To je to što me zanima!

Nema klečanja na OI u Tokiju!

Iako je sloboda govora i izražavanja općepriznato temeljno ljudsko pravo, nije apsolutno. Takvo pravo dolazi s dužnostima i odgovornostima, tvrdi komisija sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora
Vidi originalni članak

Proteklih smo mjeseci na raznoraznim sportskim 'borilištima' mogli vidjeti demonstrativno klečanje u znak podrške pokretu "Black lives matter", no Međunarodni olimpijski odbor zabranio je takav oblik protesta na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Predsjednik izvršnog odbora MOO-a rekao je da su jednoglasno odobrili preporuku desetomjesečnog savjetovanja vlastite komisije sportaša o 'pravilu 50' koje kaže da sportski tereni, olimpijsko selo i podiji moraju biti oslobođeni bilo kakvih političkih, religijskih ili etničkih demonstracija.

ORGANIZATORI POTVRDILI Službeno: Neće biti navijača iz inozemstva na Igrama u Tokiju

Ukupno 3500 sportaša iz 185 država odgovarali su na online anketu u prosincu i siječnju, a velika većina je odgovorila kako "nije prikladno protestirati ili izražavati svoje mišljenje na terenu, ceremonijama i na podiju". Većina njih misli da je prikladnije da svoje mišljenje izražavaju na press konferencijama ili u 'mix-zonama'.

"Iako je sloboda govora i izražavanja općepriznato temeljno ljudsko pravo, nije apsolutno. Takvo pravo dolazi s dužnostima i odgovornostima", tvrdi komisija sportaša pri MOO-u pa dodaje:

'ONE PREVIŠE PRIČAJU' Zbog komentara o ženama prvi čovjek OI ipak podnio ostavku

"Zabrinuti smo zbog rizika politizacije sportaša i rizika da oni mogu biti izloženi vanjskom pritisku. Važno je obranimo sportaše od bilo kakvih potencijalnih posljedica u slučajevima da su stavljeni u poziciju gdje bi mogli biti prisiljeni da zauzmu javni stav o nekom domaćem ili svjetskom problemu, bez obzira na svoja uvjerenja.  U takvim slučajevima, politička neutralnost Olimpijskih igara brani sportaše od političkih smetnji ili iskorištavanja".

Podsjetimo, američki sprinteri Tommie Smith i John Carlos digli su šake na pobjedničkom podiju na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. tijekom slušanja himne u znak podrške pokretu 'Black Power'.

Američki olimpijski i paraolimpijski odbor je izjavio kako neće kazniti svoje sportaše u slučaju klečanja.

SPUŠTENA RAMPA Kod njih nema korone: Sjeverna Koreja neće slati sportaše na OI

Idi na 24sata

Komentari 26

  • ChandlerBing4 22.04.2021.

    Nema obaveze, ali ne mogu zabraniti nekom da kleci, to je kao da zabrane igracu da kada ulazi na teren recimo da se pomoli.

  • noelsz 22.04.2021.

    Pokažite djelom da ste protiv rasizma, a ne klečanjem

  • Kotrljajući Predsjednik 22.04.2021.

    Azijate boli briga za Afrikance, a bijeli cuckovi se ne žele zamjeriti Azijatima jer im donose novce. Prosto k'o ljevičarsko-liberalni pasulj 🤡

Komentiraj...
Vidi sve komentare