To je to što me zanima!

Sin Mate Parlova u Puli otkrio spomenik ocu: 'Ovdje mogu biti samo snažni, baš poput Mate'

Autorica spomenika Marija Ujević-Galetović istakla je njegovu ljevicu. Bez patetike, s mekoćom i elegancijom zaokružila ju je do savršenstva. Sin Matko izabrao je pet medalja koje asociraju na olimpijske krugove, rekla je autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić-Cvajner
Vidi originalni članak

Gotovo 13 godina od njegovog preranog odlaska Mate Parlov dobio je svoj spomenik. Tamo gdje njegov duh, zapravo, živi i dan-danas, točno preko puta njegovog kafića Mate, na Giardinima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Od ponedjeljka, nešto prije podneva, u bronci i prirodnoj veličini, Mate će Puljane i sve posjetitelje dočekivati odjeven u kaput. S njegovom ljevicom u prvom planu i pet najvažnijih medalja koje asociraju na olimpijske krugove.

- Ovo je veliki trenutak. Giardini nismo izabrali bezveze, na potezu Sergijevog slavoluka, Rimskih bedema i Dvojnih vrata. Tu mogu biti samo snažni - rekla je okupljenima autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić-Cvajner.

- Autorica spomenika Marija Ujević-Galetović istakla je njegovu ljevicu. Bez patetike, s mekoćom i elegancijom zaokružila ju je do savršenstva. Sin Matko izabrao je pet medalja koje asociraju na olimpijske krugove.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je da su mnogi ispitivali zbog čega je ovo sve tako dugo trajalo, no detalji su bili važni...

- Mislim da danas možemo biti ponosni svi. Mate nas je zadužio zauvijek i kada pitate nekoga na što ga u sportskom svijetu asocira na Puli, reći će Mate Parlov. Po njemu su nazvali i naš sportski centar na Verudi, ali i zadužili se postaviti spomenik na primjerenom mjesto kao trajni pijetet.

POGLEDAJTE VIDEO: Matko Parlov otkrio spomenik ocu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Matin sin Matko zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji, a otkrio je i zašto je njegov otac odjeven u kaput na skulpturi.

- Željeli smo kao obitelj da bude odjeven sportski, ali su konzervatori to odbili uz obrazloženje da ne može u strogom centru, gdje sam izričito želio da bude spomenik, biti odjeven sportski jer narušava staru jezgru grada. Siguran sam da bi tata bio zadovoljan spomenikom u centru grada koji je volio, jer se u centru sve zbiva i nekad su se sva događanja odvijala upravo na Giardinima. Po njegovim pričama znam da je svako društvo na tom potezu čak imalo svoje stablo ispod kojeg bi se okupljali i družili - odao je Matko.

U planu i muzej

Mate Parlov u Pulu je došao 1958., a 1964. otvorena je Škola boksa, u koju se upisao i tako je sve počelo. Završio je Ekonomski fakultet u Rijeci 1976., ali nikad se nije bavio ekonomijom. Matko nikad nije gledao niti jedan očev meč jer je rođen 1983., a Mate je zadnji meč, u Las Vegasu, imao 1980. No bio je izbornik na Olimpijskim igrama 1984., kad su osvojili zlato, srebro i dvije bronce. Nakon toga se povukao.

- Prije nego što je prihvatio izborništvo, tata nije bio u početku zainteresiran, ali je na neki način osjećao dug prema boksu, pa je ipak pristao, uz najavu da će se nakon Olimpijskih igara zauvijek povući iz svijeta boksa. Tako je i bilo. Čak nije previše niti volio poslije pričati o boksu. Znao je govoriti da nije imao tu neku mladost i izlaske jer je samo trenirao. Bila mu je puna glava treninga i boksa. U tom je sportu bio od 16. do 32. godine. Točan broj mečeva koje je odradio ne znam jer se u statistike ne ubrajaju mečevi predaje protivnika. Imao je 343 borbe koje su upisane, ali ih je imao tridesetak više jer su se protivnici predali - rekao je Matko.

Mnogi Puljani, ali i dugogodišnji prijatelji, kazali su da su boksačku legendu krasili jednostavnost, skromnost i poštenje, a svoj krug prijatelja čuvao je kao oko u glavi.

- Bilo mu je drago kad bi ga se netko sjetio i napisao tekst o njemu, daleko od toga, ali mu je intervjua za cijeli život bilo dosta. Osim ovog spomenika u Puli, koji se otvara na Dan grada, Parlov ima spomenik i svoje šetalište u Fažani, a Matko nam je otkrio kako u dogovoru s Gradom Pulom uskoro planiraju otvoriti i muzej Mate Parlova.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • 05.05.2021.

    ja da sam ga otkrio, odmah bi ga pokrio...

  • vkrstul4 03.05.2021.

    Parlov je šampion ringa i ovo nije spomenik njemu.

  • Faaip de Oiad 03.05.2021.

    Ovaj spomenik ima veze s Parlovom koliko i prosječni stanovnik ove države s razumom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare