Obavijesti

Sport

Komentari 111

Srbi se digli na noge zbog dresa Xhake! Evo što znači 'Jashari'

Srbi se digli na noge zbog dresa Xhake! Evo što znači 'Jashari'

Ponovno su u centar pažnje dospjeli švicarski igrači albanskog porijekla. Prvom, Shaqiriju, opet su zamjerili proslavu gola, dok je kod drugog, Xhake, sporan dres koji je obukao nakon pobjede

VIDEO

Švicarska je u dramatičnoj i uzbudljivoj utakmici pobijedila Srbiju 3-2, prošla u osminu finala te ju izbacila sa Svjetskog prvenstva. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija završili su posljednji u skupini s jednim bodom, a opet su u centar srpskih medija dospjeli švicarski nogometaši albanskog porijekla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Švicarska izbacila Srbiju sa Svjetskog, Dalić o Gvardiolu: 'Čestitam njegovoj mami što je takvog sina odgojila' 00:56

Prvi je Xherdan Shaqiri kojem su susjedi zamjerili proslavu gola, drugi je Granit Xhaka, koji je nakon pobjede obukao dres s brojem 26 i prezimenom "Jashari".

Srbi su se odmah podigli na noge i Xhaki zamjerili potez smatrajući da je odao počast vođi Oslobodilačke vojske Kosovo, Ademu Jashariju.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group G - Serbia v Switzerland

No, Xhaka je kasnije te navode odbacio.

- Nije bilo politički. To je dres mojeg suigrača Ardona Jasharija. On je mlad igrač, odlično se s njime slažem. Rekao sam, ako zabijem gol, obući ću njegov dres - rekao je Xhaka i tako izbjegao moguće sankcije Fife zbog uplitanja politike u nogometno natjecanje.

Reakcije Srbije nakon ispadanja sa SP-a komentirao je i Joško Jeličić.

- Britanski su tabloidi 'Modra lasta' za srpsko žutilo. Ali susjedi u povijesti uvijek otvaraju fronte i traže neprijatelje, a pored njih samih, ne trebaju im neprijatelji.

Zašto su Srbi reagirali na prezime Jashari?

Adem Jashari je kosovski, ali i albanski nacionalni junak. Posmrtno mu je dodijeljeno najviše odlikovanje Republike Kosovo. Adem Jashari je jedan od utemeljitelja Oslobodilačke vojske Kosova koja se odupirala srpskoj represiji na Kosovu krajem 1990-tih godina. U proljeće 1998. godine srpski vojnici su ga ubili u vlastitoj kući na Kosovu. Ne samo njega već i 56 članova obitelji od kojih je 18 bilo žena, a 10 djece.

Stoga je Jashari za jedne heroj, a za druge neprijatelj. I zato su Srbi Xhakin potez oblačenja Jasharijeva dresa doživjeli kao provokaciju.

DALIĆ O GVARDIOLOVOJ FOTOGRAFIJI S MAJKOM:

Prognoziraj pobjednika SP-a i osvoji reprezentativni dres Luke Modrića! Klikni OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani