To je to što me zanima!

Hrvatski nogometaši pronašli sreću na N. Zelandu, u Litvi...

Mario Bilen blista na Novom Zelandu, a naši Niko Tokić, Bojan Vručina, Pero Pejić i Matej Jelić najbolji su strijelci litavske, makedonske, albanske i slovačke lige...
Vidi originalni članak

Nogomet na Novom Zelandu je poluprofesionalan, ne može se živjeti od njega. Svi koji igraju moraju dodatno nešto raditi. Evo, ja radim u školi, počeo je Mario Bilen (29), Vinkovčanin koji je prije godinu i pol otišao u Auckland.

Klub su osnovali doseljenici iz Dalmacije 1962. pod imenom Central City, bivši trener Paul Poša, koji je osvajanjem Oceania kupa klubu priskrbio 500.000 dolara, je iz Podstrane, a Ivan Vicelić, kapetan i najbolji igrač, s Pelješca.

- Pravi 'boom' klub je doživio prije deset godina kad je predsjednik postao Ivan Vukšić. Od tad je osvojio šest naslova prvaka i šest puta je sudjelovao na Fifa World Cupu. Vukšić je iz Podgore pokraj Makarske - kaže Bilen.

Na Novi Zeland je došao zahvaljujući prijatelju koji je ondje od 1984.

- Nisam siguran koliko ću ostati. Ovdje nemam rodbine, a i nostalgija vuče doma. Ali bit ću još četiri, pet godina. Uspije li se što zaraditi? Ha, jednu plaću dobijem od kluba, a drugu od grada Aucklanda zato što treniram djecu u školi, tako da jedna ode na život, a druga se čuva za crne dane - kaže Bilen, kojeg su sekunde dijelile od ogleda s Realom. U polufinalu klupskog SP-a San Lorenzo je izbacio Auckland golom u 93. minuti utakmice.

Za Novi Zeland kažu da ima 20 puta više ovaca od ljudi, što i nije daleko od istine. Danas ima 34 milijuna ovaca i 4,2 milijuna stanovnika.

- Kakva im je janjetina? Ma ni sjena našoj - zaključio je kroz smijeh Mario.

Tokić, Pejić, Jelić, Vručina...

On je svoju sreću pronašao 18.000 kilometara od rodnih Vinkovaca, a Niko Tokić, Pero Pejić, Matej Jelić i Bojan Vručina blistaju malo bliže od kuće. Sva četvorica su najbolji strijelci liga u kojima igraju - litavske, albanske, slovačke i makedonske.

- Plaće u Litvi su od 2500 do 5000 eura. Nema kašnjenja, ako se zakasni jedan dan, odmah klubu prijeti izbacivanje u 2. ligu - kaže Tokić (26), koji je s 19 golova prvi strijelac lige, koja je već završila.

Bivši igrač Slaven Belupa Bojan Vručina (30) igra u Škendiji, u Makedoniji.

- Trener nam je Ardian Kozniku. Škendija je iz Tetova, a to je i albanski grad i albanski klub u Makedoniji - rekao nam je Bojan Vručina i dodao:

- Plaća je dobra i redovita. Ono što zaradim ovdje, u Hrvatskoj ne bih mogao nigdje osim u Dinamu i Rijeci.

Vručina je s 12 golova najbolji strijelac lige, baš kao i Pero Pejić u Albaniji. Ondje je zvijezda, godinama ponajbolji igrač lige, a na tom tragu je i Matej Jelić. Njega je put preko Lokomotive, Lučkog, Karlovca i Rudeša odveo do slovačke Žiline. I on vodi na listi strijelaca, njegova Žilina na tablici, a Slovaci dobro znaju tko je Matej.

Pet priča, pet karijera, sve uspješne. Trebalo je "samo" tražiti i naći svoje mjesto sreće...

Slavko Midžor

Bojan Vručina (Makedonija)

U klubu me drže kao kap vode na dlanu, kaže Bojan Vručina, napadač Škendije, koju trenira bivši napadač Dinama i Hajduka Ardian Kozniku (47).

Mario Bilen (Novi Zeland)

Promijenio je sedam klubova u Hrvatskoj (HD, Cibalia, Zadar, Vukovar, Nehaj...), pokušao i u Albaniji, a u Aucklandu je od ljeta 2013.

Matej Jelić (Slovačka)

Iz Rudeša je 24-godišnji Jelić otišao u Žilinu 2013. godine. Žilina je vodeća momčad lige, a Jelić prvi strijelac prvenstva s deset golova na kontu.

Niko Tokić (Litva)

U Litvi je završilo prvenstvo. Nikin Šiauliai je završio sedmi, a Tokić čeka da mu poštom stigne nagrada za najboljeg strijelca litavske lige.

Pero Pejić (Albanija)

Kukësi je vodeća momčad albanske lige, a Pero Pejić (32) najbolji strijelac lige s devet golova. Bivšem igraču Belupa ovo je peti klub u Albaniji.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • bbbdado 21.12.2014.

    Nek je sretno dečkima

  • tomicalomica 21.12.2014.

    Nemam nista protiv toga, ako nisu uspjeli u hnl sto fali... bolje igrati profesionalni nogomet u tim navedenim sredinama nego trunut u 3 hnl.

  • piramida 21.12.2014.

    jako me zaloste ti dragi decki koji su morali napustiti svoju zemlju da bi prezivjeli .

Komentiraj...
Vidi sve komentare