To je to što me zanima!

Nova moda u HNL-u: Golmani su kapetani svojih klubova...

TRI DO PET U polovici klubova u našoj ligi golmani su ujedno kapetani. Kalinić, Zagorac i Iveša vrpcu nose stalno, Eduardo i Vargić mijenjaju Antolića i Močinića
Vidi originalni članak

Mišljenja su podijeljena, neki smatraju kako su najbolji kapetani vezni igrači, povijest nas uči kako su kapetani velikih momčadi i reprezentacija svjetskih prvaka uglavnom bili obrambeni igrači, a u HNL-u su izgleda u modi - golmani, polovini od deset HNL momčadi kapetani su bili ili jesu golmani. 

Lovre Kalinić kapetan je Hajduka, Danijel Zagorac Splita, Vanja Iveša Istre, Ivan Vargić je kapetan Rijeke kad nema Močinića, a Eduardu je Zoran Mamić povjeriotraku čim je stigao u Dinamo, a Portugalac ju je nosio dugo, sve dok se nije oporavio aktualni kapetan Domagoj Antolić i sada mu je zamjenik.

Petorica golmana kapetana - doista neobičan trend u HNL-u. 

Odgovor je jednostavan, igrači se puno lakše prodaju u inozemstvo od golmana, samim time golmani ostaju duže u klubu, te kao najstariji i najiskusniji postaju kapetani - rezonira Ivan Katalinić te dodaje kako je za njega prirodnije da kapetan bude igrač a ne golman, iako je u karijeri u pravilu slušao svlačionicu: 

- Pravi kapetan je samo onaj koga prihvati svlačionica, zato je najbolje da igrači sami biraju. Nama je u Ligi prvaka kapetan bio Štimac, jer je bio istinski vođa koga su igrači poštovali, a bilo je i starijih, i iskusnijih i boljih igrača od njega.  

Iako je i sam kapetan momčadi, golman Splita Danijel Zagorac nije najsretniji tom svojom ulogom. 

- Čast mi je biti kapetan, ali da sam ja trener, nikad ne bih za kapetana postavio golmana jer je golman ograničen na kazneni prostor i čim ga napusti i obrati se sucu, dobije žuti karton. To pravilo jednostavno nije u redu - tvrdi Zagorac, a s njim se slaže i povremeni kapetan Rijeke Ivan Vargić. 

- Lakše je igraču prići sucu i nešto mu sugerirati ili prosvjedovati, nego nama s gola. Ako se sporan detalj dogodi pred protivničkim kaznenim prostorom, golman je udaljen 70-80 metara, praktično je nemoguće sudjelovati. Kod nas je inače pravilo da kapetan bude domaći igrač, a zamjenik onaj s najviše staža, tako sam i ja postao kapetan Rijeke, jer sam jedan od igrača s najdužim stažom u našoj svlačionici - otkriva Vargić.

Da je kapetanska traka čast, ali i velika odgovornost, svjedoči Lovre Kalinić. 

- Biti kapetan kluba poput Hajduka je prije svega velika čast, ali i obaveza, nije to samo rukovanje na centru i određivanje tko će započeti utakmicu na kojoj strani. Treba koji put i podviknuti, treba pregovarati s upravom, trenerom, kapetan mora biti vođa i u svlačionici i na terenu. Ali biti kapetan je i priznanje da si vođa, da si karakteran igrač, da si spreman nositi se s tom odgovornošću i da te suigrači poštuju. - rekao je Kalinić.

Golman kapetan, pa još u inozemstvu kao stranac, posebno je rijetko. 

- Postati kapetan velikog kluba kao što je Dinamo, to jako puno znači svakome, pogotovo meni kao strancu. To je i privilegija i znak koliko me se cijeni, ali i dodatna odgovornost, kako na terenu, tako i izvan njega - kazao je Dinamov golman Eduardo, koji je nosio kapetansku traku do povratka Domagoja Antolića. 

Zoran Mamić smatra kako je to bila dobra odluka. 

- Čim je Eduardo došao u klub, vidjeli smo da svojim karakterom i ponašanjem na terenu i van njega ima liderske sposobnosti, zbog kojih zaslužuje nositi kapetansku traku Dinama. To je i potvrdio, a meni je kao treneru drago što u svlačionici imam takvog pojedinca - kazao je trener Dinama.

Buffon, Mananda, Lloris...

Golmani kapetani u najboljim klubovima 'liga petice' mogu se nabrojati na prste jedne ruke, Gianluigi Buffon kapetan je Juventusa, Steve Mandanda Olimpyque Marseillesa, Hugo Lloris Tottenhama..., povremeno i Joe Hart Manchester Citya.

- Trend je da su kapetani momčadi vezni ili obrambeni igrači, čak i golmani, jer imaju bolji pregled igre, ali na koncu je ipak najvažnije tko je lider svlačionice i tko vodi momčad na terenu - tvrdi sir Alex Ferguson, čiju su momčad, među brojnim velikim igračima i kapetanima predvodili Peter Schmeichel i Edvin van der Sar. 

Klupska legenda postao već s 25

Lovre Kalinić u Hajduku je od 2000. godine, cijeli život, pa je vrpca došla kao logičan slijed. Od njega su stariji samo Milić (26) i Bilij (26).

Najstariji igrač lige "šef" u Istri

Vanja Iveša na ljeto će navršiti 39, još brani i vođa je Istre u borbi za ostanak. Prvi do njega u HNL-u je dvije i pol godine mlađi Jerko Leko.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • AC.MILAN 11.03.2016.

    novinaru, molio bih te da mi objasniš, koji je tu igrač u Hajduku BILIJ???? tako si ti napisao u članku, ne pravi se pametan nego piši kako se čovjeku piše prezime, a ne kako ga ti čitaš i to još krivo

  • 19Ivan91 11.03.2016.

    kapetan istre je tomić, a ne iveša...

  • 11.03.2016.

    e pa sta to sad znaci

Komentiraj...
Vidi sve komentare