Obavijesti

Sport

Komentari 40

Modrić dostiže Srnu, još jedan rekord za vječnost maestra Luke

Modrić dostiže Srnu, još jedan rekord za vječnost maestra Luke
9

Samo je Pletikosa u hrvatskoj reprezentaciji igrao 15 godina, koliko već traje Luka. I trajat će još, samo da je zdravlja. Za volju, njegovo veliko hrvatsko srce i formu ne brinemo...

VIDEO

Od tog opjevanog Basela taman je ovaj mjesec prošlo 15 godina. Bilo je predvečerje Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i nogometni je svijet jedva čekao da vidi na djelu novo argentinsko čudo Lionela Messija.

Pokretanje videa...

luka modrić 02:37

Nije Messi tad debitirao. Iza njega je bilo pet utakmica za gauče, ali sve nekako nedorečeno: crveni karton u prvoj minuti debija protiv Mađarske, porazi od Paragvaja i Urugvaja, pobjeda u jedinoj utakmici koju je odigrao 90 minuta protiv Perua, asistencije protiv Perua i Katara... U najjačoj argentinskoj provjeri prije SP-a svi su htjeli vidjeti koliko može taj mali 19-godišnji Leo.

Zabio je tada Pletikosi svoj prvi od 71 gola za reprezentaciju, prije toga i asistirao Tevezu, ali Hrvatska je pobijedila 3-2, a nogometni je svijet uočio i jednog drugog čarobnjaka. Luka Modrić briljirao je 84 minute uz Niku Kovača i Kranjčara, noseći se s Riquelmeom, Cambiassom, Demichelisom i - Messijem. Koji je bio povučeniji, iza napadača Teveza i Crespa.

I otad im se karijere isprepliću, obojica su bili Zlatna lopta, obojica su osvojila Ligu prvaka, obojica igrali i izgubili finale svjetskog prvenstva... i više od 20 puta sučelili se u velikom španjolskom derbiju.

Zagreb: Hrvatska ugostila Švedsku u 3. kolu Lige nacija

Na tom SP-u u Njemačkoj Messi je od pet utakmica igrao u tri, ukupno 122 minute i jedino protiv Nizozemske (0-0) u prvoj postavi. Modrić je igrao u dvije od tri hrvatske utakmice, ukupno 152 minute.

Potom je reprezentaciju preuzeo Slaven Bilić i važne uloge dao svojim poletarcima, s kojima je u mladoj reprezentaciji promarširao kvalifikacijskom skupinom pa u playoffu ispao od Srbije i Crne Gore. I tad, kad je na Marakani Mirko Vučinić hat-trickom presudio, srpski su se novinari i navijači divili: "Tko vam je taj mali plavokosi? Čudo je!"

Od tog Basela prošlo je 15 godina, duga plava kosa i dalje je zaštitni znak, a nogometni fanovi diljem svijeta opet se, jednako kao kad mu je bila 21 godina i tek je zakoračio u vrhunski nogomet, iščuđavaju "Pa kako igra tako maestralno?"

Petnaest godina u hrvatskoj je reprezentaciji trajao još jedino Stipe Pletikosa. I u svijetu nije prečesta pojava. Prošao je Modrić šest velikih natjecanja, "promašio" je samo SP 2010. u Južnoafričkoj Republici, zabio 16 golova, uz 20 asistencija, sedam žutih kartona bez crvenog, a u tih 15 godina od svih natjecateljskih utakmica propustio je samo pet jer su ga izbornici odmarali, osam zbog ozljeda i jednu zbog kartona.

Promašio je tri jedanaesterca: protiv Turske u raspucavanju četvrtfinala Eura 2008., protiv Danske u produžetku osmine finala SP-a 2018. i protiv - Andore 2008. Zabio ih je šest: Austriji na Euru 2008., Azerbajdžanu u kvalifikacijama 2014., Grčkoj u playoffu 2017., Nigeriji i Danskoj u raspucavanju na SP-u 2018. te Azerbajdžanu u kvalifikacijama 2019.

Proživljavao je teške trenutke kad u reprezentaciji nije igrao vrhunski kao u Realu (slično sada prolazi Kovačić), još teže za vrijeme suđenja Zdravku Mamiću, ali nakon SP-a u Rusiji opet je postao miljenik Hrvata. Zasluženo.

Petnaest je godina dolazio uvijek kad je mogao, nikad nije tražio isprike ni alibije, nekad je išlo bolje, nekad lošije, SP u Rusiji i maestralna 2018. godina zauvijek će nam ostati u sjećanju, kao i činjenica da je uvijek, baš svaki put, za Hrvatsku igrao srcem.

Tako će biti i u srijedu u Ljubljani, kada će 134. put na teren istrčati u najdražem, kockastom dresu i izjednačiti se s rekorderom Darijom Srnom. A onda još koja kvalifikacijska, pa pokoja pripremna, pa novi bljesak na Euru, a Dalić ga želi i u Kataru, i eto Luke do 150 'kapica'.

Samo da je zdravlja. Za formu se ne brinemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući