To je to što me zanima!

VAR je pao na najvećem ispitu! Strahonja: Ukinite VAR suce...

Uz ovakvu tehnologiju, kako uvjeriti navijače da je riječ samo o slučajnim pogreškama? Hoće li lige nakon ovakvog debakla na SP-u početi izbacivati iz upotrebe VAR?
Vidi originalni članak

Je li ovo najgore suđenje ikad na svjetskim prvenstvima? Ne, sigurno nije. Ali kad bismo stavili u korelaciju sudačke pogreške i nepravde s razvojem tehnologije... Da, apsolutno najgore suđenje! I posve neobjašnjivo.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jer dok možemo shvatiti da sportaši na neka velika natjecanja, ponajprije Olimpijske igre, odlaze prema geografskom ključu, zato što je "bitno sudjelovati", suce birati prema tom kriteriju, a ne kvaliteti je apsurd. Kojim su unaprijed osudili neke vrhunske sportaše na rezultatski podbačaj. Jer koštat će ih sudačke pogreške.

Ili to nisu pogreške?

- VAR, odnosno suci koji sjede iza njega, manipuliraju utakmicom - došao je za vrijeme katarske smotre na svoje Nenad Bjelica.

I Marijo Strahonja bio je šokiran i nije uspio objasniti neke stvari.

- Vidjeli smo masu loših odluka i loših sudaca na ovom prvenstvu. Fifa daje šansu sucima i iz ostalih konfederacija. To je velika količina sudaca i teško mi je reći da se mogu iz tolikog broja izvući svi dobri - kaže HTV-ovo Oko sokolovo.

Čak i u finalu Argentina je dobila penal koji "nitko nije vidio". A ni jedan od rekordnih pet jedanaesteraca koje je dobila u sedam utakmica nije bio čist.

- Suci dolaze s drugih kontinenata, na razini Uefe suđenje je puno bolje nego u Fifi. U polju suđenje nije bilo loše, ali jest način i korištenje VAR-a. To je sjajan alat koji može pomoći suđenju, po pitanju poluautomatskog zaleđa, iako smo imali dvije situacije za centimetar protiv Hrvatske, ali on je tu pravedan. Kao i gol tehnologija. No, u nekim utakmicama sudac koji gleda monitor potpuno suprotno procijeni od svih nas koji gledamo, i od dječaka koji ide u četvrti razred osnovne škole. Kako je moguće da u polufinalu dijete u četvrtom razredu kaže "ovo je penal", a onda imate suca koji to ne može tako okarakterizirati?! To nije dobro, nešto se mora promijeniti. Nije kriv VAR kao alat nego kako se on koristi - dodao je Strahonja.

Kako to riješiti?

- Možda je bolje da tih sudaca u VAR sobi uopće ne bude. Onda glavni sudac može i sam doći do monitora i pogledati.

A na idućem SP-u bit će 48 reprezentacija, 80 utakmica i 33 glavna suca!

- Bit će ukupno 127 sudaca! To je definitivno previše. Pa ovdje je bilo sudaca koje su pozvali, a nisu sudili nijednu utakmicu!? Kako to opravdati i objasniti? - rekao je Strahonja pa zaključio:

- Koliko god je teško neke stvari prihvatiti, naši suci vrlo dobro sude.

Da, možda ćemo nakon SP-a više cijeniti HNL suce. Ali nakon što smo, unatoč VAR-u, gledali pogreške u korist Argentine, Belgije..., na štetu Poljske, Maroka, Kanade, Saudijske Arabije... pitamo se ostavljaju li suci zaista (dovoljno) prostora nama naivcima da i dalje vjerujemo kako je riječ samo o - pogreški...

POGLEDAJTE VIDEO: SLAVUJ PERIŠIĆ ZAPJEVAO U SPLITU

Idi na 24sata

Komentari 66

  • user_443382 21.12.2022.

    Lopovi

  • ALLinONE! 20.12.2022.

    Strahonju od kako je izjavio da saplitanje Di Marie od strane Dembelea u finalu nije kazneni udarac, uopće ozbiljno ne doživljavam

  • Verbalni delikt 20.12.2022.

    Tehnologija je dobra. Ali kao i svaka druga tehnologija, može se zlouporabiti. U ovom slučaju, za to da se usmjerava ishod utakmice, da ne kažem namješta. Ono što se događa na terenu svi vide, cijeli stadion, malo je teže glavnom sucu pred tisućama ljudi muljati. Ali oni tamo sjede u sobi, gledaju u ekran koji nitko osim njih ne vidi, mogu raditi što hoće. I opet je taj ljudski faktor u pitanju

Komentiraj...
Vidi sve komentare