Sport

Komentari 16

Kod njih nema korone: Sjeverna Koreja neće slati sportaše na OI

Kod njih nema korone: Sjeverna Koreja neće slati sportaše na OI

Iz Pjongjanga ne žele remetiti "savršenu" epidemiološku situaciju pa neće nastupiti na Olimpijskim igrama prvi put od 1988. Sjeverna i Južna Koreja imaju u planovima biti domaćini Igara 2032.

Sjeverna Koreja jedna je od rijetkih teritorija u svijetu na kojem službeno nema korona virusa. Ali ako znate da se radi o zemlji u kojoj vlada jednoumlje i diktatura, jasno vam je koliko se toj informaciji može vjerovati.

Iz Pjongjanga su objavili kako njihovi sportaši neće sudjelovati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju upravo kako se ne bi zarazili.

Sjeverna Koreja prva je država koja se odlučila za takav korak. Prvi će put propustiti najveću svjetsku sportsku smotru od 1988. i Igara u Seulu, za vrijeme Hladnog rata.

Ovaj potez korak je unatrag u planovima da se Sjeverna i Južna Koreja zajednički kandidiraju za Olimpijske igre 2032. godine. Prije tri godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu Sjeverna Koreja poslala je svoja 22 sportaša među kojima su bile i hokejašice koje su nastupale za reprezentaciju Ujedinjene Koreje.

Sa sjevera Korejskog poluotoka kažu kako čine sve da suzbiju pandemiju. Zatvorili su granicu s Kinom u siječnju prošle godine, otvorili posebne karantene i uveli ograničenja u putovanju.

Neki strani analitičari tvrde kako je od covida u toj zemlji umrlo oko 180 vojnika samo u prva dva mjeseca prošle godine, a da se sve zataškava. Dakako, zbog reputacije Velikog vođe Kim Jong-una.

Olimpijske igre trebale bi početi 23. srpnja i trajati do 8. kolovoza. Trebalo bi sudjelovati 206 država s 11.091 sportašem. Stranih gledatelja zbog pandemije korona virusa neće biti.

Najčitaniji članci