Obavijesti

Sport

Komentari 5

Nova moda u HNL-u: Golmani su kapetani svojih klubova...

Nova moda u HNL-u: Golmani su kapetani svojih klubova...
1

TRI DO PET U polovici klubova u našoj ligi golmani su ujedno kapetani. Kalinić, Zagorac i Iveša vrpcu nose stalno, Eduardo i Vargić mijenjaju Antolića i Močinića

VIDEO

Mišljenja su podijeljena, neki smatraju kako su najbolji kapetani vezni igrači, povijest nas uči kako su kapetani velikih momčadi i reprezentacija svjetskih prvaka uglavnom bili obrambeni igrači, a u HNL-u su izgleda u modi - golmani, polovini od deset HNL momčadi kapetani su bili ili jesu golmani. 

Lovre Kalinić kapetan je Hajduka, Danijel Zagorac Splita, Vanja Iveša Istre, Ivan Vargić je kapetan Rijeke kad nema Močinića, a Eduardu je Zoran Mamić povjeriotraku čim je stigao u Dinamo, a Portugalac ju je nosio dugo, sve dok se nije oporavio aktualni kapetan Domagoj Antolić i sada mu je zamjenik.

Petorica golmana kapetana - doista neobičan trend u HNL-u. 

Odgovor je jednostavan, igrači se puno lakše prodaju u inozemstvo od golmana, samim time golmani ostaju duže u klubu, te kao najstariji i najiskusniji postaju kapetani - rezonira Ivan Katalinić te dodaje kako je za njega prirodnije da kapetan bude igrač a ne golman, iako je u karijeri u pravilu slušao svlačionicu: 

- Pravi kapetan je samo onaj koga prihvati svlačionica, zato je najbolje da igrači sami biraju. Nama je u Ligi prvaka kapetan bio Štimac, jer je bio istinski vođa koga su igrači poštovali, a bilo je i starijih, i iskusnijih i boljih igrača od njega.  

Iako je i sam kapetan momčadi, golman Splita Danijel Zagorac nije najsretniji tom svojom ulogom. 

- Čast mi je biti kapetan, ali da sam ja trener, nikad ne bih za kapetana postavio golmana jer je golman ograničen na kazneni prostor i čim ga napusti i obrati se sucu, dobije žuti karton. To pravilo jednostavno nije u redu - tvrdi Zagorac, a s njim se slaže i povremeni kapetan Rijeke Ivan Vargić. 

- Lakše je igraču prići sucu i nešto mu sugerirati ili prosvjedovati, nego nama s gola. Ako se sporan detalj dogodi pred protivničkim kaznenim prostorom, golman je udaljen 70-80 metara, praktično je nemoguće sudjelovati. Kod nas je inače pravilo da kapetan bude domaći igrač, a zamjenik onaj s najviše staža, tako sam i ja postao kapetan Rijeke, jer sam jedan od igrača s najdužim stažom u našoj svlačionici - otkriva Vargić.

Da je kapetanska traka čast, ali i velika odgovornost, svjedoči Lovre Kalinić. 

- Biti kapetan kluba poput Hajduka je prije svega velika čast, ali i obaveza, nije to samo rukovanje na centru i određivanje tko će započeti utakmicu na kojoj strani. Treba koji put i podviknuti, treba pregovarati s upravom, trenerom, kapetan mora biti vođa i u svlačionici i na terenu. Ali biti kapetan je i priznanje da si vođa, da si karakteran igrač, da si spreman nositi se s tom odgovornošću i da te suigrači poštuju. - rekao je Kalinić.

Golman kapetan, pa još u inozemstvu kao stranac, posebno je rijetko. 

- Postati kapetan velikog kluba kao što je Dinamo, to jako puno znači svakome, pogotovo meni kao strancu. To je i privilegija i znak koliko me se cijeni, ali i dodatna odgovornost, kako na terenu, tako i izvan njega - kazao je Dinamov golman Eduardo, koji je nosio kapetansku traku do povratka Domagoja Antolića. 

Zoran Mamić smatra kako je to bila dobra odluka. 

- Čim je Eduardo došao u klub, vidjeli smo da svojim karakterom i ponašanjem na terenu i van njega ima liderske sposobnosti, zbog kojih zaslužuje nositi kapetansku traku Dinama. To je i potvrdio, a meni je kao treneru drago što u svlačionici imam takvog pojedinca - kazao je trener Dinama.

Buffon, Mananda, Lloris...

Golmani kapetani u najboljim klubovima 'liga petice' mogu se nabrojati na prste jedne ruke, Gianluigi Buffon kapetan je Juventusa, Steve Mandanda Olimpyque Marseillesa, Hugo Lloris Tottenhama..., povremeno i Joe Hart Manchester Citya.

- Trend je da su kapetani momčadi vezni ili obrambeni igrači, čak i golmani, jer imaju bolji pregled igre, ali na koncu je ipak najvažnije tko je lider svlačionice i tko vodi momčad na terenu - tvrdi sir Alex Ferguson, čiju su momčad, među brojnim velikim igračima i kapetanima predvodili Peter Schmeichel i Edvin van der Sar. 

Klupska legenda postao već s 25

Lovre Kalinić u Hajduku je od 2000. godine, cijeli život, pa je vrpca došla kao logičan slijed. Od njega su stariji samo Milić (26) i Bilij (26).

Najstariji igrač lige "šef" u Istri

Vanja Iveša na ljeto će navršiti 39, još brani i vođa je Istre u borbi za ostanak. Prvi do njega u HNL-u je dvije i pol godine mlađi Jerko Leko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...