To je to što me zanima!

Rijeku čeka kaotično proljeće: Kad će stići odigrati zaostatke?

Rijeka je na odmoru do 4. siječnja, a onda će: od 19. siječnja do 20. ožujka odigrati 16 utakmica. Rožman ima jezgru od 18-19 igrača, ne bude li peha na proljeće bi na Rujevici moglo biti i slatkih briga
Vidi originalni članak

Jako zanimljivo izgleda tablica Prve HNL. Kad završi prvi dio sezone Rijeka će imati: tri utakmice manje od Hajduka, četiri utakmice manje od Dinama i pet utakmica manje od Osijeka.

Bijeli su bili u skupini Europske lige, mjesecima igrali dvije utakmice tjedno, a nakon zimske pauze čeka ih - još jači ritam: 16 utakmica u dva mjeseca (od 19. siječnja do 20. ožujka).

POGLEDAJTE VIDEO: Riječka jesen bila je - sjajna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sve je dodatno zakuhala odgoda gostovanja koje su ove nedjelje trebali obaviti u Koprivnici, a koje je odgođeno zbog korona virusa u redovima Slavena Belupa (Rijeka je svoju korona-kalvariju prošla u studenome i početkom prosinca).

Rijeku na proljeće čeka ritam s kojim se neće susresti nijedan drugi prvoligaš. Utoliko luđi i ubrzaniji jer nas narednog ljeta čeka i Europsko prvenstvo premješteno s 2020. na 2021. godinu.

Sve skupa zvuči kao totalno iscrpljivanje igračkog kadra, ali Simon Rožman (37) je već isukao vrhunski rezon što se velikog broja utakmica u malo vremena tiče:

- Klupska politika okrenuta je mladima, sanjali smo plasman u skupine Europske lige i...? Sve imamo. I u Europi smo i imamo najmlađu momčad i Prve HNL i Europske lige. To smo htjeli! Uostalom, to su mladi dečki, puni energije. U našoj svlačionici umor uopće nije tema. Mi u Rijeci smo: zabranili umor - govorio je trener Rožman, a momčad mu je igrala: sve bolje i bolje.

Tko su glavni igrači?

Od igrača koji su gotovo cijelu polusezonu bili 'out' zbog ozljede, a vjerojatno bi najčešće startali u početnoj postavi ističu se veznjak Halilović (oporavljen, opet aktiviran i opet sjajan u bijelom dresu) i Arsenić, a Lepinjica i Yateke uglavnom su ulazili s klupe pa je Rijeka jesen izgurala sa ovih 14-15 nogometaša:

Nevistić - Velkovski (Capan), Galović (Escoval), Smolčić - Tomečak, Čerin (Pavičić), Lončar, Štefulj - Murić, Kulenović, Andrijašević (Menalo).

Pribrojite im četvoricu ranije spomenutih i to je: riječka jezgra, skupina od 18-19 igrača s kojima će Rožman u proljetne okršaje, a ne bude li opet nevjerojatnog peha s ozljedama i virusima mladi bi trener mogao imati i 'slatke glavobolje'. Jer ne može mu odjednom igrati svih 5-6 pouzdanih stopera, 4-5 sjajnih veznjaka ili u istom trenutku na travnjaku biti svih 4-5 odličnih ofenzivaca koje ima u kadru.

Što kažu brojke?

Najviše minuta odigrala su dva bočna vezna, rekorder Danijel Štefulj (1.605) i Ivan Tomečak (1.384), fantastični golman Ivan Nevistić (1.470) te neuništivi veznjak Stjepan Lončar (1.532), a vrlo blizu su stoper Smolčić (1.308) te kapetan Franko Andrijašević (1.160).

Po broju odigranih utakmica to bi izgledalo ovako:

  • 19 Štefulj
  • 18 Lončar
  • 17 Tomečak
  • 16 Nevistić
  • 15 Smolčić, Escoval
  • 14 Andrijašević, Kulenović, Murić
  • 13 Galović, Velkovski, Pavičić, Lepinjica
  • 12 Čerin, Yateke
  • 11 Capan
  • 10 Menalo
  • 9 Halilović, Raspopović
  • 2 Arsenić

Najviše golova zabio je Menalo - 7 (s time da je zabio u svakoj od zadnje četiri utakmice). Slijedi Franko s 5, Murić i Kulenović s 3, Lončar i Galović s 2 te Tomečak, Pavičić, VelkovskiYateke s po jednim postignutim golom.

Zaradili, učili, briljirali...

Ove su sezone Bijeli odigrali 11 utakmica u Prvoj HNL, šest u Europskoj ligi i dvije u hrvatskom Kupu. Uz jako puno odgoda zbog pandemije. Tih bi odgoda trebalo biti manje kada se 19. siječnja vrate službenim nastupima (zimske pripreme počinju 4. siječnja) pa krenu u ritam još zgusnutiji i luđi nego dok su bili u Europi.

Ali... Rijeka je skupila europsko iskustvo ('usput' zaradila cca 4,5 milijuna eura) i puno toga sama sebi dokazala. Rijeka sada ZNA da ima i momčad i trenera na razini klupskih ambicija.

Ne bude li odlazaka (dođe li za nekog igrača prava ponuda u HNL-u je to uvijek moguće jer: od prodaje se živi) bit će nogometne radosti na Kvarneru. Svi se nadaju: barem u finišu sezone sa - punom Rujevicom i navijačkom grmljavinom s tribina kao još jednim 'igračem' više. Jedinim za kojim je ove sezone 'jadikovao' Simon Rožman!

Idi na 24sata

Komentari 30

  • 20.12.2020.

    to nije iznenadjujuce jer pola rijecke momcadi su iz Dinama i to znaci da je Rijeka Dinamo 2 kak bi rekli jajdukovci za Lokomotivu

  • biberrr 20.12.2020.

    Rijeka je iznenađujuće dobra ove sezone!

  • AntiMamic1 19.12.2020.

    Dakle u 12 tjedana imaju 16 utakmica i vi to smatrate paklenim rasporedom... Pa ljudi rade po 12 sati dnevno 5-6 dana u tjednu teske poslove za cca 5 000 kn a njima koji primaju desetke tisuca kuna mjesecno je problem odigrat malo vise od 1 utakmice tjedno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare