To je to što me zanima!

Najveći sportaš 20. stoljeća: Muhammad je zadivio svijet

Muhammad Ali pobijedio je u 56 od 61 profesionalnog meča, od čega je 37 slavlja bilo nakon nokauta. Vladao je boksom u 1970-im godinama i izgradio statut najveće sportske legende prošlog stoljeća
Vidi originalni članak

Muhammad Ali rodio se kao Cassius Marcellus Clay, Jr. 17. siječnja 1942. u gradu Louisvilleu u američkoj saveznoj državi Kentucky.

Spušten gard i brzo kretanje

Boksom se počeo baviti s 12 godina. Karakterizirao ga je netipičan način borbe, spušten gard i brzo kretanje.

Nije dugo čekao na prvi veliki trijumf. Na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu osvojio je zlato u lako-teškoj kategoriji, a samo dvije godine potom osvojio je profesionalnu titulu svladavši Sonnyja Listona.

I ta borba, kao i revanš dvije godine poslije, pripale su mu na kontroverzan način, zbog Listonovih čudnih poteza.

Obrat na islam i odbijanje odlaska u Vietnam

Nedugo nakon obrane naslova Cassius Clay, pod utjecajem crnačke sekte "Nacija islama", obratio se na islam i prvotno promijenio ime u Cassius X.

Vođa sekte uskoro mu je dao novo ime, Muhammad Ali.

To razdoblje Alijeva života obilježila je i borba sa zakonom jer je odbio regrutaciju za Vijetnamski rat.

Vlast mu je stoga oduzela titulu i prekinuo je karijeru na tri godine.

Napao Fraziera i izgubio

Muhammad je ponovno dobio licenciju 1970., a godinu potom Vrhovni sud ukinuo mu je presudu kojom je osuđen zbog odbijanja vojne službe.

Napao je naslov protiv Joea Fraziera 1971. u meču prozvanom "borbom stoljeća".

Izgubio je, ali mu je uzvratio tri godine poslije i izborio meč za titulu protiv Georgea Foremana u Zairu (današnji DR Kongo).

The Rumble in the Jungle

Ali je pobjedonosno zaključio meč poznat kao "grmljavinu u džungli" (The Rumble in the Jungle) i uspješno branio pojas u deset navrata.

Padali su Chuck Wepner, Ron Lyle, Joe Bugner, još jednom Fraizer, Jean-Pierre Coopman, Jimmy Young, Richard Dunn, Ken Norton, Alfredo Evangelista, Earnie Shavers.

Poraz od Spinksa

Leon Spinks nanio mu je treći profesionalni poraz u veljači 1978. i uzeo teškaški naslov kojega je vratio u revanšu iste godine.

No bila mu je to posljednja pobjeda u karijeri.

Larry Holmes oduzeo mu je pojas dvije godine poslije, a neuspješan povratak imao je u prosincu 1981. protiv Trevora Berbicka na Bahamima.

Tri godine nakon umirovljenja - saznao da ima Parkinsonovu

Vrlo brzo nakon boksačke karijere Ali je obolio od Parkinsonove bolesti koja je oštetila njegov živčani sustav i zbog koje je imao probleme u govoru i kretanju i rijetko se pojavljivao u javnosti.

Novinari Bilda 2009. proglasili su ga najvećim sportašem svih vremena, a u jednom ispitivanju javnog mnijenja u Italiji izabran je za najvećeg sportaša 20. stoljeća.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Rollan Rollan 04.06.2016.

    Otvoreni i žestoki protivnik rata u Vijetnamu. R.I.P.

  • Paul_George_13 04.06.2016.

    Najveci boksac, ali za mene je najveci sportas ipak Michael Jordan

  • mily 04.06.2016.

    najveći sportaš 2o. stoljeća!

Komentiraj...
Vidi sve komentare