Obavijesti

Sport

Komentari 23

Obranili naslov: Kanađani su u Sočiju osvojili zlato bez poraza

Obranili naslov: Kanađani su u Sočiju osvojili zlato bez poraza
11

Hokejaši Kanade obranili su naslov olimpijskog pobjednika. U finalu su pobijedili Švedsku 3-0. U Sočiju su pobijedili u svih šest utakmica te naslov uzeli bez poraza

VIDEO

Kanada je prva reprezentacija od Sarajeva 1984. koja je osvojila hokejaški turnir bez poraza. U Sarajevu to je uspjelo SSSR-u.

Do finala su pobijedili Norvešku, Austriju, Finsku, Latviju i SAD uz gol razilku 14-3.

Najveće zvijezde Kanade, Sidney Crosby, Jonathan Toews i Chris Kunitz do finala nisu zabili niti jedan gol, no u finalu su briljirali i svaki od njih zabio je po jedan za veliko slavlje. U velikim kanadskim gradovima, Ottawi, Vancouveru, Montrealu, Torontu svi su izašli na ulice.

Šveđani su u Soči stigli kao veliki favoriti za finale, čak i za zlato, no ozljede dvojice ponajboljih hokejaša ostavili su traga. Prvo se ozlijedio Henrik Sedin, a potom i drugi Henrik, Zetteberg. Kod Kanađana se ozlijedio John Tavares, no momčad Mikea Babcoocka ima dužu klupu.

Posljednji put Kanada i Švedska igrali su u finalu Olimpijskih igara u Lillehammeru 1994. godine. Kanada je dvije minute prije kraja vodila 2-1, a onda je Magnus Svensson izjednačio. Pucali su se penali, a u sedmoj seriji zabio je Peter Forsberg za zlato.

- Sjećam se te utakmice, gledao sam kod kuće s roditeljima. Kad je Tommy Salo obranio posljednji udarac Kariyi skakao sam pola sata od sreće - prisjetio se švedski igrač Daniel Alfredsson, kojemu su igre u Sočiju, tako je najavio, bile posljednje u karijeri.

Kanada je tako prva reprezentacija poslije SSSR-a koja je uspjela obraniti olimpijsko zlato. Čak 11 igrača koji su u Vancouveru bili zlatni, igrali su u Sočiju protiv Švedske. SSSR je uspio osvojiti olimpijska zlata 1984. i 1988. godine.

To je Kanadi 15 olimpijska medalja. Uz devet zlatnih imaju četiri srebrne i dvije brončane.

Kanađani su zasluženo osvojili zlato, nadigrali su Šveđane u svim segmentima igre. Čak i na golmanskim pozicijama, gdje je Henrik Lundqivst slovio kao bolji “pick” od Careya Pricea.

  • Finale: Kanada - Švedska 3-0 (Toews, Crosby, Kunitz)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...