To je to što me zanima!

Srbi se digli na noge zbog dresa Xhake! Evo što znači 'Jashari'

Ponovno su u centar pažnje dospjeli švicarski igrači albanskog porijekla. Prvom, Shaqiriju, opet su zamjerili proslavu gola, dok je kod drugog, Xhake, sporan dres koji je obukao nakon pobjede
Vidi originalni članak

Švicarska je u dramatičnoj i uzbudljivoj utakmici pobijedila Srbiju 3-2, prošla u osminu finala te ju izbacila sa Svjetskog prvenstva. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija završili su posljednji u skupini s jednim bodom, a opet su u centar srpskih medija dospjeli švicarski nogometaši albanskog porijekla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvi je Xherdan Shaqiri kojem su susjedi zamjerili proslavu gola, drugi je Granit Xhaka, koji je nakon pobjede obukao dres s brojem 26 i prezimenom "Jashari".

Srbi su se odmah podigli na noge i Xhaki zamjerili potez smatrajući da je odao počast vođi Oslobodilačke vojske Kosovo, Ademu Jashariju.

No, Xhaka je kasnije te navode odbacio.

- Nije bilo politički. To je dres mojeg suigrača Ardona Jasharija. On je mlad igrač, odlično se s njime slažem. Rekao sam, ako zabijem gol, obući ću njegov dres - rekao je Xhaka i tako izbjegao moguće sankcije Fife zbog uplitanja politike u nogometno natjecanje.

Reakcije Srbije nakon ispadanja sa SP-a komentirao je i Joško Jeličić.

- Britanski su tabloidi 'Modra lasta' za srpsko žutilo. Ali susjedi u povijesti uvijek otvaraju fronte i traže neprijatelje, a pored njih samih, ne trebaju im neprijatelji.

Zašto su Srbi reagirali na prezime Jashari?

Adem Jashari je kosovski, ali i albanski nacionalni junak. Posmrtno mu je dodijeljeno najviše odlikovanje Republike Kosovo. Adem Jashari je jedan od utemeljitelja Oslobodilačke vojske Kosova koja se odupirala srpskoj represiji na Kosovu krajem 1990-tih godina. U proljeće 1998. godine srpski vojnici su ga ubili u vlastitoj kući na Kosovu. Ne samo njega već i 56 članova obitelji od kojih je 18 bilo žena, a 10 djece.

Stoga je Jashari za jedne heroj, a za druge neprijatelj. I zato su Srbi Xhakin potez oblačenja Jasharijeva dresa doživjeli kao provokaciju.

DALIĆ O GVARDIOLOVOJ FOTOGRAFIJI S MAJKOM:

Prognoziraj pobjednika SP-a i osvoji reprezentativni dres Luke Modrića! Klikni OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 111

  • podevčevo 04.12.2022.

    Jel valjda trebao obući dres sa imenom Milošević ili Mladić!?

  • zivkobabic 04.12.2022.

    Srbima svaki k...c smeta

  • simplicije23 04.12.2022.

    Švicarska reprezentacija je žrtva balkanaca i nije fer da svoje političke igre igraju na nogometnom terenu ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare