To je to što me zanima!

Obranili naslov: Kanađani su u Sočiju osvojili zlato bez poraza

Hokejaši Kanade obranili su naslov olimpijskog pobjednika. U finalu su pobijedili Švedsku 3-0. U Sočiju su pobijedili u svih šest utakmica te naslov uzeli bez poraza
Vidi originalni članak

Kanada je prva reprezentacija od Sarajeva 1984. koja je osvojila hokejaški turnir bez poraza. U Sarajevu to je uspjelo SSSR-u.

Do finala su pobijedili Norvešku, Austriju, Finsku, Latviju i SAD uz gol razilku 14-3.

Najveće zvijezde Kanade, Sidney Crosby, Jonathan Toews i Chris Kunitz do finala nisu zabili niti jedan gol, no u finalu su briljirali i svaki od njih zabio je po jedan za veliko slavlje. U velikim kanadskim gradovima, Ottawi, Vancouveru, Montrealu, Torontu svi su izašli na ulice.

Šveđani su u Soči stigli kao veliki favoriti za finale, čak i za zlato, no ozljede dvojice ponajboljih hokejaša ostavili su traga. Prvo se ozlijedio Henrik Sedin, a potom i drugi Henrik, Zetteberg. Kod Kanađana se ozlijedio John Tavares, no momčad Mikea Babcoocka ima dužu klupu.

Posljednji put Kanada i Švedska igrali su u finalu Olimpijskih igara u Lillehammeru 1994. godine. Kanada je dvije minute prije kraja vodila 2-1, a onda je Magnus Svensson izjednačio. Pucali su se penali, a u sedmoj seriji zabio je Peter Forsberg za zlato.

- Sjećam se te utakmice, gledao sam kod kuće s roditeljima. Kad je Tommy Salo obranio posljednji udarac Kariyi skakao sam pola sata od sreće - prisjetio se švedski igrač Daniel Alfredsson, kojemu su igre u Sočiju, tako je najavio, bile posljednje u karijeri.

Kanada je tako prva reprezentacija poslije SSSR-a koja je uspjela obraniti olimpijsko zlato. Čak 11 igrača koji su u Vancouveru bili zlatni, igrali su u Sočiju protiv Švedske. SSSR je uspio osvojiti olimpijska zlata 1984. i 1988. godine.

To je Kanadi 15 olimpijska medalja. Uz devet zlatnih imaju četiri srebrne i dvije brončane.

Kanađani su zasluženo osvojili zlato, nadigrali su Šveđane u svim segmentima igre. Čak i na golmanskim pozicijama, gdje je Henrik Lundqivst slovio kao bolji “pick” od Careya Pricea.

  • Finale: Kanada - Švedska 3-0 (Toews, Crosby, Kunitz)
Idi na 24sata

Komentari 23

  • ecolozzi 23.02.2014.

    Šteta Finaca trebali su biti u finalu puno su bolji, Šveđani su ih sretno dobili.

  • libeluli 23.02.2014.

    Opet Ante postavio pretešku "slalom stazu za pak"... Bravo Kanada. Predsjednik iako se morao rano ustati neće tražiti naknadu za prekovremeni...časti s Obaminim pivom

  • DrazenBek 23.02.2014.

    GO CANADA GO!

Komentiraj...
Vidi sve komentare