Obavijesti

Sport

Komentari 17

Hrvatski nogometaši pronašli sreću na N. Zelandu, u Litvi...

Hrvatski nogometaši pronašli sreću na N. Zelandu, u Litvi...
3

Mario Bilen blista na Novom Zelandu, a naši Niko Tokić, Bojan Vručina, Pero Pejić i Matej Jelić najbolji su strijelci litavske, makedonske, albanske i slovačke lige...

VIDEO

Nogomet na Novom Zelandu je poluprofesionalan, ne može se živjeti od njega. Svi koji igraju moraju dodatno nešto raditi. Evo, ja radim u školi, počeo je Mario Bilen (29), Vinkovčanin koji je prije godinu i pol otišao u Auckland.

Klub su osnovali doseljenici iz Dalmacije 1962. pod imenom Central City, bivši trener Paul Poša, koji je osvajanjem Oceania kupa klubu priskrbio 500.000 dolara, je iz Podstrane, a Ivan Vicelić, kapetan i najbolji igrač, s Pelješca.

- Pravi 'boom' klub je doživio prije deset godina kad je predsjednik postao Ivan Vukšić. Od tad je osvojio šest naslova prvaka i šest puta je sudjelovao na Fifa World Cupu. Vukšić je iz Podgore pokraj Makarske - kaže Bilen.

Na Novi Zeland je došao zahvaljujući prijatelju koji je ondje od 1984.

- Nisam siguran koliko ću ostati. Ovdje nemam rodbine, a i nostalgija vuče doma. Ali bit ću još četiri, pet godina. Uspije li se što zaraditi? Ha, jednu plaću dobijem od kluba, a drugu od grada Aucklanda zato što treniram djecu u školi, tako da jedna ode na život, a druga se čuva za crne dane - kaže Bilen, kojeg su sekunde dijelile od ogleda s Realom. U polufinalu klupskog SP-a San Lorenzo je izbacio Auckland golom u 93. minuti utakmice.

Za Novi Zeland kažu da ima 20 puta više ovaca od ljudi, što i nije daleko od istine. Danas ima 34 milijuna ovaca i 4,2 milijuna stanovnika.

- Kakva im je janjetina? Ma ni sjena našoj - zaključio je kroz smijeh Mario.

Tokić, Pejić, Jelić, Vručina...

On je svoju sreću pronašao 18.000 kilometara od rodnih Vinkovaca, a Niko Tokić, Pero Pejić, Matej Jelić i Bojan Vručina blistaju malo bliže od kuće. Sva četvorica su najbolji strijelci liga u kojima igraju - litavske, albanske, slovačke i makedonske.

- Plaće u Litvi su od 2500 do 5000 eura. Nema kašnjenja, ako se zakasni jedan dan, odmah klubu prijeti izbacivanje u 2. ligu - kaže Tokić (26), koji je s 19 golova prvi strijelac lige, koja je već završila.

Bivši igrač Slaven Belupa Bojan Vručina (30) igra u Škendiji, u Makedoniji.

- Trener nam je Ardian Kozniku. Škendija je iz Tetova, a to je i albanski grad i albanski klub u Makedoniji - rekao nam je Bojan Vručina i dodao:

- Plaća je dobra i redovita. Ono što zaradim ovdje, u Hrvatskoj ne bih mogao nigdje osim u Dinamu i Rijeci.

Vručina je s 12 golova najbolji strijelac lige, baš kao i Pero Pejić u Albaniji. Ondje je zvijezda, godinama ponajbolji igrač lige, a na tom tragu je i Matej Jelić. Njega je put preko Lokomotive, Lučkog, Karlovca i Rudeša odveo do slovačke Žiline. I on vodi na listi strijelaca, njegova Žilina na tablici, a Slovaci dobro znaju tko je Matej.

Pet priča, pet karijera, sve uspješne. Trebalo je "samo" tražiti i naći svoje mjesto sreće...

Slavko Midžor

Bojan Vručina (Makedonija)

U klubu me drže kao kap vode na dlanu, kaže Bojan Vručina, napadač Škendije, koju trenira bivši napadač Dinama i Hajduka Ardian Kozniku (47).

Mario Bilen (Novi Zeland)

Promijenio je sedam klubova u Hrvatskoj (HD, Cibalia, Zadar, Vukovar, Nehaj...), pokušao i u Albaniji, a u Aucklandu je od ljeta 2013.

Matej Jelić (Slovačka)

Iz Rudeša je 24-godišnji Jelić otišao u Žilinu 2013. godine. Žilina je vodeća momčad lige, a Jelić prvi strijelac prvenstva s deset golova na kontu.

Niko Tokić (Litva)

U Litvi je završilo prvenstvo. Nikin Šiauliai je završio sedmi, a Tokić čeka da mu poštom stigne nagrada za najboljeg strijelca litavske lige.

Pero Pejić (Albanija)

Kukësi je vodeća momčad albanske lige, a Pero Pejić (32) najbolji strijelac lige s devet golova. Bivšem igraču Belupa ovo je peti klub u Albaniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica