To je to što me zanima!

Modrić dostiže Srnu, još jedan rekord za vječnost maestra Luke

Samo je Pletikosa u hrvatskoj reprezentaciji igrao 15 godina, koliko već traje Luka. I trajat će još, samo da je zdravlja. Za volju, njegovo veliko hrvatsko srce i formu ne brinemo...
Vidi originalni članak

Od tog opjevanog Basela taman je ovaj mjesec prošlo 15 godina. Bilo je predvečerje Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i nogometni je svijet jedva čekao da vidi na djelu novo argentinsko čudo Lionela Messija.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nije Messi tad debitirao. Iza njega je bilo pet utakmica za gauče, ali sve nekako nedorečeno: crveni karton u prvoj minuti debija protiv Mađarske, porazi od Paragvaja i Urugvaja, pobjeda u jedinoj utakmici koju je odigrao 90 minuta protiv Perua, asistencije protiv Perua i Katara... U najjačoj argentinskoj provjeri prije SP-a svi su htjeli vidjeti koliko može taj mali 19-godišnji Leo.

Zabio je tada Pletikosi svoj prvi od 71 gola za reprezentaciju, prije toga i asistirao Tevezu, ali Hrvatska je pobijedila 3-2, a nogometni je svijet uočio i jednog drugog čarobnjaka. Luka Modrić briljirao je 84 minute uz Niku Kovača i Kranjčara, noseći se s Riquelmeom, Cambiassom, Demichelisom i - Messijem. Koji je bio povučeniji, iza napadača Teveza i Crespa.

I otad im se karijere isprepliću, obojica su bili Zlatna lopta, obojica su osvojila Ligu prvaka, obojica igrali i izgubili finale svjetskog prvenstva... i više od 20 puta sučelili se u velikom španjolskom derbiju.

Na tom SP-u u Njemačkoj Messi je od pet utakmica igrao u tri, ukupno 122 minute i jedino protiv Nizozemske (0-0) u prvoj postavi. Modrić je igrao u dvije od tri hrvatske utakmice, ukupno 152 minute.

Potom je reprezentaciju preuzeo Slaven Bilić i važne uloge dao svojim poletarcima, s kojima je u mladoj reprezentaciji promarširao kvalifikacijskom skupinom pa u playoffu ispao od Srbije i Crne Gore. I tad, kad je na Marakani Mirko Vučinić hat-trickom presudio, srpski su se novinari i navijači divili: "Tko vam je taj mali plavokosi? Čudo je!"

Od tog Basela prošlo je 15 godina, duga plava kosa i dalje je zaštitni znak, a nogometni fanovi diljem svijeta opet se, jednako kao kad mu je bila 21 godina i tek je zakoračio u vrhunski nogomet, iščuđavaju "Pa kako igra tako maestralno?"

Petnaest godina u hrvatskoj je reprezentaciji trajao još jedino Stipe Pletikosa. I u svijetu nije prečesta pojava. Prošao je Modrić šest velikih natjecanja, "promašio" je samo SP 2010. u Južnoafričkoj Republici, zabio 16 golova, uz 20 asistencija, sedam žutih kartona bez crvenog, a u tih 15 godina od svih natjecateljskih utakmica propustio je samo pet jer su ga izbornici odmarali, osam zbog ozljeda i jednu zbog kartona.

Promašio je tri jedanaesterca: protiv Turske u raspucavanju četvrtfinala Eura 2008., protiv Danske u produžetku osmine finala SP-a 2018. i protiv - Andore 2008. Zabio ih je šest: Austriji na Euru 2008., Azerbajdžanu u kvalifikacijama 2014., Grčkoj u playoffu 2017., Nigeriji i Danskoj u raspucavanju na SP-u 2018. te Azerbajdžanu u kvalifikacijama 2019.

Proživljavao je teške trenutke kad u reprezentaciji nije igrao vrhunski kao u Realu (slično sada prolazi Kovačić), još teže za vrijeme suđenja Zdravku Mamiću, ali nakon SP-a u Rusiji opet je postao miljenik Hrvata. Zasluženo.

Petnaest je godina dolazio uvijek kad je mogao, nikad nije tražio isprike ni alibije, nekad je išlo bolje, nekad lošije, SP u Rusiji i maestralna 2018. godina zauvijek će nam ostati u sjećanju, kao i činjenica da je uvijek, baš svaki put, za Hrvatsku igrao srcem.

Tako će biti i u srijedu u Ljubljani, kada će 134. put na teren istrčati u najdražem, kockastom dresu i izjednačiti se s rekorderom Darijom Srnom. A onda još koja kvalifikacijska, pa pokoja pripremna, pa novi bljesak na Euru, a Dalić ga želi i u Kataru, i eto Luke do 150 'kapica'.

Samo da je zdravlja. Za formu se ne brinemo.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • 23.03.2021.

    Super je zatvorio usta Stankovicu koji ga je prozvao u svojoj emisiji! 👌

  • GOOLMAN 23.03.2021.

    Svaka cast na igri samo njegova proslost sa porezom je zabrinjavajuca ,prvo u Realu sakrio pare samo su Spanjolci pametni pa ga osudili ,pa Maminjo mu dao pare a on to zamracio(SAKRIO)Izgleda da se mali voli igrati skrivaca sa parama a ja bi vise rekao da mu je to zena.

  • nogofil 23.03.2021.

    Jako me ganulo ovo da iza uspjeha Luke Modrića stoji njegovo veliko hrvatsko srce. Da, to je istina, koja dolazi naročito dolazi do izražaja kad to svoje srce ostavlja doslovce na terenu igrajući za hrvatski najveći klub - Real.

Komentiraj...
Vidi sve komentare