Obavijesti

Sport

Komentari 83

Sin Mate Parlova u Puli otkrio spomenik ocu: 'Ovdje mogu biti samo snažni, baš poput Mate'

Sin Mate Parlova u Puli otkrio spomenik ocu: 'Ovdje mogu biti samo snažni, baš poput Mate'
8

Autorica spomenika Marija Ujević-Galetović istakla je njegovu ljevicu. Bez patetike, s mekoćom i elegancijom zaokružila ju je do savršenstva. Sin Matko izabrao je pet medalja koje asociraju na olimpijske krugove, rekla je autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić-Cvajner

VIDEO

Gotovo 13 godina od njegovog preranog odlaska Mate Parlov dobio je svoj spomenik. Tamo gdje njegov duh, zapravo, živi i dan-danas, točno preko puta njegovog kafića Mate, na Giardinima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Od ponedjeljka, nešto prije podneva, u bronci i prirodnoj veličini, Mate će Puljane i sve posjetitelje dočekivati odjeven u kaput. S njegovom ljevicom u prvom planu i pet najvažnijih medalja koje asociraju na olimpijske krugove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
U Puli otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu

- Ovo je veliki trenutak. Giardini nismo izabrali bezveze, na potezu Sergijevog slavoluka, Rimskih bedema i Dvojnih vrata. Tu mogu biti samo snažni - rekla je okupljenima autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić-Cvajner.

- Autorica spomenika Marija Ujević-Galetović istakla je njegovu ljevicu. Bez patetike, s mekoćom i elegancijom zaokružila ju je do savršenstva. Sin Matko izabrao je pet medalja koje asociraju na olimpijske krugove.

U Puli otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je da su mnogi ispitivali zbog čega je ovo sve tako dugo trajalo, no detalji su bili važni...

- Mislim da danas možemo biti ponosni svi. Mate nas je zadužio zauvijek i kada pitate nekoga na što ga u sportskom svijetu asocira na Puli, reći će Mate Parlov. Po njemu su nazvali i naš sportski centar na Verudi, ali i zadužili se postaviti spomenik na primjerenom mjesto kao trajni pijetet.

POGLEDAJTE VIDEO: Matko Parlov otkrio spomenik ocu

Pokretanje videa...

Sin Mate Parlova u Puli otkrio spomenik ocu: 'Ovdje mogu biti samo snažni, baš poput Mate' 00:58
U Puli otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu

Matin sin Matko zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji, a otkrio je i zašto je njegov otac odjeven u kaput na skulpturi.

- Željeli smo kao obitelj da bude odjeven sportski, ali su konzervatori to odbili uz obrazloženje da ne može u strogom centru, gdje sam izričito želio da bude spomenik, biti odjeven sportski jer narušava staru jezgru grada. Siguran sam da bi tata bio zadovoljan spomenikom u centru grada koji je volio, jer se u centru sve zbiva i nekad su se sva događanja odvijala upravo na Giardinima. Po njegovim pričama znam da je svako društvo na tom potezu čak imalo svoje stablo ispod kojeg bi se okupljali i družili - odao je Matko.

U planu i muzej

Mate Parlov u Pulu je došao 1958., a 1964. otvorena je Škola boksa, u koju se upisao i tako je sve počelo. Završio je Ekonomski fakultet u Rijeci 1976., ali nikad se nije bavio ekonomijom. Matko nikad nije gledao niti jedan očev meč jer je rođen 1983., a Mate je zadnji meč, u Las Vegasu, imao 1980. No bio je izbornik na Olimpijskim igrama 1984., kad su osvojili zlato, srebro i dvije bronce. Nakon toga se povukao.

- Prije nego što je prihvatio izborništvo, tata nije bio u početku zainteresiran, ali je na neki način osjećao dug prema boksu, pa je ipak pristao, uz najavu da će se nakon Olimpijskih igara zauvijek povući iz svijeta boksa. Tako je i bilo. Čak nije previše niti volio poslije pričati o boksu. Znao je govoriti da nije imao tu neku mladost i izlaske jer je samo trenirao. Bila mu je puna glava treninga i boksa. U tom je sportu bio od 16. do 32. godine. Točan broj mečeva koje je odradio ne znam jer se u statistike ne ubrajaju mečevi predaje protivnika. Imao je 343 borbe koje su upisane, ali ih je imao tridesetak više jer su se protivnici predali - rekao je Matko.

U Puli otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu

Mnogi Puljani, ali i dugogodišnji prijatelji, kazali su da su boksačku legendu krasili jednostavnost, skromnost i poštenje, a svoj krug prijatelja čuvao je kao oko u glavi.

- Bilo mu je drago kad bi ga se netko sjetio i napisao tekst o njemu, daleko od toga, ali mu je intervjua za cijeli život bilo dosta. Osim ovog spomenika u Puli, koji se otvara na Dan grada, Parlov ima spomenik i svoje šetalište u Fažani, a Matko nam je otkrio kako u dogovoru s Gradom Pulom uskoro planiraju otvoriti i muzej Mate Parlova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov