Ronalda, Modrića i ostalih koji gdje god dođu ostave jaki trag. No autor članka nam očito želi objasniti da smo u krivo jer su čudesno dobri po njemu oni kojih se svaki klub u koji dođu vrlo brzo želi rješiti. Ili je u pitanju za ovakav tekst nešto drugo, nešto manje nogometno...

  • doctor07 12.07.2022.

    dopeljali Halilovića i sretni ste?!?! ajoj

  • Z.a.c 11.07.2022.

    Sretno sa oporavkom deckima,a trener mora posloziti igru bez njih. Rijeka je dobila najtezeg protivnika od svih nasih klubova,pa treba to sve ustimat u 10 dana da se prodje dalje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare